Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία κέρδισαν 980 δισ. ευρώ εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων!



Από το 2008, οπότε και ξέσπασε η οικονομική κρίση, οι τρεις ισχυρότερες οικονομίες της ευρωζώνης κέρδισαν εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού περίπου 980 δισ. ευρώ.

Στην πρώτη θέση η Γερμανία, η οποία κέρδισε 368 δις ευρώ! Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε πάνω από 10% του γερμανικού ΑΕΠ όπως αναφέρει η Handelsblatt! Η Γερμανία δεν είναι όμως η μόνη χώρα που ωφελήθηκε τόσο πολύ από τη μείωση των επιτοκίων. Μεγαλύτεροι κερδισμένοι ήταν επίσης η Γαλλία που «γλίτωσε» 350 δις ευρώ σε τόκους και η Ιταλία με 262 δις ευρώ.

 Στα πλαίσια της ανισόμετρης ανάπτυξης του καπιταλισμού η κρίση δημιούργησε ευκαιρίες υπερκερδών. Τα 980 δισ ευρώ που κέρδισαν Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία ισοδυναμούν με τρεις φορές το δημόσιο χρέος της Ελλάδας!!!

H περίφημης «κρίσης χρέους» που φέρεται ότι χτύπησε την Ευρώπη από το 2008, οδήγησε χώρες στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και αποτέλεσε το πρόσχημα για να επιβληθούν μέτρα λιτότητας και σάρωμα των εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων είχε και μεγάλους κερδισμένους.

Η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού για μια σειρά χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία (που μπήκαν και σε καθεστώς μνημονίου) αλλά και της Ισπανίας, οδήγησαν «αγορές» και «επενδυτές» προκειμένου να ασφαλίσουν τα κεφάλαια τους να δανείζουν με χαμηλό επιτόκιο στις ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης.

Τα περιβόητα Spreads (επιτόκια δανεισμού) των κρατικών ομολόγων που ξαφνικά έγιναν γνωστά και στο τελευταίο χωριό της Ελλάδας, μειώθηκαν για τις δυνατές καπιταλιστικές οικονομίες της Ευρώπης και αυξήθηκαν για τις ανίσχυρες. Ενώ, για παράδειγμα, η Γερμανία, σύμφωνα με τη «DW» προσέφερε μέση απόδοση ύψους 4,2% σε επενδυτές το 2007, το επιτόκιο δανεισμού της σημείωνε έκτοτε συνεχή υποχώρηση φτάνοντας το 2018 στο 1,5%.

Η καπιταλιστική Γερμανία Οικονομία ήταν η πλέον ευνοούμενη. Εξαιτίας της σημαντικής αυτής μείωσης η Γερμανία κατέβαλε όλο και λιγότερα για την εξυπηρέτηση του χρέους της. Εκτιμάται μάλιστα ότι η εξοικονόμηση θα ήταν αρκετά μεγαλύτερη, εάν τα προηγούμενα χρόνια το Βερολίνο προχωρούσε σε μεγαλύτερο δανεισμό αντί να ήταν τόσο σθεναρά προσηλωμένo στην επίτευξη πλεονασμάτων!

H άλλη όψη του νομίσματος

Ωστόσο τα τεράστια κέρδη τα καρπώθηκε αποκλειστικά το μεγάλο κεφάλαιο. Βιομήχανοι και κεφαλαιοκράτες δανείζονται «φθηνό» χρήμα που όταν μετατρέπεται σε κεφάλαιο αυξάνει την κερδοφορίας τους.

Την ίδια στιγμή η «κρίση χρέους» οδήγησε τα τελευταία χρόνια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη μείωση των επιτοκίων σε μηδενικά επίπεδα. Για τους αποταμιευτές η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν ιδιαίτερα δυσμενής…

Μόνον το 2017 οι χρηματικές περιουσίες των Γερμανών «συρρικνώθηκαν» κατά 38 δις ευρώ! Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι συνολικές απώλειες των Γερμανών καταθετών λόγω των χαμηλών επιτοκίων ισοδυναμούν με την εξοικονόμηση των 368 δισ. ευρώ που πέτυχε το ίδιο διάστημα το γερμανικό κράτος. Χρήματα που φυσικά δεν δόθηκαν ποτέ πίσω στο λαό μέσω κοινωνικών πολιτικών, αφού η λιτότητα και οι περικοπές ήταν στην ημερήσια διάταξη αλλά στους επιχειρηματικούς ομίλους στο όνομα των επενδύσεων και της «τόνωσης» της ανάπτυξης…






























0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *