Βούληση σύγκλισης είναι η πρώτη απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στο δίλημμα «συμφωνία ή ρήξη» - μια βούληση όμως, που αναμένεται να δοκιμαστεί σκληρά τις επόμενες ημέρες μέσα στις συμπληγάδες των (διχασμένων) πιστωτών και του πολωμένου εσωτερικού πολιτικού μετώπου.
Ο πρωθυπουργός έδειξε το δρόμο που επιλέγει να ακολουθήσει στην τελική, σκληρή φάση της διαπραγμάτευσης με την χθεσινοβραδυνή του τοποθέτηση στη Βουλή λέγοντας δύο «όχι» κι ένα «ναι»: «Οχι» στο σχέδιο συμφωνίας που προτείνουν οι πιστωτές, «όχι» όμως και στη ρήξη και «ναι» σε συμφωνία υπό συγκεκριμένους όρους.
Η αποδοχή αυτών των - έξι στον αριθμό - όρων και προϋποθέσεων είναι και το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει τώρα η κυβέρνηση, μέσα στο δύσκολο, έως και εχθρικό, περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στις διαπραγματεύσεις.
«Κανείς δεν θέλει την ρήξη, ο χρόνος όμως λιγοστεύει για όλους» είπε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας προσδιορίζοντας ταυτόχρονα το πολιτικό πλαίσιο μιας αποδεκτής συμφωνίας στους εξής έξι άξονες:
Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα (κατεβάζουν το κόστος κατά 8 δις)
Απομείωση - αναδιάρθρωση του χρέους
Προστασία των συντάξεων και μισθού
Αναδιανομή εισοδημάτων προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
Ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα
Από αυτούς τους έξι άξονες ο πρώτος, εκείνων των χαμηλών πλεονασμάτων, θεωρείται ήδη κλεισμένο «deal», στα εργασιακά και το επενδυτικό πακέτο η σύγκλιση είναι κοντά, ενώ η αναδιανομή των εισοδημάτων είναι μια μακρά, και μάλλον πολιτικά αφηρημένη, διαδικασία. Οπερ, η μεγάλη μάχη αναμένεται να δοθεί για την «προστασία των συντάξεων», η δε συζήτηση της αναδιάρθρωσης του χρέους θεωρείται, ακόμη και από κυβερνητικά στελέχη, πως δεν θα ανοίξει παρά μόνον όταν θα έχει υπάρξει «κλεισμένο deal» σε όλα τα υπόλοιπα. Εν ολίγοις, θα είναι η «σφραγίδα γενναιοδωρίας. των πιστωτών όταν θα έχει επέλθει η σύγκλιση στα δύσκολα και η, αναγκαία και απαραίτηση, πολιτική συνθήκη για την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να περάσει η συμφωνία στο εγχώριο, πολιτικό και κοινωνικό, ακροατήριο.
Μια προσεκτική, δε, ανάγνωση της χθεσινής ομιλίας Τσίπρα δείχνει ότι οι «βαριές» κόκκινες γραμμές στο σχέδιο που έχουν βάλει στο τραπέζι οι πιστωτές είναι η μη κατάργηση του ΕΚΑΣ και η μη υπαγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος στον συντελεστή ΦΠΑ του 23%.
Εάν οι δύο αυτές απαιτήσεις αποσυρθούν από το τραπέζι, τότε το κλίμα στο εξωτερικό διαπραγματευτικό μέτωπο μπορεί και να αλλάξει άρδην. Κι από εκεί και πέρα, η μάχη θα δοθεί εντός κόμματος, κυβέρνησης και εσωτερικού πολιτικού σκηνικού.
«Πυξίδα», δε, για το Μαξίμου σ' αυτή την - εσωτερική - μάχη, γίνονται και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις: Με τη μεν Metron Analysis να δείχνει σήμερα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ με 24 μονάδες διαφορά αλλά και ότι το 47% των πολιτών θέλει να γίνει δεκτό το σχέδιο των δανειστών, τη δε Alco να εμφανίζει το 50% των ερωτηθέντων να ζητούν συμφωνία ακόμη κι αν χρειαστεί να «πέσουν» κόκκινες γραμμές.
Με αυτά τα δεδομένα, και σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο, η επόμενη, ουσιαστική πράξη του δράματος αναμένεται να παιχτεί μετά τη νέα πενταμερή Μέρκελ - Ολάντ -Γιούνκερ - Λαγκάρντ - Ντράγκι που, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες πληροφορίες θα γίνει τη Δευτέρα στο Βερολίνο.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου