Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Αγώνας δρόμου για τη συμφωνία

Περίπου μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελκαι τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο της συνόδου της Ε.Ε. και των κρατών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC), που διεξάγεται στις Βρυξέλλες. 
Κατά τη -διάρκειας δύο ωρών- συνάντηση των τριών ηγετών συμφωνήθηκε ομόφωνα ότι οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και των «θεσμών» θα πρέπει ναεντατικοποιηθούν. Αυτό ανέφερε τόσο ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ, όσο και πηγές της ελληνικής κυβέρνησης. 
Λίγη ώρα μετά τη συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, επιβεβαίωσε πως υπήρξε συμφωνία να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες προκειμένου να γεφυρωθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν. Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε πως η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δώσουμε μία λύση, καθώς και τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και σε χρέος βιώσιμο. 

Στόχος η παράταση...

Σε κάθε περίπτωση, ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα στις διαπραγματεύσεις κι ενώ τις τελευταίες ώρες υπάρχει αξιοσημείωτη κινητικότητα, τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από τους «θεσμούς». Παράταση της δανειακής σύμβασης χωρίς νέο δάνειο για εννιά μήνες προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες προερχόμενες από κυβερνητικές πηγές, μιλούν για αίτημα 9μηνης παράτασης που κατέθεσε στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων η ελληνική κυβέρνηση, με απώτερο σκοπό να επιλυθεί το χρηματοδοτικό κενό. Η πρόταση δεν περιλαμβάνει αξίωση νέας δανειοδότησης και συμπίπτει με τη λήξη του προγράμματος του ΔΝΤ.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει τα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ESM και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση με Γιούνκερ

«Είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία από ποτέ.» Αυτό δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία, Πιέρ Μοσκοβισί, το απόγευμα της Τετάρτης το απόγευμα, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους πιστωτές της. 
Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οι δύο ηγέτες φέρεται να αντάλλαξαν απόψεις, αναλυτικά και σε εποικοδομητικό κλίμα, ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν και την Πέμπτη.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup σε δηλώσεις που έκανε από το Ελσίνκι αναφέρθηκε στην 18η Ιουνίου, ημέρα που προγραμματίζεται να συνεδριάσει η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και «θεσμών». Ο Γερούν Ντάισελμπλουμυπογράμμισε ότι υπάρχουν ελάχιστα θέματα προς επίλυση, ωστόσο οι ελληνικές προτάσεις δεν ήταν αρκετές για να «κλείσουν». Τόνισε μάλιστα πως απομένουν αρκετές τεχνικές εργασίες να γίνουν.
Ωστόσο, στο κλίμα των στοχευμένων διαρροών και των πιέσεων, το Bloomberg ανέφερε νωρίτερα την Τετάρτη, πως η Γερμανία είναι πρόθυμη να δώσει το πράσινο φως για μία πρώτη χρηματοδότηση της Αθήνας, αρκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να παραβιάσει μία κόκκινη γραμμή. Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ  μπορεί να αποδεχθεί μια ελληνική δέσμευση έστω σε μια από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές προκειμένου να εκταμιευτούν κονδύλια. 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *