Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Γιατί Δραγασάκης – Σπίρτζης αγωνιούν να «σώσουν» πάση θυσία την Attica Bank;

Γράφει ο Ceteris Paribus
Το «δράμα» της Attica Bank συνοδεύει άλλη μία ανακεφαλαίωση των 4 συστημικών τραπεζών. Για μία ακόμη φορά όμως αυτό το «δράμα» και οι ποικίλες και καίριες προεκτάσεις του, οικονομικές αλλά και πολιτικές, μένουν στην σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, καθώς είναι πάρα πολλοί και πολύ υψηλά ιστάμενοι όσοι έχουν «σοβαρούς λόγους» να θέλουν να μείνει εκτός δημοσιότητας…
Το «δράμα» αυτό συνίσταται στο εξής: ……….
η Attica Bank πρέπει να καλύψει μια μεγάλη για τις αντοχές της αύξηση κεφαλαίου εντός του Δεκεμβρίου, αλλιώς θα σπάσει σε Good και Band Bank, και τα «ιμάτια» της Good Bank, δηλαδή του υγιούς ενεργητικού, θα διαμοιραστούν σε κάποιες εκ των συστημικών τραπεζών (σύμφωνα με πληροφορίες, τη Eurobank και την Alpha Bank) ή θα υπαχθεί στη διαδικασία του bail-in με ανάλογα αποτελέσματα. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ατύπως εποπτεύων τον τραπεζικό τομέα Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης θα έχουν… τεράστιο πρόβλημα! Μαζί τους, θα έχει τεράστιο πρόβλημα και η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αφού η εμπλοκή των δύο κυβερνητικών στελεχών στις τύχες της τράπεζας είναι καθοριστική.
Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει σε κορυφαίο επίπεδο «λυτούς και δεμένους» ώστε να πετύχει η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. «Σώστε την Attica Bank με κάθε μέσον, αλλιώς θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα!» Αυτή είναι η εντολή που έχει δοθεί. Και στο πλαίσιο αυτής της εντολής, έχουν κινητοποιηθεί όλοι οι «μεσάζοντες» για να πεισθούν κορυφαίοι επιχειρηματίες, αλλά και ΔΕΚΟ και δημόσιοι οργανισμοί να συμμετάσχουν με τα ρευστά τους διαθέσιμα στην αύξηση κεφαλαίου της Attica, η οποία υπ’ αυτούς τους όρους προσλαμβάνει χαρακτηριστικά «ζωής και θανάτου».
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Όταν ο Γιάννης Δραγασάκης έκανε πρόσφατα την «περίεργη» δήλωση ότι χρειαζόμαστε ένα «άτυπο» τραπεζικό σύστημα πέρα από το «επίσημο» των 4 συστημικών τραπεζών, πολλοί απόρησαν. Κάποιοι το πήγαν πολύ μακριά, κάνοντας λόγο για «πυραμίδες», κάποιοι άλλοι επανήλθαν στα γνωστά φληναφήματα περί κρατικού τραπεζικού πυλώνα. Ελάχιστοι κατάλαβαν το «υπονοούμενο»: με τη δήλωσή του αυτή ο κ. Δραγασάκης ήθελε να πει απλά: η Attica Bank πρέπει να σωθεί!
Γιατί όμως είναι τόσο υπαρξιακής σημασίας η σωτηρία της Attica, ώστε να πρέπει να γίνει «πάση θυσία»; Για να έχει και η κυβέρνηση υπό τον έλεγχό της μια τράπεζα ύστερα από τη fast track ιδιωτικοποίηση των 4 συστημικών τραπεζών; Όχι μόνο ούτε κυρίως γι’ αυτό, αλλά για έναν άλλο σημαντικό λόγο: επειδή οι κ. Δραγασάκης και Σπίρτζης έχουν εμπλακεί άμεσα στη «μεγάλη απόφαση» για συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ στις διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου της Attica Bank με σημαντικά κεφάλαια από τα αποθεματικά του Ταμείου. Τώρα, το ΤΣΜΕΔΕ καλείται να συμμετάσχει ξανά στη νέα ΑΜΚ, για τρίτη φορά στη τελευταία τριετία. Μέσα από τις διαδοχικές συμμετοχές του στις ΑΜΚ της Attica, το ΤΣΜΕΔΕ κινδυνεύει να χάσει μεγάλο μέρος των αποθεματικών του ή και να καταρρεύσει. Στην υπόθεση της Attica το ΤΣΜΕΔΕ βρίσκεται πλέον στο κλασικό δίλημμα του εγκλωβισμένου επενδυτή: για να μη χάσει τελείως την αξία των έως τώρα επενδύσεών του, πρέπει να συνεχίσει να επενδύει και με νέα κεφάλαια, διακινδυνεύοντας να χάσει ακόμη περισσότερα ή και τα πάντα!
Το πάλαι ποτέ κραταιό ταμείο των μηχανικών της χώρας, βρίσκεται σε αυτό το δίλημμα ενώ βρίσκεται γενικότερα σε κατάσταση «υπαρξιακής» αγωνίας. Αρχίζοντας από το κούρεμα των αποθεματικών του με το περιβόητο PSI του Ευάγγελου Βενιζέλου, το Ταμείο είναι σε «σπιράλ θανάτου»: έχασε 1,8 δισ. ευρώ από το «κούρεμα» των αποθεματικών του με το PSI, έχει ουσιαστικά χάσει πάνω από το 90% της έως τώρα επένδυσής του στο ΤΣΜΕΔΕ (που οι μηχανικοί την υπολογίζουν σε 500 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογίζεται το ύψος της συμμετοχής του στην τωρινή ΑΜΚ), βλέπει τα έσοδά του από τις εισφορές των μηχανικών μελών του να καταρρέουν λόγω της τεράστιας ανεργίας στον κλάδο. Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, αυξάνονται διαρκώς οι εισφορές των μηχανικών, σε μια εποχή μεγάλης ανεργίας και μείωσης των εισοδημάτων τους, με αποτέλεσμα ο κλάδος των μηχανικών να βρίσκεται σε κατάσταση «βρασμού». Οι πλέον οργισμένοι ή «αθυρόστομοι» λένε πλέον ευθαρσώς «αυξάνονται οι εισφορές μας σε αυτές τις συνθήκες, για να καλύψουμε τη ‘‘χασούρα’’ από τις ‘‘επενδύσεις’’ των κ. Δραγασάκη και Σπίρτζη στην Attica»!
Εδώ ακριβώς έγκειται η πολιτική ευθύνη των δύο κορυφαίων της κυβέρνησης: όντας εμπνευστές των «επενδύσεων» του ΤΣΜΕΔΕ στην Attica, βαρύνονται με την ευθύνη της απώλειας μεγάλου ύψους αποθεματικών. Ο μεν Γιάννης Δραγασάκης επειδή συμφώνησε με αυτή την εμπλοκή ως σύμβουλος της Τράπεζας αλλά και ως αρμόδιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, ο δε κ. Σπίρτζης διότι προσυπέγραψε αυτές τις αποφάσεις του ΤΣΜΕΔΕ ως διατελέσας πρόεδρός του.
Τώρα όμως, το παιχνίδι των «επενδύσεων» του ΤΣΜΕΔΕ στην Attica γίνεται οριακό: η παρούσα είναι η τελευταία ανακεφαλαίωση της τράπεζας που γίνεται πριν ισχύσει (από 1/1/2016) το ευρωπαϊκό bail-in. Τα ενδεχόμενα είναι τρία:
Πρώτο, να πετύχει η ανακεφαλαίωση (με τους όρους που θα εξηγήσουμε στη συνέχεια). Σε αυτή την περίπτωση, ο κίνδυνος της ολοσχερούς καταστροφής αναβάλλεται μέχρι την επόμενη ανακεφαλαίωση, την οποία σύμπασα η αγορά θεωρεί βέβαιη. Στο πιο αισιόδοξο σενάριο, λοιπόν, το ΤΣΜΕΔΕ και οι πολιτικοί εμπνευστές των «επενδύσεών» του στην Attica κερδίζουν 1 χρόνο πριν βρεθούν αμετάκλητα πλέον μπροστά στο φάσμα της καταστροφής, δηλαδή του bail-in. Με την ελπίδα ότι στη διάρκεια αυτού του χρόνου «κάτι θα βρεθεί» – χωρίς πάντως να διαφαίνεται τι θα μπορούσε να είναι αυτό το «κάτι»… Είναι πλέον φανερό ότι η Attica έχει δομικό πρόβλημα: η ΑΜΚ του 2003 ήταν 400 εκατ. ευρώ, του 2004 επίσης 400 εκατ. ευρώ, ενώ η φετινή 748,73 εκατ. ευρώ. Για μια τόσο μικρή τράπεζα τα ποσά είναι καταλυτικά και δείχνουν ότι «δεν στέκει καλά στα πόδια της». Επιπλέον, στην αναπόφευκτη νέα ΑΜΚ οδηγεί και η πιθανότατη επαναρύθμιση με λιγότερου ευνοϊκούς όρους της υπόθεσης με τον αναβαλλόμενο φόρο.
Δεύτερο, να μην πετύχει η ανακεφαλαίωση, και να αναλάβει δράση η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), προβαίνοντας σε εκκαθάριση με τα σημερινά διαθέσιμα μέσα προ της έναρξης ισχύος του bail-in, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους, με τη μέθοδο της διάσπασης σε Good και Band Bank. Σε αυτή την περίπτωση, το υγιές ενεργητικό θα μεταβιβαστεί σε άλλες συστημικές τράπεζες (ακούγεται περί Eurobank και Alpha Bank) και το ΤΣΜΕΔΕ θα χάσει τα λεφτά του!
Τρίτο, να δοθεί νέα παράταση στην ανακεφαλαίωση (ήδη δόθηκε μια πρώτη παράταση από τις 11 Δεκεμβρίου στις 18 Δεκεμβρίου) ακόμη και για τον Ιανουάριο, με τεράστιο ρίσκο αν δεν ευοδωθεί να πάμε ήδη τον Ιανουάριο σε bail-in! Σε αυτή την περίπτωση, όχι μόνο θα χάσει επίσης τελεσίδικα τα λεφτά του το ΤΣΜΕΔΕ, όχι μόνο θα χρεωθούν οι Γιάννης Δραγασάκης και Χρίστος Σπίρτζης μια τεράστια διαχειριστική και πολιτική ευθύνη, όχι μόνο αυτή η ευθύνη θα επεκταθεί στην κυβέρνηση συνολικά, αλλά θα υπάρξει και η επιπλέον ευθύνη της πρώτης εφαρμογής του bail-in σε ελληνική τράπεζα και με ευθύνη στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ!
Το «παιχνίδι» με την Attica φτάνει στο οριστικό του τέλος είτε άμεσα (μέχρι και τον Ιανουάριο) είτε το αργότερο σε ένα χρόνο από τώρα, στην επόμενη -αναπόφευκτη, όπως λέει σύμπασα η αγορά- ανακεφαλαίωση της τράπεζας…
Εγκλωβίζουν τώρα στην Attica Bank και τις ΔΕΚΟ
Αντιδρώντας με το «σύνδρομο του εγκλωβισμένου» και επιστρατεύοντας όλα τα μέσα για την επιτυχία της ΑΜΚ της Attica «πάση θυσία», η κυβέρνηση ρίχνει τώρα το βάρος της για να εμπλακούν οι ΔΕΚΟ στην ΑΜΚ της Attica.  Από τον εγκλωβισμό του ΤΣΜΕΔΕ πάμε τώρα σε γενικότερο εγκλωβισμό και κάποιων ΔΕΚΟ! Η υπόθεση όμως της ΑΜΚ είναι υψηλού ρίσκου, ενώ οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ που τυχόν θα συμμετάσχουν σε μια επένδυση υψηλού ρίσκου με μεγάλες πιθανότητες άμεσης αποτυχίας φοβούνται ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με ποινικές ευθύνες. Έτσι, κάποιες ΔΕΚΟ που ανακοίνωσαν ότι τα Διοικητικά τους Συμβούλια θα εξετάσουν άμεσα τη συμμετοχή τους στην ΑΜΚ της Attica, τώρα «τα γυρίζουν» και μεταθέτουν τις συνεδριάσεις προς το τέλος του μήνα (ΕΥΔΑΠ, «Ελευθέριος Βενιζέλος»)…
Η κυβερνητική κινητοποίηση για την επιτυχία της ΑΜΚ της Attica δεν σταματάει εδώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προέβη επίσης στις εξής ενέργειες:
1. Έθεσε το ζήτημα και ζήτησε τη συνδρομή του διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα, κατά τη συνάντηση που είχαν μαζί του στις 24 Νοεμβρίου οι κ. Τσίπρας και Δραγασάκης. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και ο κ. Στουρνάρας προσφέρθηκε να βοηθήσει, αλλά «στα όρια που του επιτρέπει η θέση του»…
2. Άσκησε την επιρροή της ώστε να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ οι 4 συστημικές τράπεζες (με την ανοχή του κ. Στουρνάρα) έμμεσα, μέσω Αμοιβαίων Κεφαλαίων.
3. Άσκησε την επιρροή της ώστε να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ κορυφαίοι επιχειρηματίες, ιδιαίτερα εξ αυτών που έχουν ανοιχτές «δοσοληψίες» με το Δημόσιο ή προσδοκούν σε διάφορα «πρότζεκτ» με αυτό – μεταξύ αυτών και μελλοντικές δανειοδοτήσεις, πιθανότατα από την ίδια την Attica Bank…
Παρ’ όλα αυτά, το εγχείρημα είναι στην κόψη του ξυραφιού. Ενώ ο κ. Στουρνάρας ήταν έτοιμος να ενεργοποιήσει το σενάριο με Good και Band Bank, η τράπεζα ανακοίνωσε στις 11 Δεκεμβρίου ότι κάλυψε τις ανάγκες για το βασικό σενάριο αντλώντας 597,3 εκατ. ευρώ (έναντι του συνολικού απαιτούμενου ποσού των 748,73 εκατ. ευρώ). Φαίνεται όμως ότι οι εφεδρείες για την κάλυψη του υπολειπόμενου ποσού στερεύουν. Έτσι, η υπόθεση εξελίσσεται σε «θρίλερ». Τώρα, ακούγεται το ύστατο σενάριο: παράταση λίγων μηνών (μέχρι και τον Μάρτιο), στη βάση της έννοιας της «μερικής κάλυψης» της ΑΜΚ…
Εδώ όμως τα ερωτήματα είναι δύο:

Αν ο κ. Στουρνάρας θα «ευλογήσει» ένα τέτοιο ύστατο σενάριο και το ακόμη δυσκολότερο- αν θα συμφωνήσουν σε όλους αυτούς τους χειρισμούς «σωτηρίας» η αρμόδια ευρωπαϊκή Διεύθυνση DG COM 2 και ευρύτερα οι δανειστές.
Το «δράμα» της Attica, και μαζί των κ. Δραγασάκη και Σπίρτζη, θα κορυφωθεί τις επόμενες δύο βδομάδες. Κι έχει όλες τις προϋποθέσεις να προκαλέσει ένα μεγάλο «πολιτικό σεισμό».

Υ.Γ. Παρόλο το «δράμα» που εκθέσαμε αναλυτικά, η Attica bank έχει «βασιλικές» δαπάνες για αμοιβές της διοίκησης, στα επίπεδα της AlphaBank. Μπορεί να επιστρατεύεται το σύμπαν για τη σωτηρία της, αλλά οι παχυλοί μισθοί των μελών του Δ.Σ. της παραμένουν… 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *