γράφει ο Δημήτρης Μηλάκας
Αντιμέτωπη με την ένταση του μεταναστευτικού κύματος και την πίεση των Ευρωπαίων Εταίρων για τη στεγανοποίηση των σημείων εξόδου από την χώρα, η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε σκληρές επιλογές για να διαχειριστεί τα προβλήματα διαβίωσης δεκάδων χιλιάδων εγκλωβισμένων ανθρώπων. Η δημιουργία «στρατοπέδων» στην Αττική, την Κεντρική Ελλάδα και την Μακεδονία στα οποία θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες για όσο εκκρεμούν οι αιτήσεις ασύλου τους, αλλά και μεταναστών μέχρι να εξασφαλιστεί η επαναπροώθησή τους στις χώρες τους, είναι ή μόνη διαφαινόμενη επιλογή στην οποία καταλήγει η κυβέρνηση.
Όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά στρατηγική για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών οι χώρες μέλη, ξεχωριστά η κάθε μια προχωρούν στη λήψη μέτρων με στόχο την ελαχιστοποίηση του αριθμού των «ξένων» που θα υποδεχτούν στο έδαφός τους. Και καθώς αυτές οι ροές συνεχίζονται (κατά μέσο όρο 2 με 3 χιλιάδες άνθρωποι φτάνουν κάθε μέρα στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου) η Ελλάδα απροετοίμαστη ανοργάνωτη και δίχως επαρκείς πόρους είναι υποχρεωμένη να βρει τρόπους για τη φιλοξενία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε να προχωρήσουν προς τις πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες του Βορρά ούτε να επιστρέψουν από εκεί που ήρθαν.
Προς το παρόν και όσο οι χώρες της ΕΕ θωρακίζουν η κάθε μια τα δικά τους σύνορα και συζητούν τρόπους για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, φροντίζουν η Ελλάδα να στεγανοποιήσει τις εξόδους της χώρας για πρόσφυγες και μετανάστες μετατρέποντάς την σε χώρο- καραντίνα.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιληφθεί ότι για το επόμενο εξάμηνο τουλάχιστον και μέχρι να οργανωθεί η νέα ευρωπαϊκή υπηρεσία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ θα πρέπει μόνη της να διαχειριστεί τους ήδη χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες καθώς και τις χιλιάδες που καθημερινά προστίθενται.
Η οργάνωση των σημείων καταγραφής και ταυτοποίησης καθώς και η δημιουργία φυλασσόμενων χώρων φιλοξενίας τους, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα αποστείλουν το μήνυμα στους οικονομικούς κατά κύριο λόγο μετανάστες ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον ο «εύκολος δρόμος» προς την Ευρώπη. Αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται να μειώσει τις ροές προς την Ελλάδα.
Κάτι που επίσης μπορεί να ελέγξει την μεταναστευτική ροή είναι η συνεργασία της Τουρκίας, χώρα από όπου ξεκινούν το ταξίδι τους πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ευρώπη. Γνωρίζει, ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση πως η Τουρκία δεν πρόκειται να συνεργαστεί δίχως σοβαρά ανταλλάγματα τα οποία αναμένει τόσο από την ΕΕ όσο και ειδικά από την Αθήνα.
Τελικά, αυτό που θα μπορούσε να περιορίσει και να αναστρέψει τις προσφυγικές ροές είναι η εξέλιξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας στη Συρία. Κάτι, ωστόσο, που δεν αναμένεται πριν το καλοκαίρι.
Μέχρι τότε, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τρόπους για να καταγράφει, ταυτοποιεί και φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους οι οποία θα αυξάνονται καθημερινά κατά 2 με 3 χιλιάδες…
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου