γράφει ο Κώστας Ντελέζος
Πτωτική καταγράφηκε η πορεία της τουριστικής κίνησης στα ξενοδοχεία της Αθήνας στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου, τη στιγμή που τα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) δείχνουν άνοδο των αφίξεων στην πρωτεύουσα άνω του 20%!.
Αυτό σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), κ. Αλέξανδρο Βασιλικό, οφείλεται κυρίως στη λειτουργία χιλιάδων ακινήτων που λειτουργούν πλέον ως παράνομα τουριστικά καταλύματα.
Η εντυπωσιακή αύξηση των αφίξεων στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά 23% όλο το προηγούμενο διάστημα, όπως τόνισε ο κ. Βασιλικός, δεν αντιστοιχεί στις πληρότητες των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας, οι οποίες διαμορφώθηκαν με πτώση 3,8% το Σεπτέμβριο, -6,1% τον Οκτώβριο και -4,6% τον Νοέμβριο. Σημειώνεται, ότι η διακύμανση της μέσης πληρότητας κατά το φετινό ενδεκάμηνο (Ιανουάριος - Νοέμβριος 2015) στην Αθήνα, δεν ξεπέρασε το (+) 3,7%.
«Είναι απολύτως οφθαλμοφανές πλέον πως οι ανησυχίες των ξενοδόχων της Αθήνας επιβεβαιώθηκαν. Αν ορθώς μιλάμε για αφίξεις επισκεπτών στον ΔΑΑ πού άραγε διαμένουν;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλικός, κρούοντας για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου σε ότι αφορά την παραξενοδοχεία, τα παράνομα καταλύματα και τα διαφεύγοντα έσοδα για την Οικονομία.
Όπως τόνισε ο κ. Βασιλικός, ήδη πάνω από 8.000 ακίνητα στην Αθήνα λειτουργούν πλέον παράνομα, ενίοτε με την πρόφαση της λεγόμενης «sharing economy» (οικονομίας διαμοιρασμού). Ο ίδιος, κάλεσε την Πολιτεία «αντί να ψάχνει για ισοδύναμα, να προστατέψει τη νόμιμη λειτουργία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων».
Σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ), τα διαφυγόντα κέρδη από την παράνομη ενοικίαση καταλυμάτων, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ σε όλη την Ελλάδα. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού που αυξάνεται συνεχώς, το ΞΕΕ έχει ήδη καταθέσει σχετικές προτάσεις στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Τουρισμού.
Όσον αφορά τις τιμές των ξενοδοχείων της Αθήνας, ο πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ τόνισε ότι η Αθήνα και το 2015 συνέχισε να έχει τη χαμηλότερη μέση τιμή δωματίου (90 ευρώ) σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. Βασιλικός, μεταξύ άλλων, στάθηκε στις απαραίτητες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν ώστε η Αθήνα να αυξήσει την πελατεία της ως προορισμός.
Όπως είπε, η Αθήνα δεν χρειάζεται άλλες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων, αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης της, αλλά και δημιουργία μητροπολιτικού συνεδριακού κέντρου, καθώς από το εισερχόμενο τουριστικό ρεύμα της Αθήνας, απουσιάζουν οι συνεδριακοί πελάτες (το 73% έρχονται μόνο για αναψυχή).
«Οι εξελίξεις στην Ευρώπη και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθ' όλα ανησυχητικές, μας οδηγούν για άλλη μια φορά στο συμπέρασμα πως η τουριστική ανάπτυξη δεν μπορεί να προέρχεται από την ευκαιριακή εκμετάλλευση κρίσεων σε γειτονικές χώρες, αλλά μέσα από μια σταθερή, υπερκομματική τουριστική πολιτική και στρατηγική και μέσα από τη συνεχή βελτίωση του προϊόντος και των υποδομών μας», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου