Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Διπλή ψυχρολουσία για Τσίπρα από Λαγκάρντ και Σόιμπλε


«Κρύο ντους» επιφύλασσε στον έλληνα πρωθυπουργό η δεύτερη ημέρα των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο παγωμένο θέρετρο Νταβός της Ελβετίας.Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Κριστίν Λαγκάρντ έστειλαν -άλλοτε με κομψό και άλλοτε με άκομψο τρόπο- ξεκάθαρα μηνύματα στον Αλέξη Τσίπρα όχι μόνο για την τήρηση των συμφωνηθέντων αλλά και για την ανάγκη εφαρμογής ισχυρών μεταρρυθμίσεων πέραν μάλιστα εκείνης του ασφαλιστικού. 

Οι «νάρκες» Σόιμπλε

Η «ψυχρολουσία» για τον έλληνα πρωθυπουργού ξεκίνησε στην συζήτηση για τις προοπτικές και το μέλλον της Ευρώπης, στο πλαίσιο των εργασίων του συνεδρίου, στην οποία συμμετείχε μεταξύ άλλων και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Σόιμπλε δεν δίστασε να «πετάξει τα καρφιά του» σε πλείστες περιπτώσεις για τον έλληνα πρωθυπουργό με αποκορύφωμα τη στιγμή όπου διατύπωσε τη φράση «Είναι η εφαρμογή, ανόητε».
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Πρέπει να βοηθήσουμε κάθε χώρα που δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά της. Αυτό κάναμε στην ευρωπαϊκη κρίση» είπε ο κ. Σόιμπλε τονίζοντας πως «υπάρχουν συμφωνίες αλλά δεν γίνονται σεβαστές». «Στην Ευρώπη η αλληλεγγύη είναι να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να γίνει η Ευρώπη δυνατότερη. Και αυτό ξεκινά με το να γίνονται σεβαστές οι συμφωνίες που συνήφθησαν με δυσκολία». «Αν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη τότε πρέπει να εφαρμόσουμε ό,τι συμφωνήσαμε. Είναι η εφαρμογή ανόητε» είπε ο κ. Σόιμπλε.

Οι αιχμές και τα καρφιά του κ. Σόιμπλε προς τον Α. Τσίπρα δεν σταμάτησαν όμως εκεί, καθώς ο ισχυρός άνδρας του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τοποθετήθηκε και για το πολυσυζητημένοθέμα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο κ. Σόιμπλε τόνισε μάλιστα ότι η γερμανίδα καγκελάριος ήταν εκείνη που επέμεινε στο ενεργό ρόλο του Ταμείου, ενώ δεν δίστασε να προσφύγει στο αγαπημένο του εκφραστικό μέσο, την αιχμηρή μεταφορά, για να ξεκαθαρίσει για ακόμη μία φορά ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα. «Εγώ και ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ ήμασταν κατά της εμπλοκής του ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα, όμως η Μέρκελ επέμενε και είχε δίκιο τελικά. Οι ηγέτες των κρατών έχουν δίκιο, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών όχι. Οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί δεν είχαν την ισχύ να επιβλέψουν την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί. Τη συμμετοχή του ΔΝΤ την αποφάσισαν όμως τα εθνικά κοινοβούλια. Αν αλλάξει αυτό, τότε πάλι τα κοινοβούλια, όπως το γερμανικό, πρέπει να το αποφασίσουν. Αν όμως πάω στη γερμανική Βουλή και το ζητήσω αυτό, θα είναι σα να μπαίνω σε ένα δωμάτιο με δυναμίτη κρατώντας ένα αναμμένο κερί».

Και νέα δέσμη μέτρων, πλην ασφαλιστικού, θέλει το ΔΝΤ

Και μπορεί ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός να ήταν εξασφαλίσει μια δέσμευση από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους σε Ευρώπη και Αμερική ότι θα συμβάλλουν στην ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως όμως δείχνουν τα πράγματα το «κλείσιμο» της αξιολόγησης θα είναι μια μακρά και δύσκολη διαδικασία. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να προκύπτει από τη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με την γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Η κ. Λαγκάρντ επανέφερε ουσιαστικά την τακτική του καρότου και του μαστιγίου, δηλώνοντας την ετοιμότητα του Ταμείου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα εφόσον υπάρξει μια ισχυρή ελάφρυνση χρέους, την ίδια στιγμή ωστόσο έθεσε ως όρο επιπλέον μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο στο ασφαλιστικό.
Στην σχετική ανακοίνωση του Ταμείου μετά το πέρας της συνάντησης τονίζεται ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις όχι μόνο στο ασφαλιστικό αλλά και σε άλλους τομείς, γεγονός που εμμέσως πλην σαφώς καταδεικνύει ότι για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση το Ταμείο θα απαιτήσει επιπλέον "μεταρρυθμίσεις" πέραν αυτής στο συνταξιοδοτικό. Θέτει ακόμη στο τραπέζι και το ζήτημα του μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος.
«Η γενική διευθύντρια του Ταμείου επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα στο να πετύχει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και βιώσιμα δημόσια οικονομικά μέσα από ένα αξιόπιστο και περιεκτικό μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ταμείου. «Ένα τέτοιο πρόγραμμα προϋποθέτει ισχυρές οικονομικές πολιτικέςκυρίως στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού όπως επίσης και μια σημαντική ελάφρυνση χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα είναι σε μια βιώσιμη πτωτική πορεία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Λιου: Συνεργαστείτε με το ΔΝΤ, υλοποιήστε τις μεταρρυθμίσεις 

Της συνάντησης Τσίπρα-Λαγκάρντ είχε προηγηθεί τετ-α-τετ του έλληνα πρωθυπουργού με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ ΛιουO Τζακ Λιου κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να συνεργαστεί με ΔΝΤ και τους ευρωπαίους ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
«Ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου και ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν την σημασία της συνέχισης εφαρμογής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισαν τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει υιοθετήσει μέχρι σήμερα η Ελλάδα. Ο κ. Λιου ενθάρρυνε τον έλληνα πρωθυπουργό να συνεχίσει να εργάζεται στενά με τους ευρωπαίους εταίρους και τόνισε τον σημαντικό ρόλο του ΔΝΤ στη μεταρρυθμιστική διαδικασία», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών μετά τη συνάντηση.
«Ο κ. Λιου υπογράμμισε τη σημασία της τήρησης της δέσμευσης της διεθνούς κοινότητας να βάλει το χρέος της Ελλάδας σε ένα βιώσιμο μονοπάτι μέσω μιας ελάφρυνσής του. Ο κ. Λιου πρόσθεσε πως το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί στενά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Εξέφρασε ακόμη την ανησυχία του για την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη και προσέφερε την υποστήριξή του για μια συνεκτική ευρωπαϊκή λύση που θα αποτρέψει περαιτέρω κακουχίες και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές», καταλήγει η ανακοίνωση. 



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *