Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

«Υπέρ πνευματικών δικαιωμάτων ο φόρος στους υπολογιστές»

Την προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών επιθυμεί να εξασφαλίσει το υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με ανακοίνωσε που εξέδωσε με αφορμή τις αντιδράσεις για το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Όπως σημειώνεται, το σχέδιο νόμου βρίσκεται σε διαβούλευση ώστε να διατυπώσουν γνώμη όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές.
Με την ανακοίνωση το υπουργείο Πολιτισμού επιβεβαίωνε τις αρχικές πληροφορίες ότι προτίθεται να επιβάλει φόρο στους υπολογιστές, τα tablet και άλλες ηεκτρονικές συσκευές με λογισμικό υπολογιστών ως αντιστάθμισμα για τα πνευματικά δικαιώματα που χάνονται από την ηλεκτρονική «πειρατεία».
Αν και στην ανακοίνωση του υπουργείου δεν δίνονται στοιχεία για το ύψος του φόρου, ούτε πώς θα αποδίδονται τα αναλογούντα ποσά στους δημιουργούς, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτός θα κυμαίνεται από 2-6%, ανάλογα με την ηλεκτρονική συσκευή. Επίσης, έχουν υπάρξει σοβαρές αντιδράσεις από παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι εκτιμούν ότι ένας ακόμη φόρος θα πλήξει τον τομέα.

Σε δημόσια διαβούλευση

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το σχέδιο νόμου έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τις 23 Δεκεμβρίου 2015 έως και τις 22 Ιανουαρίου 2016.
Φέρει τον τίτλο «Συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων  πνευματικής  ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων,  χορήγηση  πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές  χρήσεις μουσικών έργων στην εσωτερική αγορά και άλλα πολιτιστικά θέματα» και ενσωματώνει στην ελληνική έννομη τάξη η Οδηγία 2014/16  της  Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση ακριβώς για να ακουστούν οι απόψεις όλων των φορέων (δημιουργών, οργανισμών συλλογικής διαχείρισης, επιχειρήσεων και χρηστών) και στη συνέχεια το υπουργείο και ο αρμόδιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας «θα λάβουν υπ’ όψιν όλα τα σχόλια που θα διατυπωθούν και θα διαμορφώσουν αναλόγως τις προτεινόμενες διατάξεις, πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή».

«Το δικαίωμα του δημιουργού»

Το υπουργείο επισημαίνει ότι πρωταρχικό δικαίωμα του δημιουργού, σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, αλλά και με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις διεθνείς συμβάσεις,  είναι «το δικαίωμα αναπαραγωγής, το δικαίωμα δηλαδή του δημιουργού να ελέγχει την αντιγραφή του έργου του». 

Τονίζει πως η εύλογη αμοιβή δεν είναι «ελληνική πατέντα», αλλά προβλέπεται ήδη στο αρ. 18 παρ. 3 του Ν.2121/1993 και «δεν συνιστά φόρο αλλά αποζημιωτικό αντιστάθμισμα της ζημίας του δημιουργού από την ελεύθερη αναπαραγωγή  του έργου του από τρίτους για ιδιωτική χρήση» και ως γεγονός επιβεβαιώνεται και σε αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Εξηγεί επίσης πως η φιλοσοφία που διατρέχει τη διάταξη αυτή, σε όλες τις χώρες που τη διαθέτουν, είναι ότι συσκευές που είναι πρόσφορες για ιδιωτική αναπαραγωγή υπόκεινται σε εύλογη αμοιβή. 
Επίσης στην κατηγορία των υπολογιστών συμπεριλαμβάνει όλες τις συσκευές που σήμερα χρησιμοποιούνται για την αναπαραγωγή για ιδιωτική χρήση, όπως τα MP3 players, οι οδηγοί εγγραφής CD και DVD, οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, οι φωτοτυπικές συσκευές και οι σαρωτές. 


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *