Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Διαφθορά: Αρκετά την καταπολεμήσατε και σήμερα…



Συνεντεύξεις επί συνεντεύξεων του γενικού γραμματέα Διαφθοράς. Νέος επικεφαλής στο ΣΔΟΕ. Λίστα Φαλσιανί, λίστα Μπόργιανς, λίστα από την Ελβετία. Ολόκληρο τον τηλεφωνικό κατάλογο είναι ικανή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ξεσηκώσει προκειμένου να πείσει τους πολίτες ότι τα ’χει βάλει με τη διαφθορά – την ίδια ώρα που ετοιμάζεται να διαλύσει συνταξιούχους, μισθωτούς και μπλοκάκηδες..

Το τελευταίο επεισόδιο του σίριαλ αφορά τον διορισμό νέου ειδικού γραμματέα στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, που εδώ και δύο μέρες παίζει παντού. Βέβαια, αυτό που παραβλέπουν να τονίσουν τα δημοσιεύματα είναι ότι το ΣΔΟΕ δεν έμεινε τυχαία ακέφαλο… Ο προηγούμενος γραμματέας του, Παναγιώτης Δάνης, ήρθε σε σύγκρουση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ψήφιση του Ν. 4336/2015. Όπως αναδείξαμε με ρεπορτάζ στο τεύχος Οκτωβρίου του UNFOLLOW, με τον νόμο αυτό –κατ’ απαίτηση των δανειστών– το ΣΔΟΕ ξεδοντιάστηκε από τις περισσότερες ελεγκτικές του αρμοδιότητες, αφήνοντας εκκρεμείς χιλιάδες υποθέσεις φορολογικών και τελωνειακών παραβάσεων που θα κουκουλώνονταν. Όπως και έγινε…
Αυτή είναι η μία όψη της είδησης που δεν προβάλλεται. Η άλλη όψη είναι το ίδιο το πρόσωπο του νέου ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ. Πρόκειται για τον δικηγόρο Κωνσταντίνου Χρήστου, ο οποίος αναλαμβάνει το μηχανισμό οικονομικού ελέγχου του Δημοσίου. Η αρμοδιότητα του ΣΔΟΕ στην έρευνα για το μεγάλο οικονομικό έγκλημα (μία από τις λίγες που παρέμειναν στο Σώμα) θα τον φέρει να συνεργάζεται στενά με τον γενικό γραμματέα Διαφθοράς Γιώργο Βασιλειάδη και την ομάδα του. Δεν θα δυσκολευτούν καθόλου, αφού ήταν –και αυτοί– συμφοιτητές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης. Σύμπτωση;
Στο τεύχος Οκτωβρίου περιγράψαμε και την «παρέα της Κομοτηνής»: ο μηχανισμός στελεχών της Γενικής Γραμματείας Διαφθοράς στελεχώθηκε από δικηγόρους που είναι φίλοι και συνεργάτες του Γ. Βασιλειάδη από τότε που ήταν συμφοιτητές στη Νομική Κομοτηνής. Αλλά και ο Δημοσθένης Κασσαβέτης, που τοποθετήθηκε επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ήταν γνώριμος της εν λόγω παρέας από τότε που διετέλεσε καθηγητής τους. Το ΣΔΟΕ είναι ο τρίτος κατά σειρά ελεγκτικός μηχανισμός του Δημοσίου που σχετίζεται με την πάταξη της διαφθοράς και στελεχώνεται από το ίδιο «έτος» της Νομικής Κομοτηνής. Κι ας μη μας διαφεύγει ότι στην ίδια σχολή ο Γ. Βασιλειάδης είχε γνωριστεί και με τον κουμπάρο και φίλο του Δ. Τζανακόπουλο, διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού…
Οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις; Εξαρτάται από τη δουλειά για την οποία μιλάμε…
Τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς έχουν ήδη διακριθεί σε «ειδικές αποστολές», όπως το να βγάζουν λάδι την κυβέρνηση ή στελέχη της, να πιέζουν βουλευτές προκειμένου να προσαρμοστούν στη μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, στην επικοινωνιακή διαχείριση της προσπάθειας να εμφανιστεί ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του ως απηνείς διώκτες της διαφθοράς. Τα αποτελέσματα που έχουν –πραγματικά– καταφέρει είναι μηδαμινά, ενώ ο Δ. Κασσαβέτης ήδη ελέγχεται και ως προς τα κίνητρα με τα οποία παραγγέλνει τους ελέγχους του Σώματος στο οποίο προΐσταται.
Στο τεύχος Οκτωβρίου αναρωτιόμασταν: «Ποιος είναι ο λόγος που η κυβέρνηση Τσίπρα επιλέγει την τακτική της διοχέτευσης ειδήσεων σε συγκεκριμένα ΜΜΕ προκαλώντας θόρυβο, αντί να “δένει” τις υποθέσεις και να τις στέλνει με αξιώσεις στη Δικαιοσύνη; Μήπως πραγματική επιδίωξή της είναι να μετατρέψει τις υποθέσεις διαφθοράς σε επικοινωνιακό σόου για το πόπολο, ενώ την ίδια στιγμή θα τις χρησιμοποιεί και ως αντικείμενο εκβιασμού ή συμβιβασμού με τους ντόπιους ολιγάρχες;»
Η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει να συνδυάσει τη συμμόρφωση στα μνημόνια με τη διαμόρφωση νέων σχέσεων και ισορροπιών με την εγχώρια «επιχειρηματικότητα». Μόνο που αυτό δεν σημαίνει σύγκρουση με τη διαπλοκή και τη διαφθορά, αλλά συναλλαγή μαζί της. Συναλλαγή που προϋποθέτει λίγα θύματα που θα λειτουργήσουν σαν δόλωμα για τους απλούς πολίτες, αλλά και για άλλους, που με «προθυμία» θα «εξαγοράσουν» την ησυχία τους, τη μη εμπλοκή τους με το ΣΔΟΕ, ή εντέλει θα προβούν σε κάποιον φιλικό διακανονισμό.
Για να κλείσουν όμως τέτοιες δουλειές, είναι αναγκαίο να βρίσκονται στις νευραλγικές θέσεις άνθρωποι που συνδέονται μεταξύ τους –όπως και με το πρωθυπουργικό περιβάλλον– με ειδικές σχέσεις εμπιστοσύνης και αφοσίωσης. Για να δούμε, τους βρήκανε;

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *