Του Γιάννη Σιδέρη
Στο «σημαδιακό» Νταβός βρίσκεται από σήμερα ο πρωθυπουργός. Σημαδιακό γιατί έχει στοιχειώσει στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας: Από το Νταβός του «μη πόλεμος» με την Τουρκία του Αντρέα, που έφερε το απολογητικό «mea culpa», ως το κυνήγι που υπέστη ο γιος του Γιώργος, στα υπόγεια του ξενοδοχείου, από τηλεοπτικό δημοσιογράφο ενώπιον κάμερας. Ήταν η τραυματική στιγμή κατά την οποία κατάλαβε ότι για δανεισμό «πόρτες ερμητικά κλειστές», και δρομολογήθηκε η ρότα για το Καστελόριζο – ή όπως έλεγε τότε άμεσος συνεργάτης του «άλλον άνθρωπο ξεπροβόδισα και άλλον υποδέχτηκα από το Νταβός»!
Στο λάκκο των λεόντων
Την τύχη του «δοκιμάζει» από σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς θα βρεθεί στο ελβετικό θέρετρο μεταξύ ανθρώπων που καθορίζουν την τύχη του πλανήτη, και οι οποίοι πίσω από τα ευγενικά τους χαμόγελα, ενδεχομένως και τη θερμή φιλική τους συμπεριφορά, έχουν κατευθυντήριο σηματωρό την ωμή αλήθεια των αριθμών, την απεικόνιση των οικονομικών διαγραμμάτων και την δύναμη της γεωπολιτικής. Εκεί θα είναι οι εκπρόσωποι και στυλοβάτες του πιο σκληρού καπιταλισμού μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και αυτοί δεν κατανοούν εκτροπές από την υπακοή στους κανόνες που έχουν επιβάλλει. Κατά συνέπεια αν ο Τσίπρας θέλει να προσφέρει κάτι στη χώρα, θα πρέπει να ελιχθεί, να συζητήσει συμμαχίες και συνεργασίες, να ανοίξει προοπτικές, να παρουσιάσει και δικές του ιδέες.
Ούτε επικοινωνιακές κορώνες ούτε ιδεολογικά τερτίπια περνάνε εκεί. Θα πρέπει να προσαρμοστεί στον χώρο. Ο,τι έχει να καταγγείλει, όποιες διαφωνίες και ενστάσεις έχει ας τις πει την Κυριακή, μετά την επιστροφή του στο γήπεδο του Ταε κβο ντο στην κομματική φιέστα. Αν στην ΕΕ οι ισορροπίες είναι δυσμενείς για την Ελλάδα, στο Νταβός θα είναι εφιαλτικές.
Υποτίθεται βέβαια ότι ο παρελθών χρόνος και τα στραπάτσα που υπέστη, τον εμπλούτισαν με την εμπειρία να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις. Αρκεί φυσικά να είναι καλά προετοιμασμένος, διαφορετικά και την χώρα και την κυβέρνηση και τον εαυτό του θα βλάψει.
(Σημ: Πάντως αυτοί διαθέτουν εκείνο το savoir vivre ώστε να μην μειδιάσουν, αν ακούσουν τον έλληνα πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει ως επιχείρημα εκείνο που είπε ενώπιον του Κλίντον, ότι το μεγαλύτερο δώρο της Ελλάδας στον κόσμο είναι η δημοκρατία, και - γι’ αυτό θα πρέπει να επενδύσουν - ώστε «να δοθεί ξανά αυτό το δώρο από τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση»!).
Η ατζέντα
Η ατζέντα
Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, το απόγευμα τον γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και το βράδυ τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.
Η μεγάλη ημέρα ωστόσο, ουσιαστικά και επικοινωνιακά, είναι η Πέμπτη, όπου στις 11 το πρωί ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα παρευρεθεί σε πάνελ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Είναι ένα πάνελ που μοιάζει με αποστολή υψηλού κινδύνου. Σαφώς η συζήτηση δεν θα καθορίσει τις μετέπειτα αποφάσεις του Σόιμπλε, οι οποίες, ως ένα σημείο, είναι προδιαγεγραμμένες. Όμως στο πάνελ αυτό θα κριθούν οι εντυπώσεις, η Ελλάδα ενδέχεται να προσθέσει ή να χάσει φίλους, καθώς θα αποτελέσει το αμόνι στο οποίο θα ακονιστούν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς. Το θέμα της συζήτησης είναι αρκετά γενικόλογο «Το μέλλον της Ευρώπης», άρα προσφέρεται για εντυπώσεις, ευχές, οράματα και μεγαλοστομίες!
Ο έλληνας πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να περιγράψει τις δύο πολιτικές που ξεδιπλώνονται -και αντιμάχονται- αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό της Ε.Ε.: Από την μία η Δεξιά νεοφιλελεύθερη πολιτική που (κατά την οπτική της Ελληνικής πλευράς), αποθεώνει την λιτότητα, την ανεργία, την αντιαπτυξιακή καθήλωση, την κοινωνική αδικία, και από την άλλη η πολιτική που οραματίζεται την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ανθρωπιστική μέριμνα, την υποστήριξη αυτών που πλήττονται. Επίσης θα χαρακτηρίσει το ζήτημα του ελληνικού χρέους όχι ως ελληνικό, αλλά ως ευρωπαϊκό πρόβλημα (ωραία ακούγονται, το αποτέλεσμα της συζήτησης θα δείξει!).
Αργότερα, το μεσημέρι της Πέμπτης ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου. Η συνάντηση ουσιαστικά θα είναι επιβεβαιωτική της αμερικανικής συμπαράστασης στο θέμα του χρέους, αλλά ο πρωθυπουργός δεν έχει να αναμένει τίποτα για το ΔΝΤ, αφού η αμερικανική πλευρά τάσσεται ασυζητητί υπέρ της παραμονής του - κάτι που τόνισε ο κ. Λιου κατά την πρόσφατη τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ευ. Τσακαλώτο.
Κρίσιμο και το απογευματινό ραντεβού του κ. Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δεν αναμένεται να είναι δεκτική των ελληνικών προτάσεων, καθώς έχει την θεσμική άποψη του οργάνου στο οποίο ηγείται, ότι η χώρας μας δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της. Ο έλληνας πρωθυπουργός θα επαναλάβει την κυβερνητική θέση ότι δεν είναι δυνατόν να ζητούνται μέτρα τα οποία δεν είναι εφαρμόσιμα και θα ζητήσει από το ΔΝΤ να επαναπροσδιορίσει την θέση του στο πρόγραμμα και να μην απαιτεί μέτρα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την μακροπρόθεσμη επιτυχία του προγράμματος, αφού θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική σταθερότητα και ειρήνη .
Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, αλλά ο ραντεβού αντικειμενικά είναι ήσσονος σημασίας, καθώς η κυπριακή ηγεσία οδεύει στον δρόμο της επίλυσης - ή «επίλυσης» του κυπριακού, χωρίς η ελληνική πλευρά να έχει βαρύνοντα ρόλο επί του θέματος.
Μειωμένης σημασίας αναμένεται να είναι και η συνάντηση την Παρασκευή το πρωί με τον Μάριο Ντράγκι, αφού ο διοικητής της ΕΚΤ υπάγεται σε κανονισμούς και δεν θα μπορούσε αυθαιρέτως να ανοίξει τους κρουνούς και να εντάξει την χώρα μας στο καθεστώς της ποσοτικής χαλάρωσης, παρότι η χώρα μας το επιδιώκει.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου