Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Eurogroup : Ζητούν στοιχεία, επιβάλλουν το ΔΝΤ

«Περισσότερα στοιχεία για το συνταξιοδοτικό», αλλά και για τα δημοσιονομικά χρειάζεται το Eurogroup για να μπορέσει να προχωρήσει η αξιολόγηση, σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με τη λήξη της συνεδρίασης υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει κάνει «σημαντική πρόοδο μετά το καλοκαίρι».
Μιλώντας για τα θέματα στα οποία υπάρχει πρόοδος είπε ότι ειδικά στο τέλος τους χρόνου υπήρξε μεγάλη πρόοδος στον τραπεζικό τομέα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, «έχουμε πλέον περάσει σε μια νέα φάση του προγράμματος, καθώς οδέυουμε στην πρώτη αξιολόγηση». «Στην ολοκλήρωση την 1ης αξιολόγησης θα έλεγα», είπε με έμφαση.

Σημαντικά δημοσιονομικά θέματα

Όπως επισήμανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπάρχουν  διάφορα κρίσιμα θέματα, κυρίως «διάφορα ανοιχτά δημοσιονομικά θέματα και διαρθρωτικά μέτρα, όπως η συνταξιοφορική μεταρρύθμιση».
Σε άλλο σημείο τη συνέντευξης ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι στο Eurogroup «δεν εμβαθύναμε σε θέματα όπως η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, αλλά ενημερωθήκαμε για το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε στη διαδικασία».
«Οι θεσμοί έκαναν ένα αριθμό ερωτημάτων στην ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε, «ζητώντας λεπτομερείς πληροφορίες» και «επισημάναμε την αναγκη να δοθούν πολύ γρήροφα οι πληροφορίες, για να μπορέσουν οι θεσμοί να ταξιδέψουν την Αθήνα και να ξεκινήσουν εκεί τη δουλειά της αξιολόγησης σε πολύ σύντομο χρονκό διάστημα».
Επίσης ανέφερε ότι στο Eurogroup θα ενημερωθούν για την κατάσταση «στην επόμενη συνάντησή μας στον Φεβρουάριο».

Μοσκοβισί: «Χρειαζόμαστε γρήγορη πρόοδο»

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε για την Ελλάδα πως «βρισκόμαστε μόνο στην αρχή των συνομιλιών για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, αλλά χρειαζόμαστε γρήγορη πρόοδο» και τόνισε η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκτιμάται ως απαραίτητη από όλους στο ελληνικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Όπως ανέφερε ελπίζει ότι η ομάδα των θεσμών θα μπορεί να είναι στην Αθήνα τις επόμενες δύο ημέρες, αλλά «θυμίσαμε στην ελληνική πλευρά ότι χρειάζονται πληροφορίες αρκετά γρήγορα».
Σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί, η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση βρίσκεται στην καρδιά της συζήτησης. «Δεν είναι το μοναδικό, αλλά είναι το πιο σημαντικό θέμα, το πιο ευαίσθητο» τόνισε.
«Είμαστε μόνο στην αρχή της συζήτησης» είπε ο επίτροπος Οικονομικών και όσον αφορά το σχέδιο που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση, είπε:
«Το πρώτο σχέδιο και προσχέδιο που είδαμε είναι χτισμένο με στοιχεία γενικής φύσεως, γεγονός που είναι καλό, αλλά θα χρειατούμε κι άλλα και γρήγορα».

«Σημαντικές μεταρρυθμίσεις»

Σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί, έχουν «γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους μήνες» και μάλιστα «έχει υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας και αλλαγή στις σχέσεις» και πάνω σε αυτό το γεγονός «πρέπει να χτίσουμε», να «διατηρήσουμε αυτό το μομέντουμ».
Διαφορετικά όπως επισήμανε «δεν θα επιταχυνθούν η ανάπτυξη και οι επενδύσεις».
Ο επίτροπος Οικονομικώς σημείωσε ότι είναι «προς το συμφέρον της Ελλάδας ο πρώτος κύκλος» και «είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί ικανοποιητικά η αξιολόγηση».
«Μετά θα μπορούμε να μιλήσουμε εποικοδομητικά για το χρέος», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί, «μαζί με το ΔΝΤ».
Και απευθυνόμενος προς τον Ντάισελμπλουμ, θύμισε ότι εκείνος είπε ότι το «ΔΝΤ θα στέκεται δίπλα μας, αφού το θεωρούμε όλοι απαραίτητο».

Ντάισελμπλουμ: «Δεν ξέρω πότε η αξιολόγηση»

Στη διάρκεια των ερωτήσεων που υποβλήθηκαν, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε:
«Με ρωτάταε ξανά και ξανά πότε θα γίνει η αξιολόγηση. Η έντιμη απάντηση είναι ότι δεν ξέρω. Εγώ θα ήθελα να είναι γρήγορα».
Όπως εξήγησε «υπάρχει μια σειρά στα πράγματα, πρέπει να γίνουν με τη σειρά τους».
«Προς το παρόν υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων στο τραπέζι και ευελπιστούμε ότι οι θεσμοί θα πάνε στην Αθήνα, εφόσον έχουν τις απαντήσεις που χρειάζονται», τόνισε.
Εκτός από το συνταξιοδοτικό, ανέφερε, «υπάρχει ένας αριθμός δημοσιονομικών θεμάτων και όλα αυτά σχετίζονται μεταξύ τους».
Όταν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο κλιμακίων, είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, «τότε οι πολιτικοί θα ξανασχοληθούμε με τη διαδικασία και θα ξανασυζητήσουμε τη συμφωνία, την αξιολόγηση και το θέμα του χρέους».
«Εάν αθροίσουμε όλα αυτά, θα καταλάβαινετε γιατί είναι θέμα μηνών και όχι εβδομάδων», τόνισε. «Αν μπορούμε να κάνουμε πολύ γρήγορα θα είμαι ευτυχής».

«Όλοι θέλουν το ΔΝΤ»

Ερωτώμενος για τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι η συμμετοχή του έχει τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ και ο Πολ Τόμσεν του Ταμείο έχει εκφράσει την επιθυμία του οργανισμού να μετάσχει στο πρόγραμμα.
«Ο Έλληνας ομόλογός μας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επαναβεβαίωσε τη δέσμευση να συνεργαστούμε με το ΔΝΤ», είπε.
«Υπήρχε μια παρεξήγηση και το ξεκαθάρισε ότι θέλει να παραμείνει το ΔΝΤ. Φυσικά αυτό ήταν μέρος της συμφωνίας μας το καλοκαίρι».
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι έχει την «αίσθηση» ότι «η νυν ελληνική κυβέρνηση και ειδικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είναι πολύ αποφασισμένοι να συνεχίσουν με αυτούς τους ρυθμούς, γιατί αυτός και ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύουν ότι η ολοκλήρωση αυτού του κομματιού του προγράμαμταος είναι κρίσιμη για την οικονομική ανάκαμψη».
«Γι' αυτό και ήταν πολύ ισχυρή η δέσμευσή τους και αυτή ήταν μια πολύ θετική στάση».

Η... σειρά των πραγμάτων

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ρωτήθηκε ποια ακριβώς είναι η σειρά των πραγμάτων που πρέπει να υλοποιηθούν, όταν το ΔΝΤ έχει θέσει ως όρους για τη συμμετοχή του την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και την αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ οι θεσμοί ζητούν πρώτα επίλυση των δημοσιονομικών και του συνταξιοδοτικού, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολογήση και μετά να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.
Απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε αυτό, διότι το ΔΝΤ «έχει δηλώσει ότι είναι δίπλα μας» και αν επιτευχθούν οι μεταρρυθμίσεις, πάνε οι θεσμοί στην Αθήνα έχοντας τα στοιχεία που χρειάζονται, και λυθούν τα δημοσιονομικά, τότε θα δούμε αν υπάρχει θέμα βιώσιμότητας του χρέους.
«Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν υπάρχει θέμα βιώσιμότητας του χρέους, αν δεν ξέρουμε αν υπάρχουν λύσεις για όλα τα παραπάνω θέματα και δεν έχουμε όλα τα στοιχεία στα χέρια μας», είπε.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *