Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Τη Δευτέρα στη Βουλή των Σκοπίων η συζήτηση για το Σύνταγμα



«Τρέχουν» οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ με την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής να υιοθετεί κατά πλειοψηφία την πρόταση της κυβέρνησης να ετοιμάσει και να υποβάλει το σχέδιο με τις τροποποιήσεις του Συντάγματος στην Ολομέλεια.

Με δέκα ψήφους υπέρ και εφτά κατά, άναψε το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν οι διαδικασίες στην Ολομέλεια της Βουλής της γειτονικής μας χώρας, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις επισημάνσεις που έκανε η Επιτροπή.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ κατά τη ψηφοφορία δεν υπήρξε καμία διαρροή ούτε από την κυβερνητική πλευρά αλλά ούτε και από την αντιπολίτευση. Επίσης, δεν υπήρχαν αποχές.

Η κυβέρνηση Ζάεφ καλείται το αργότερο σε 15 ημέρες να ετοιμάσει και να υποβάλει το σχέδιο για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ωστόσο, όπως μεταδίδουν γειτονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, την ερχόμενη Δευτέρα (15/10) στην Ολομέλεια της Βουλής θα βρεθεί το θέμα στην ατζέντα.

Z. Ζάεφ: Τεράστια η ευθύνη όλων των βουλευτών
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, επανέλαβε την τεράστια ευθύνη όλων των βουλευτών και προχώρησε σε μία σιβυλλική δήλωση λέγοντας πως «πάνω από 25 βουλευτές που εκπροσωπούν την αντιπολίτευση έχουν επίγνωση και είναι έτοιμη να αναλάβουν την ευθύνη για την επερχόμενη διαδικασία».

Βουλευτές του VMRO-DPMNE εξέφρασαν την πεποίθηση πως η διαδικασία θα αποτύχει και επέρριψαν την ευθύνη στην κυβερνητική πλευρά.

Σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια συμβιβαστική πρόταση, βουλευτής αντιπολιτευόμενου κόμματος πρότεινε να χρησιμοποιηθεί για διεθνή χρήση το όνομα «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» συμπληρώνοντας πως αυτή η ονομασία δε θα χρησιμοποιείται στην ΠΓΔΜ έως ότου η χώρα του ενταχθεί στην ΕΕ.

Η «μάχη» για την πλειοψηφία των 2/3

Για να προχωρήσει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ στην αναθεώρηση χρειάζεται πλειοψηφία 80 από τους 120 βουλευτές που αριθμεί το νομοθετικό σώμα της, την οποία δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή.

Υπέρ της αλλαγής του συντάγματος αναμένεται να ψηφίσουν οι 20 Αλβανοί βουλευτές του Σώματος και 52 βουλευτές του συνασπισμού που ηγείται η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ.

Για να φτάσει τον «πολυπόθητο» αριθμό των 80 βουλευτών, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ χρειάζεται τη συγκατάθεση 8 βουλευτών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, ο οποίος διαθέτει 48 έδρες.   






















efsyn.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *