Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Τροπολογία - «φούσκα»!




Καμιά ισχύ δεν έχει η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τις ποινές στις ΠΑΕ, αν δεν υιοθετηθεί πλήρως από τη FIFA και δεν δοθεί εντολή από αυτήν να τροποποιηθεί ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ
Εντελώς στον αέρα είναι η χθεσινή νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, με την οποία επιχειρείται να αλλάξει το πλαίσιο των ποινών που προβλέπονται για περιπτώσεις πολυϊδιοκτησίας ΠΑΕ. Η τροπολογία που κατατέθηκε χθες από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι για την παρ. 12 του άρθρου 69 του αθλητικού νόμου.

Το άρθρο αφορά τη λειτουργία της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού σε ζητήματα σαν αυτά που εγείρει η καταγγελία του Ολυμπιακού για ΠΑΟΚ και Ξάνθη. Αλλάζει την ποινή από υποβιβασμό στην επόμενη κατηγορία ή και από τις επαγγελματικές γενικώς σε ποινή από 5 έως 10 βαθμούς από τη βαθμολογία της σεζόν μέσα στην οποία διαπιστώθηκε η παράβαση.

Με αυτόν τον τρόπο υποτίθεται πως ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη αποφεύγουν τον υποβιβασμό. Μόνο που δεν είναι έτσι ακριβώς. Τα πειθαρχικά όργανα, αρχικά της Super League και κατόπιν το δευτεροβάθμιο της ΕΠΟ, δεν μπορούν (προς το παρόν τουλάχιστον) να δικάσουν με πλαίσιο ποινών διαφορετικό από αυτό που προβλέπει ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ, άσχετα με το τι λέει η τροπολογία που κατατέθηκε χθες.


Ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ στο παράρτημα Α, που αφορά τις ποινές από πορίσματα της ΕΕΑ, κανονικότατα εξακολουθεί να προβλέπει ποινή υποβιβασμού για περιπτώσεις παραβάσεων που χαρακτηρίζονται «βαρείες», όπως η συγκεκριμένη. Για «σοβαρές», αφαίρεση 10 βαθμών και για «απλές» από έναν ώς 10 βαθμούς. Σε πιο ελαφριές πάμε σε επιβολή προστίμων.

Τροποποιήσεις
Με αυτόν τον πειθαρχικό κώδικα θα δικάσουν τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου και η τροπολογία δεν μπορεί να έχει κανέναν άμεσο αντίκτυπο. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να τροποποιηθεί και να προσαρμοστεί ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ, αλλά αυτό (με ποινή έκπτωσης της διοίκησης της ΕΠΟ) απαγορεύεται να γίνει μέσα στη σεζόν που «τρέχει». Ο μόνος τρόπος για να περάσει είναι να δώσει εντολή η FIFA. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι εκπρόσωποι των διεθνών συνομοσπονδιών στην Ελλάδα δεν είχαν ιδέα μέχρι χθες για το τι ακριβώς αφορούσε η κυβερνητική παρέμβαση. Οσον αφορά τους προϊστάμενους τους στη FIFA είναι ακόμη πιο «θολό» το τοπίο.

Στην πραγματικότητα η χθεσινή νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα παραβίασης του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου που, υπό κανονικές συνθήκες, φέρνει ποινές από την παγκόσμια συνομοσπονδία. Είναι μυστήριο ακόμη το υπό ποίες προϋποθέσεις παρουσιάζεται αυτή η τροπολογία ως λύση από την πλευρά του υφυπουργού Αθλητισμού.

Βεβαίως, ο ποδοσφαιρικός πειθαρχικός κώδικας δίνει τη δυνατότητα στον δικαστή να εξετάσει και την ουσιαστική βασιμότητα του πορίσματος και κατ’ επέκταση να αξιολογήσει εκείνος τη σοβαρότητα των παραβάσεων. Αλλά αυτό καμιά σχέση δεν έχει με τη χθεσινή κίνηση της κυβέρνησης, η οποία στην ουσία έχει προβεί σε μια ενέργεια που νομικά είναι τελείως στον αέρα, εκτός αν υιοθετηθεί απόλυτα από FIFA – UEFA, κάτι που δείχνει πως κύριο μέλημα ήταν να βγει μια αντίδραση μάλλον όπως – όπως. Προφανώς για να κατευναστούν προσωρινά οι αντιδράσεις κυρίως του ΠΑΟΚ και να κερδηθεί χρόνος.

Στον παραγοντικό χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, η αλήθεια είναι πως χθες οι περισσότεροι με βάση όλα αυτά εξέφραζαν απορία για τον τρόπο που έχει κινηθεί η κυβέρνηση και για το πώς θα αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα που εγείρονται.

Τέλος, είναι χαρακτηριστικό πως ενώ είχαμε αυτή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που αφορά το πλαίσιο των ποινών, αναρωτιέται κανείς τι ακριβώς ακολουθεί μετά την επιβολή τους, αν υποθέσουμε πως περνάει το σκεπτικό της τροπολογίας. Η ΠΑΕ που εμπλέκεται και τιμωρείται με αφαίρεση βαθμών συνεχίζει κανονικά στο υφιστάμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς;

Οι αλλαγές στην ΕΕΑ πριν από την εκδίκαση

Η πολεμική του ΠΑΟΚ στον υφυπουργό Αθλητισμού έχει επικεντρωθεί στις αλλαγές δύο μελών της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, στις 17 Δεκεμβρίου του 2019. Ηταν δύο μέρες πριν από την προγραμματισμένη πρώτη συνεδρίαση για την εξέταση της καταγγελίας του Ολυμπιακού, που τελικά όμως είχε πάρει αναβολή.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης αντικατέστησε έναν τακτικό μέλος, τον καθηγητή Εμπορικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Θράκης, Γεώργιο Τριανταφυλλάκη, με τον Νικόλαο Φαραντούρη, καθηγητή στον τομέα Δίκαιο και Πολιτικές της Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Πειραιά κι ένα αναπληρωματικό μέλος, τον Δημήτριο Αυγητίδη, αναπληρωτή καθηγητή Εμπορικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Θράκης, με την Αριστέα Σινανιώτη, καθηγήτρια Εμπορικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Φυσικά από πλευράς ΠΑΟΚ αξιοποιήθηκε δεόντως επικοινωνιακά το «Πειραιά» και στις δύο περιπτώσεις.

Τα δύο μέλη που αντικαταστάθηκαν τελούσαν υπό παραίτηση, ωστόσο είχαν το δικαίωμα να παραμείνουν για άλλους τέσσερις μήνες στις θέσεις τους. Σε κάθε περίπτωση, η χρονική στιγμή της αλλαγής δεν μπορούσε παρά να προκαλέσει τις αντιδράσεις που τελικά προκάλεσε. Σε αυτές μπήκε «μπόνους» και ο πρόεδρος της ΕΕΑ, επίτιμος αντεισαγγελέας εφετών Νικόλαος Τζουλάκης, που όμως είχε αναλάβει καθήκοντα από τις αρχές Αυγούστου του 2019.

Στο διά ταύτα, σε σχέση με την προχθεσινή ψηφοφορία, το τακτικό μέλος Γεώργιος Τριανταφυλλάκης ψήφισε υπέρ της ύπαρξης βαριών παραβάσεων από πλευράς ΠΑΟΚ και Ξάνθης και υπέρ της επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων. Ομως το αναπληρωματικό μέλος Αριστέα Σινανιώτη δεν έλαβε μέρος στην εξέταση και στην ψηφοφορία. Με λίγα λόγια από τους πέντε που ψήφισαν, οι τρεις ήταν από πριν στην επιτροπή.

Διαδικαστικά, όπως αναφέρεται και στη χθεσινή τοποθέτηση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Λευτέρης Αυγενάκης δέχτηκε «πυρά», γιατί οι αλλαγές φέρονται να μην πέρασαν κι από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπως έστω και τυπικά προβλέπεται.

«Βιάζεται» η κυβέρνηση

Τα μέσα επιρροής του Ολυμπιακού και του ιδιοκτήτη του είχαν ξεκινήσει από νωρίς, χθες, τη σκληρή κριτική στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αλλά το βράδυ ήρθε... η μετωπική επίθεση, με σκληρές εκφράσεις. Η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ μιλάει ευθέως για «βιασμό» της κυβέρνησης και της κοινής λογικής, ειρωνευόμενη την έκφραση, χθες, του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, πως «η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται».

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός αναφέρεται στα στοιχεία της υπόθεσης και στην κατ’ αυτή υποχρέωση των θεσμικών οργάνων να τιμωρήσουν με υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθη και χαρακτηρίζει δεσμευτικό το πόρισμα της ΕΕΑ. «Με τη δημοσίευση της απόφασης, κατά πρωτοφανή τρόπο, τόσο ο υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Αυγενάκης όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Πέτσας, με την κωμική δικαιολογία ότι η τιμωρία των παρανομιών αυτών δήθεν διαταράσσει την κοινωνική συνοχή, προανήγγειλαν την τροποποίηση των διατάξεων που υποχρεωτικά πρέπει να εφαρμοστούν... », αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, που μιλάει για ενδεχόμενο παραμονής και συμμετοχής στο πρωτάθλημα δύο «παράνομων ομάδων». Κάνουν επίσης αναφορά στο ζήτημα που υφίσταται, σε σχέση με τους κανονισμούς της UEFA.

Το φινάλε της ανακοίνωσης, που απευθύνεται προσωπικά στον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, είναι... φουλ επιθετικό. Και παράλληλα στέλνει μηνύματα για τις ενδεχόμενες αντιδράσεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν, σημειώνοντας πως «η κοινωνική συνοχή αφορά τους πολίτες όλης της χώρας».

Αναφέρει στο τέλος: «Δεν μπορεί σε μια δημοκρατική χώρα, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, η κυβέρνηση να ενδίδει σε εκβιασμούς και να χαϊδεύει την παρανομία... Με αυτή την τροπολογία, δεν ισχύει ότι η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται. Αντιθέτως “βιάζεται” και η κυβέρνηση και η κοινή λογική... Με αυτή την τροπολογία η κυβέρνηση παζαρεύει τη νομιμότητα, παρεμβαίνοντας ωμά στο έργο των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης... Κύριοι και κυρίες, αναλογιστείτε τις ευθύνες σας και πράξτε ανάλογα, η κοινωνική συνοχή αφορά τους πολίτες όλης της χώρας».


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *