Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Αριθμητική από το θα στο πώς και το διότι




Ολος μαζί ο τίτλος του σημερινού χρονογραφήματος, με οικονομικούς όρους, διαβάζεται: έλλειψη δημοσιονομικού χώρου. Για παράδειγμα: νοικιάζεις ένα διαμέρισμα, έναν χώρο (αυτό θα πει, απλοϊκά, κυβερνάω: νοικιάζω έναν χώρο, μία χώρα και τη διαχειρίζομαι επί μία τετραετία, χονδρικά), παραγγέλνεις τα έπιπλα (αυτό θα πει: πρόγραμμα· εκλογικό, γιατί το πολιτικό πρόγραμμα, που έρχεται μετά, διαφέρει) και, όταν έρθουν πια τα έπιπλα και αρχίζεις να επιπλώνεις το διαμέρισμα με τα δικά σου έπιπλα, αφού προηγουμένως πέταξες τα έπιπλα του προηγούμενου ενοικιαστή, τότε διαπιστώνεις ότι κάποια δεν χωράνε στο διαμέρισμα, κάποια άλλα δεν χωράνε να περάσουν από την πόρτα και κάποια άλλα δεν χωράνε καν στο ασανσέρ.

Αυτό, στα οικονομικά, λέγεται έλλειψη δημοσιονομικού χώρου· δεν υπάρχει το απαραίτητο χρήμα. Και έλλειψη δημοσιονομικού χώρου προοιωνίζεται, ενδεχομένως, δημοσιονομικό κίνδυνο· να μπατάρεις την οικονομία. Και τότε, να το περάσουμε πια στο πιο συγκεκριμένο: «Στην οδό Σταδίου επικράτησε πανικός, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (Βρούτσης) να αναζητεί, στο παρά ένα της κατάθεσης του νομοσχεδίου (για το ασφαλιστικό), σχέδιο αντιμετώπισης του δημοσιονομικού κινδύνου» («Εφ.Συν.» 24/1: «Ενδοκυβερνητική σύγκρουση για το κόστος του νέου ασφαλιστικού»).

Οπου «σύγκρουση» σημαίνει ότι με τις εξαγγελίες Βρούτση (το «θα») για αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις, που τις ξεσκόνισε τεχνική αντιπροσωπεία των θεσμών (το «πώς») και διαπίστωσε μαύρη τρύπα 500 εκατ. ευρώ (το «διότι»), τα πήρε στο κρανίο ο Οικονομικών (Σταϊκούρας), που ήδη είχε προειδοποιήσει ότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Και τώρα, λέει το ρεπορτάζ, «ο πρωθυπουργός καλείται να λειτουργήσει πυροσβεστικά» (προφανώς δεν είχε ιδέα…), αλλά και «να βρει τρόπο να δοθούν αυτές οι αυξήσεις». Ελπίζω να μην τον βρει βάζοντας χέρι στα αποθεματικά του ενιαίου φορέα επικουρικής ασφάλισης (8,5 δισ. παρακαλώ!)…
     

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *