Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Τσαβούσογλου κατά Ελλάδας και Χάφταρ: Σαμποτάρουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες


Επίθεση κατά της χώρας μας εξαπέλυσε σήμερα (Σάββατο) το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή την επίσκεψη του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στην Αθήνα, αλλά και τις ελληνικές διπλωματικές ενέργειες στο θέμα της Λιβύης.

Σε μια προφανή προσπάθεια να διαμορφώσει «κλίμα» λίγες ώρες πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, αλλά και να αποφύγει το ενδεχόμενο να τεθεί το ζήτημα των μνημονίων που υπέγραψε η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης, η Τουρκία —μέσω του Τσαβούσογλου— δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι η Αθήνα έχει ως στόχο να σαμποτάρει τις προσπάθειες που γίνονται για να αποκατασταθεί η ειρήνη στην αφρικανική χώρα.

«Η πρόσκληση του Χάφταρ στην Ελλάδα και η έμφαση στην ελληνική ατζέντα έχουν ως σκοπό να σαμποτάρουν τις προσπάθειες για ειρήνευση στη Λιβύη», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός, υποστηρίζοντας πάντως, πως οι ενέργειες της Αθήνας δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα.


«Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου»
Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι τα δύο μνημόνια με τη νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη «έβαλαν φωτιά στα μπατζάκια της Ελλάδας», ενώ εξέφρασε τη διαπίστωση ότι «η Ελλάδα έχει διακόψει διπλωματικές σχέσεις με τη νόμιμη κυβέρνηση στην Τρίπολη, αντί να ξεκινήσει διάλογο». Τόνισε δε ότι «δυστυχώς ενεργούν με την αντίληψη ότι ο εχθρός του εχθρού μου, είναι φίλος μου».

Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην πραγματικότητα πίσω από τις ελληνικές ενέργειες κρύβεται «προσπάθεια να επιβάλλουν διεκδικήσεις» στη Λιβύη.

Και ως παράδειγμα έφερε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο νότια της Κρήτης, λέγοντας ότι η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης υπέγραψε το μνημόνιο με την Τουρκία «για να προστατεύσει τα δικαιώματά της» ενώ η Ελλάδα κάλεσε τον Χαλίφα Χάφταρ,  δίνοντας έμφαση «στη δική της εθνική ατζέντα» που κατά τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι η προσπάθεια να σαμποτάρει την ειρήνη στη Λιβύη.

«Θα θέλαμε να θυμήσουμε στους Έλληνες φίλους μας ότι δεν θα έχουν αποτέλεσμα, απλώς ματαιοπονούν», είπε.

Τηλεφωνικές επαφές Μητσοτάκη και Δένδια
Την ίδια ώρα, συνεχίζει η ελληνική κυβέρνηση τις διπλωματικές πρωτοβουλίες, στον απόηχο του αποκλεισμού της Αθήνας από τη σύνοδο της Κυριακής για τη Λιβύη στο Βερολίνο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σήμερα (Σάββατο) τηλεφωνικές συνομιλίες, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριά ν, με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Λιβύη, ενόψει της Διάσκεψης. 






















0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *