Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Οσα σπέρνει ο άνεμος





Τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα, που κάλυψε απ’ άκρου εις άκρον την πόλη ίσαμε την είσοδο του λιμανιού, σχημάτισαν προχθές οι κάτοικοι της Τήνου, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση θηριωδών ανεμογεννητριών στο νησί, οι οποίες θα αλλοιώσουν το φυσικό ανάγλυφο και θα προκαλέσουν ολέθρια περιβαλλοντική καταστροφή. Στην παντηνιακή απεργία, που οργανώθηκε από τη δημοτική αρχή και το σύνολο των φορέων, έδωσαν το «παρών» άτομα κάθε ηλικίας και επαγγέλματος. Εκλεισαν γραφεία, υπηρεσίες, εργαστήρια, καταστήματα. Μηνύματα συμπαράστασης από μικρότερα και μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό. Ας αφουγκραστούμε, όμως, την αγωνία των πολιτών, όπως εκφράζεται σε χαρακτηριστικό κείμενό τους:

Η Τήνος είναι τόπος με ανθρώπινο μέτρο. Από τις πεζούλες και τα μονοπάτια μέχρι τ’ αλώνια και τους περιστερώνες της, η μόνη δύναμη που διαμόρφωσε το τοπίο της αιώνες τώρα ήταν τα ανθρώπινα χέρια και ο άνεμος. Τα στοιχεία της συνυπήρχαν αρμονικά δεμένα μεταξύ τους και το πάντρεμά τους αυτό διαμόρφωσε τη μοναδική λιτότητα και την αυστηρή ευγένεια του τηνιακού τοπίου.

Να γιατί η Τήνος έχει εγγραφεί στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο, το 2015 για τη μαρμαροτεχνία της και το 2018 για την ξερολιθιά της. Οσοι ζούμε εκεί το γνωρίζουμε. Οσοι επισκέπτονται τον τόπο μας το βιώνουν. Σήμερα η πολιτιστική κληρονομιά αιώνων απειλείται να αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα από τη στρεβλή αντίληψη της ανάπτυξης. Ανεμογεννήτριες ύψους ακόμα και πάνω από 120 μέτρα έχει δρομολογηθεί να τοποθετηθούν σε διάσπαρτα σημεία του νησιού.


Ομως, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των κατοίκων και των φορέων, συμπεριλαμβανομένης της δημοτικής αρχής, έχουν ταχθεί και εμπράκτως ενάντια στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου, το έργο ήδη προχωράει. Ο θυμός μας είναι δικαιολογημένος. Η αποφασιστικότητά μας να υπερασπίσουμε τον τόπο μας, αδιαπραγμάτευτη.

Συστρατεύονται οι κάτοικοι του πανέμορφου νησιού, αλλά απευθύνονται σε ώτα μη ακουόντων. Σημειωτέον ότι ανεμογεννήτριες παρόμοιου μεγέθους ξεπερνούν τέσσερις φορές το ύψος του Λευκού Πύργου της Σαλονίκης και το μπετόν που τοποθετείται στη βάση τους είναι όσο χρειάζεται για να ανεγερθεί μια πενταώροφη πολυκατοικία. Αφήνω κατά μέρος τους δρόμους που διανοίχτηκαν παράνομα ώστε να μπορούν να προσεγγίσουν τα βαριά μηχανήματα. Οι ανεμογεννήτριες, επίσης, λειτουργούν ως ανεμιστήρες που στεγνώνουν την ατμόσφαιρα με καταστροφικές συνέπειες για το μικροκλίμα, αφού η υγρασία του εδάφους συντηρεί τη χλωρίδα και τον υδροφόρο ορίζοντα. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι πάντα φιλικές προς το περιβάλλον.
      

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *