Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

+546% το ρεύμα, +941% το φυσικό αέριο! Ενεργειακός “Αρμαγεδώνας” κι ο Μητσοτάκης… “εκπτώσεις” – ψίχουλα και “πράσινα άλογα”

 


Αποκαλυπτικά στοιχεία

  

Κάθε προηγούμενο ξεπέρασε η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας με το κόστος της Mwh (μεγαβατώρας) να ανέρχεται πλέον στα 415,94 ευρώ!

 

Αυτή είναι την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου η μέση τιμή στην οποία θα αγοράζουν οι προμηθευτές ρεύματος τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζονται για τους πελάτες τους.

 

 

Η αλματώδης άνοδος του κόστους ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να σπρώξει εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε αδιέξοδο και ενεργειακή φτώχεια.

 

Η τιμή της Mwh στα 415,94 ευρώ σημαίνει ότι η αγορά στην επόμενη έκδοση των λογαριασμών ρεύματος – αν θα παραμείνει όλο το μήνα σε αυτό το επίπεδο η τιμή – θα τιμολογήσει προς 0,40 ευρώ ανά Kwh (κιλοβατώρα), με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην είναι σε θέση να τους πληρώσουν.

 

Για να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει η τιμή 0,40 ευρώ ανά Kwh (κιλοβατώρα) πρέπει να σημειωθεί ότι το 2020 οι καταναλωτές πλήρωναν την Kwh (κιλοβατώρα) προς 0,080. Φέτος ανέβηκε στα τέλη Φθινοπώρου στα 0,15 ευρώ και το ράλι ανόδου συνεχίζεται προς την περιοχή των 0,40 ευρώ. Δηλαδή η αύξηση σε ένα χρόνο έχει φτάσει το 400%!!!

 

Η αλματώδης άνοδος του κόστους ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να σπρώξει εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε αδιέξοδο και ενεργειακή φτώχεια.

 

 

Μόλις πριν ένα χρόνο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ (δείτε τον πίνακα που ακολουθεί) τον Δεκέμβριο του 2020 η χονδρική τιμή της μεγαβατώρας ήταν 64,422 ευρώ. Η τιμή, δηλαδή, την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021 που έφτασε έφτασε στα 415,94 ευρώ σημαίνει ετήσια αύξηση 546%!

 


 

 

Οι μεγάλες αυξήσεις που πλήρωσαν νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις το προηγούμενο διάστημα υπολογίστηκαν με μέση τιμή χονδρικής Αυγούστου περί τα 120 ευρώ την κιλοβατώρα και τον Σεπτέμβρη με λιγότερα από 150 ευρώ την κιλοβατώρα. Πλέον με την τιμή άνω από 400 ευρώ γίνεται αντιληπτό ότι μιλάμε για την απόλυτη «σφαγή»…

 

Για καταλάβουμε το μέγεθος της αύξησης αρκεί ένα παράδειγμα:

 

 

Ενα θερμαντικό σώμα που καταναλώνει 2.000 Watt για μία ώρα καταναλώνει 2 Kwh. Πέρυσι για αυτή την κατανάλωση ο πολίτης πλήρωνε 0,16 ευρώ ενώ εφέτος θα πληρώσει 0,80 λεπτά του ευρώ, δηλαδή αύξηση 400%.

 

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ στις Βρυξέλλες, τι ομολογήθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα; Ιδού: «… εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις των αγορών, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 350 δισ. ευρώ το 2022 εξαιτίας των αυξήσεων στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου»!

 

Κατόπιν αυτών γίνεται πλήρως αντιληπτό ότι μπροστά σε αυτό το κύμα της ακρίβειας οι “κρατικές ενισχύσεις” της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ψίχουλα. Η επιδότηση για τις πρώτες 300kWh για τον μήνα Δεκέμβριο είναι στα 49,5 ευρώ από 39 ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η κυβερνητική “στήριξη” τον Δεκέμβριο πάει στα 55,5 ευρώ τον μήνα από 45 ευρώ που ήταν το Νοέμβριο. Πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό της “ηλεκτροπληξίας” των ανατιμήσεων που απειλούν εκατομμύρια νοικοκυριά. 

 

Στα ύψη και η τιμή του φυσικού αερίου

Το «ράλι» στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας τροφοδοτεί το πανάκριβο φυσικό αέριο.

 

 

Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, το ολλανδικό TTF, άγγιξε την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου στις 12.20 ώρα Ελλάδας τα 162,775 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), καταγράφοντας αύξηση 20% σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ της 6ης Οκτωβρίου.

 

Μάλιστα σύμφωνα με τις αγορές οι τιμές των συμβολαίων παράδοσης για τον Ιανουάριο εκτινάσσονται στα 177 ευρώ/μεγαβατώρα, έναντι μόλις 17 ευρώ την ίδια περίοδο πέρσι, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2020. Πρόκειται για αύξηση 941%!!!

 

Μπροστά σε αυτό τον “Αρμαγεδώνα” η κυβέρνηση τι κάνει; Στην περίπτωση του φυσικού αερίου η ΔΕΠΑ Εμπορίας δίνει λέει έκπτωση 16% στη χονδρική τιμή προμήθειας για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και 40% για τον Δεκέμβριο. Το μέτρο αυτό δεν συνεπάγεται παρά μια “έκπτωση” για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου της τάξης των σε 11 ευρώ ανά θερμική MWh τον Οκτώβριο, σε 16 ευρώ ανά θερμική MWh τον Νοέμβριο και σε 34 ευρώ ανά θερμική MWh για τον Δεκέμβριο. Σε συνδυασμό με την μείωση κατά μέσο όρο 15 ευρώ ανά θερμική MWh από την αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, συνολικά:

 

τον Νοέμβριο η έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε 31 ευρώ ανά θερμική MWh και

τον Δεκέμβριο σε 49 ευρώ ανά θερμική MWh.

Η συγκεκριμένη “έκπτωση”, είναι προφανές, αποτελεί «ασπιρίνη» μπροστά στην καταιγίδα.

 

Αρκεί ένα παράδειγμα:

 

Ενα νοικοκυριό που καταναλώνει κατά μέσο όρο 1.000 κιλοβατώρες (kWH) το μήνα φυσικό αέριο πλήρωσε 181,45 ευρώ το 5μηνο Οκτώβριος 2020 – Φεβρουάριος 2021 χωρίς επιδότηση και το 5μηνο Οκτώβριος 2021 – Φεβρουάριος 2022 θα πληρώσει πάνω από 500 ευρώ, με τα 300 ευρώ και πλέον να επιβαρύνουν το νοικοκυριό, αφού η επιδότηση περιορίζεται συνολικά στα 200 ευρώ.

 

Ο “πράσινος”… παράδεισος

 

Οι τεράστιες αυτές αυξήσεις δεν έπεσαν βέβαια από τον ουρανό αλλά είναι το «τίμημα» που πληρώνει ο λαός για να προχωρήσει ο «πράσινος» ενεργειακός σχεδιασμός που με συνέπεια υπηρετούν όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις.  Οι αυξήσεις αυτές περνάνε αργά ή γρήγορα στα τιμολόγια, φορτώνονται δηλαδή στους καταναλωτές. Οι νόμοι της «απελευθερωμένης» αγοράς και το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο διασφαλίζουν ότι οι εταιρείες – πάροχοι θα πουλάνε πάντα με κέρδος, ακόμα κι όταν αγοράζουν το ρεύμα με πολύ υψηλές τιμές χονδρικής.

 

Την ίδια ώρα, τις τιμές επιβαρύνουν οι εισαγωγές ρεύματος από το εξωτερικό και οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του εισαγόμενου φυσικού αερίου. Οι νέες τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα είναι άμεσα συνδεδεμένες με την πολιτική «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και τις «πράσινες» μπίζνες.

 

Η πολιτική της απολιγνιτοποίησης με το κλείσιμο των μονάδων λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία, έχει οδηγήσει σήμερα στην απόλυτη εξάρτηση της χώρας για την  ηλεκτροπαραγωγή από την εισαγωγή του πανάκριβου φυσικού αερίου (είτε από τη Ρωσία μέσω αγωγών, είτε σε υγροποιημένη μορφή από τις ΗΠΑ και ενεργειακούς δορυφόρους της).

 

Επίσης με δεδομένο ότι και οι πανάκριβες ΑΠΕ δεν μπορούν να διασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και το φυσικό αέριο ήρθε να αντικαταστήσει τον «ακριβό» (λόγω των προστίμων και των «πράσινων» φόρων) λιγνίτη, έφεραν τα συγκεκριμένα τραγικά αποτελέσματα για τη ζωή του λαϊκών στρωμάτων.

 

Πλέον η Ελλάδα δεν μπορεί να καθορίσει τις τιμές, οι οποίες διαμορφώνονται στα ξένα χρηματιστήρια με τα αποτελέσματα που μόλις αρχίζουμε να βιώνουμε.  Ταυτόχρονα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν παρεμβαίνει στην εσωτερική αγορά ενεργείας εκεί όπου καθορίζονται οι τελικές τιμές πώλησης ανάμεσα στους εγχώριους πάροχους ενέργειας αφήνοντας την αγορά ανεξέλεγκτη.

 

Οι νέες τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, άμεσα συνδεδεμένες με την πολιτική «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και τις «πράσινες» μπίζνες, σημαίνουν:

 

Α) Ο «λογαριασμός» της απολιγνιτοποίησης για να ανοίξουν τα νέα πεδία κερδοφορίας, του πανάκριβου εισαγόμενου φυσικού αερίου που έχει επιλεγεί ως το βασικό «μεταβατικό» ηλεκτροπαραγωγό καύσιμο φορτώνεται στο λαό.

 

Β) Στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων φορτώνεται και η προώθηση των ΑΠΕ με τα κάθε  είδους «πράσινα» χαράτσια που μπαίνουν στους λογαριασμούς ρεύματος.

 

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για όλες αυτές τις πλευρές:

— Οι τιμές, σύμφωνα με τον «Ριζοσπάστη» του CO2 στο Σύστημα Εμπορίας Ρύπων της ΕΕ (Emissions Trading System – ETS) διπλασιάστηκαν μέσα σε έναν χρόνο, φτάνοντας στα 60 ευρώ/τόνο, αποτέλεσμα βεβαίως της διαρκούς μείωσης των δικαιωμάτων ρύπων που επιτρέπει η Επιτροπή να προμηθεύονται οι βιομηχανίες, στο πλαίσιο της ολοένα και μεγαλύτερης μείωσης της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της αύξησης, να σημειώσουμε ότι οι τιμές ρύπων το 2015 ήταν κάτω από τα 10 ευρώ/τόνο. Να σημειωθεί ακόμα πως λόγω της κατακόρυφης αύξησης της τιμής φυσικού αερίου, η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη είναι πλέον οριακά πιο φτηνή σε σχέση με την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο.

 

— Για τις τεράστιες αυξήσεις στο φυσικό αέριο, χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ολλανδία οι τιμές του φυσικού αερίου (που αποτελούν οδηγό για τη διακύμανση των τιμών στην υπόλοιπη Ευρώπη) αυξήθηκαν από τα 16 ευρώ/Mwh τον περασμένο Γενάρη στα 162,775 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) τον Δεκέμβριο του 2021 όπως προείπαμε. Πρόκειται για αύξηση περίπου 100ο% μέσα σε έντεκα μήνες.

 

— Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ίδιας της Κομισιόν, οι φόροι και οι χρεώσεις ΑΠΕ αποτελούν το 41% του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και το 34% για τη βιομηχανία, αποτυπώνοντας έτσι τα τεράστια «πράσινα» χαράτσια που φορτώνονται οι λαοί για να προχωρήσουν τα σχέδια του «Green Deal».

 

Όλα τα παραπάνω φανερώνουν ότι οι συνέπειες για τους λαούς από την πολιτική της «απελευθέρωσης» και της «πράσινης» Ενέργειας κάθε άλλο παρά πρόσκαιρο φαινόμενο είναι. 






πηγή

 

 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *