Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Κυριάκος Βελόπουλος: «Βαδιστικόν», «Εντερικόν» και... 10 πρόστιμα 200.000 ευρώ για κηραλοιφές και ρητορική μίσους

 Η Ολομέλεια του ΕΣΡ έβαλε στο μικροσκόπιο την εκπομπή του Κυριάκου Βελόπουλου, «Κόντρα και Ρήξη», όπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης παρουσιάζει και προωθεί κηραλοιφές, εντοπίζοντας παραβάσεις των διατάξεων παραπλανητικών τηλεπωλήσεων



Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία αλλά 10 πρόστιμα, συνολικού ύψους 200.000 ευρώ, έχει επιβάλλει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τον τελευταίο χρόνο σε βάρος τηλεοπτικών σταθμών, που φιλοξένησαν τις εκπομπές του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου με τις «θαυματουργές» κηραλοιφές του. Η Ολομέλεια του ΕΣΡ έβαλε στο μικροσκόπιο την εκπομπή του Κυριάκου Βελόπουλου, «Κόντρα και Ρήξη», όπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης παρουσιάζει και προωθεί κηραλοιφές, εντοπίζοντας παραβάσεις των διατάξεων περί παραπλανητικών τηλεπωλήσεων.


Είναι χαρακτηριστικό πως τον τελευταίο μήνα δημοσιεύτηκαν 5 αποφάσεις επιβολής προστίμων από το ΕΣΡ για τον συγκεκριμένο λόγο συνολικού ύψους 75.000 ευρώ. Επιπρόσθετα, με τις ίδιες 5 αποφάσεις επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα, συνολικού ύψους 100.000 ευρώ, για παραβάσεις διατάξεων περί ρητορικής μίσους αναφορικά με απόψεις, που ανέπτυξε ο Κυριάκος Βελόπουλος στην εκπομπή του.

 

Ειδικότερα, στο στόχαστρο του ΕΣΡ μπήκαν τα προϊόντα, «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΝ», «ΒΑΔΙΣΤΙΚΟΝ», «ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΝ, «ΕΝΤΕΡΙΚΟΝ», ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΝ» και «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΝ», ύστερα από σχετικές καταγγελίες. Κατά την κρίση της αρμόδιας κατά το Σύνταγμα Αρχής για την άσκηση του άμεσου ελέγχου του κράτους επί της ραδιοφωνίας και της τηλεοράσεως και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων, ο τρόπος παρουσίασης των επίμαχων προϊόντων «ήταν δυνατό να παραπλανήσει το κοινό σε σχέση με τις υποτιθέμενες θεραπευτικές τους ιδιότητες και τα αναμενόμενα αποτελέσματα από τη χρήση τους, αφού η δυνατότητα παραπλάνησης των τηλεθεατών προκύπτει στις συγκεκριμένες περιπτώσεις εκ πρώτης όψεως και από το περιεχόμενο των μηνυμάτων, με το οποίο τα προϊόντα παρουσιάστηκαν ως έχοντα τις προαναφερθείσες (προφανώς εκτός πραγματικότητας) ιδιότητες».

 

«Προϊόντα ικανά να παραπλανήσουν τον μέσο τηλεθεατή»

Σύμφωνα με το σκεπτικό των αποφάσεων, «η ενδεχόμενη παραπλάνηση των τηλεθεατών συνίστατο ειδικότερα στην, κατά την παρουσίαση των επίμαχων προϊόντων (παρόλο που δεν συνιστούσαν φάρμακα), απόδοση σ’ αυτά θεραπευτικών και αναλγητικών ιδιοτήτων για σοβαρές ασθένειες. Τα στοιχεία των εν λόγω προϊόντων αποτελούν ”πληροφορίες” ικανές να παραπλανήσουν τον μέσο τηλεθεατή, κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας, εκείνον δηλαδή με τις γνώσεις που έχει από τη σχολική του εκπαίδευση και την κοινωνική του πείρα ως προς τα αναμενόμενα αποτελέσματα των προϊόντων και να επηρεάσουν την οικονομική του (τουλάχιστον) συμπεριφορά από το πιθανώς απατηλό περιεχόμενο των μηνυμάτων».  

 

  


Οπως επισημαίνει στις αποφάσεις της η Ολομέλεια του ΕΣΡ, «σε έγγραφο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), που αφορά τα επίμαχα προϊόντα, αναφέρονται τα εξής: ”Το προϊόν «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΝ», «ΒΑΔΙΣΤΙΚΟΝ» και «ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΝ», τα οποία σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έχετε στείλει είναι κηραλοιφές και διαφημίζονται για θεραπευτικές ενδείξεις κατατάσσονται στα φάρμακα και απαιτείται άδεια κυκλοφορίας. Για τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ”». Παρόλα αυτά, η αρμόδια Αρχή διαπίστωσε ότι «κατά την πώληση όλων των ανωτέρω προϊόντων (παρά τις περί του αντιθέτου λεκτικές αναφορές) αποδόθηκαν θεραπευτικές ιδιότητες για την καταπολέμηση διαφόρων παθήσεων και ασθενειών, οι οποίες αποδίδονται στα φάρμακα».         

  
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *