Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Η εκλογή Ανδρουλάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ.

 


γράφει ο Δημήτρης Κουκλουμπέρης

 

Οσοι ανέμεναν ειδήσεις από την πρώτη κοινή παρουσία Τσίπρα-Ανδρουλάκη στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές την περασμένη Πέμπτη, μάλλον θα απογοητευτούν. Τίποτα σπουδαίο, τίποτα τρομερό, αν και αυτό, από μια άλλη οπτική γωνία, μπορεί κάτι να σημαίνει. Κάποιοι θα σκεφτούν αστειευόμενοι ότι έφταιγαν οι χαμηλές θερμοκρασίες στις Βρυξέλλες που επηρέασαν το κλίμα μέσα στην αίθουσα, αφού η ατμόσφαιρα ανάμεσα στους δύο αρχηγούς χαρακτηρίστηκε παγωμένη!

 

Στη μια πλευρά της αίθουσας ο κ. Ανδρουλάκης, στην άλλη ο κ. Τσίπρας. Το ίδιο και στην αναμνηστική φωτογραφία, στο τέλος της εκδήλωσης. Επί της ουσίας, πέραν των τυπικοτήτων, ουδέν. Είχε προηγηθεί ένας παρόμοιος τυπικός χαιρετισμός στο αεροδρόμιο, κατά την αναχώρησή τους για τη βελγική πρωτεύουσα. Ως εκ τούτου, η αγωνία παρατείνεται ώς τη συνάντηση που συμφώνησαν να έχουν προσεχώς, όταν ο κ. Τσίπρας τηλεφώνησε στον κ. Ανδρουλάκη για να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη.

 

Κακά τα ψέματα, οι δύο πολιτικοί χώροι τουλάχιστον μέχρι τις εθνικές εκλογές θα ανταγωνιστούν ο ένας τον άλλον. Μπορεί ο αντίπαλός τους να είναι θεωρητικά και ουσιαστικά απέναντι, δηλαδή η Ν.Δ., αλλά και μεταξύ τους δεν γίνεται να μη δώσουν σκληρή μάχη. Το ΠΑΣΟΚ για να ενισχυθεί και να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο, ο ΣΥΡΙΖΑ για να μην απολέσει τα κεκτημένα του στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

 

 

Η εκλογή Ανδρουλάκη φαίνεται πάντως ότι ανατρέπει βεβαιότητες προηγούμενων μηνών και δημιουργεί νέα δεδομένα που δεν αφήνουν αδιάφορο κανέναν. Ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε τη Ν.Δ. Δεν το λένε μόνο οι δημοσκοπήσεις. Το ψιθυρίζει ήδη και η κοινωνία. Και κάπως έτσι, η αναμέτρηση για το Κέντρο και την Κεντροαριστερά γίνεται ξανά πολύ ενδιαφέρουσα…

    

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *