Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Νέο ράλι για φυσικό αέριο, κίνδυνος για κρίση και τον επόμενο χειμώνα

 

Η παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία προκαλεί φόβους για καθυστέρηση της έναρξης λειτουργίας του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Αλμα 5,9% κάνουν οι τιμές.

  


Επεκτείνουν το ράλι τους οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου την Τρίτη, με τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να απειλούν να παρατείνουν τη φετινή κρίση και στον επόμενο χειμώνα.

 

 

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης εκτινάχθηκαν έως και 5,9% την Τρίτη, μετά το κλείσιμο σε επίπεδο-ρεκόρ τη Δευτέρα.

 

Η παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία προκαλεί φόβους για καθυστέρηση της έναρξης λειτουργίας του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Μία δυνητική εισβολή θα ερχόταν επίσης την ώρα που ο χειμώνας κορυφώνεται στην Ευρώπη.

 

Η Ευρώπη ήταν ήδη αντιμέτωπη με την ενεργειακή κρίση ακόμη και πριν φουντώσουν οι γεωπολιτικές εντάσεις. Καθώς οι οικονομίες ανοίγουν ξανά, η ζήτηση είναι μεγάλη και η προσφορά απλώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Το μεγάλο ευρωπαϊκό δίκτυο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν μπορεί να παρέχει κάλυψη κατά το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς, λόγω των χαμηλών ταχυτήτων του ανέμου.

 

«Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν τετραπλασιαστεί, αντανακλώντας τους φόβους της αγοράς για ελλείψεις φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα», δήλωσε η Antonella Bianchessi, αναλύτρια της Citigroup.

 

To ολλανδικό φυσικό αέριο, δείκτης αναφοράς για την Ευρώπη, εκτοξεύθηκε στα 122,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που είναι και το πιο υψηλό από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν οι τιμές είχαν κάνει άλμα 40% σε μία μόλις ημέρα.

 

Η επιστροφή των τιμών σε τόσο υψηλά επίπεδα απειλεί επίσης τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τις εμπορικές εταιρείες, πολλές από τις οποίες έπρεπε να αναζητήσουν περισσότερα δάνεια τον Οκτώβριο. Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Πολωνίας αναζητά 2,7 δισ. ζλότι (657 εκατ. δολάρια) σε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, εν μέσω επίμονα υψηλών τιμών φυσικού αερίου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως ανέφερε τη Δευτέρα.

 

 

 

 

Λία Δεληγιάννη

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *