Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Aπολύσεις και νέα μέτρα η «συνταγή» του ΔΝΤ

Του Μάριου Χριστοδούλου

Στοχευμένες απολύσεις «εδώ και τώρα» στο Δημόσιο και «μονιμοποίηση» του κεφαλικού φόρου συστήνει το ΔΝΤ στην κυβέρνηση και την καλεί να γίνει ακόμη πιο σκληρή στο θέμα των επιδομάτων.

Στην έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα οι ξένοι βάζουν το μαχαίρι στον λαιμό στην Ελλάδα, πιέζοντάς τη να πουλήσει μέχρι τον Ιούνιο 21 κρατικές επιχειρήσεις και ακίνητα, ειδάλλως θα «ξηλώσει» τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, διορίζοντας επιτρόπους και επιβάλλοντας διαδικασίες πώλησης εκτός Βουλής. Κι όλα αυτά παραμονή της έγκρισης της δεύτερης δόσης των 9,2 δισ. ευρώ τη Δευτέρα από το Eurogroup.


Το ΔΝΤ εμμένει σε «κούρεμα» 25% σε όλα τα δάνεια που έχει λάβει η χώρα μας από την ευρωζώνη ή στη δραστική μείωση των επιτοκίων δανεισμού σε περίπτωση που δεν περπατήσει το πρόγραμμα προσαρμογής το οποίο χωλαίνει στο «καυτό» θέμα πάταξης της φοροδιαφυγής. Προτείνεται η σύσταση ανεξάρτητου γραφείου συλλογής εσόδων. Η «συνταγή» του ΔΝΤ σε 10 καίριους τομείς είναι:

1. Απολύσεις: «Κόκκινη κάρτα» βγάζει το Ταμείο στο θέμα των απολύσεων υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει τη δέσμευση για τη μείωση του αριθμού των υπαλλήλων στο Δημόσιο. Οι απολύσεις θα πρέπει να είναι στοχευμένες, με τους εργαζομένους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου να είναι οι πρώτοι που θα δουν την πόρτα της εξόδου. Το Ταμείο ζητεί οι αποχωρήσεις υπαλλήλων να φτάσουν τις 27.000 μέχρι το τέλος του 2013.

2. Εισπρακτικά μέτρα: Να παραμείνει το «χαράτσι» της έκτακτης εισφοράς, ενώ ζητάει συνολικά μέτρα 2-4 δισ. τη διετία 2015–2016 πλέον των 13,5 δισ. της διετίας 2013–2014. Το Ταμείο πιέζει για μια νέα μεταρρύθμιση του συστήματος των κοινωνικών επιδομάτων, αφού το υφιστάμενο παραμένει «περίπλοκο και αναποτελεσματικό». Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβρη του 2013 με την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2014.

3. Αποκρατικοποιήσεις: Μέχρι τον Ιούνιο η κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει σε «τροχιά» ιδιωτικοποιήσεων 21 σχέδια, ειδάλλως «ξηλώνεται» η υφιστάμενη διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και τοποθετούνται ξένοι επίτροποι στη διοικητική πυραμίδα. Το ΔΝΤ προτείνει επίσης την κατάργηση του νόμου περί ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπει ότι όλες οι μεγάλες συμφωνίες (σ.σ. πώληση ΔΕΚΟ που έχουν να κάνουν με υποδομές) θα πρέπει να έχουν την έγκριση της Βουλής.

Εκτός από τα 3.150 ακίνητα που θα περάσουν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο πιέζει για τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου 10.000 ακίνητων και εκτιμώμενης αξίας 8 δισ. ευρώ που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μεταγενέστερες πωλήσεις. Τον Ιούλιο η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα αποκλειστικά και μόνο για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

4. Μισθοί–συντάξεις: Το Ταμείο εκτιμά ότι παραέπεσε βάρος στις περικοπές μισθών και στην αύξηση της φορολογίας των μισθωτών, ενώ οι πλούσιοι και οι αυτοαπασχολούμενοι συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση.

5. Τιμές: Οι τιμές παραμένουν υψηλές, παρά το γεγονός ότι οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει σημαντικά λόγω της αποτυχίας της κυβέρνησης στο θέμα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων και της άρσης των εμποδίων στον ανταγωνισμό.

6. Δημόσιο χρέος: Οι εταίροι έχουν δεσμευτεί να προβούν σε περαιτέρω ενέργειες προκειμένου το δημόσιο χρέος να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και κάτω από το 110% το 2022 καθώς η επαναγορά το περιορίζει μόνο στο 128% του ΑΕΠ το 2020. Στο πλαίσιο αυτό θα παράσχουν περαιτέρω δανειοδότηση 26 δισ. ευρώ την περίοδο 2012–2016, εν τούτοις διαπιστώνουν χάσμα 5,5 έως 9,5 δισ. την περίοδο 2015–2016.

7. Κούρεμα: Το ΔΝΤ εμμένει σε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια των Ευρωπαίων εταίρων μας. Επισημαίνει πως αν δεν εφαρμοστεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής με επιτυχία, τότε θα χρειαστεί «κούρεμα» του 25% σε όλα τα δάνεια που έχει λάβει η χώρα μας από την ευρωζώνη ή δραστική μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

8. Grexit: Σε περίπτωση που η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, το χρέος της δεν θα ήταν βιώσιμο. Την έξοδο θα ακολουθούσε απότομη υποτίμηση του νέου νομίσματος και βαθιά συρρίκνωση του ΑΕΠ. Η παραμονή της χώρα μας στο ευρώ είναι η καλύτερη πορεία για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

9. Φοροδιαφυγή: Προτείνει τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής που θα διαχειρίζεται το θέμα της συλλογής αυτών των φόρων. Η αρχή θα είναι ημιαυτόνομη και θα βρεθεί σε πλήρη λειτουργία τον Μάρτιο του 2014. Παραπέμπει στις εκθέσεις ότι η παραοικονομία κινείται στο 25% του ΑΕΠ, ξεπερνά δηλαδή τα 45 δισ. ευρώ. Σημειώνει ότι δεν προχώρησαν όσο έπρεπε οι έλεγχοι στους μεγάλους φορολογουμένους και σε άτομα που δηλώνουν υψηλά εισοδήματα.

10. Αγορές: Επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές από το 2018 βλέπει το Ταμείο, έστω και με μικρά ποσά δανείων.
http://www.efsyn.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *