Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Επίδειξη πυγμής από Σαμαρά – τρόικα


Το μέγαρο Μαξίμου με την απόφαση για πολιτική επιστράτευση τραβάει στα άκρα την  αντιπαράθεση με τους απεργούς στις συγκοινωνίες, επικαλούμενο τον κίνδυνο ενός ντόμινο διεκδικήσεων που μπορεί να οδηγήσει σε… έξοδο από την ευρωζώνη

Της Αλίκης Μάτση


Με τον φόβο του ντόμινο και σε άλλες κοινωνικές ομάδες, δίχως όμως, όπως φαίνεται, σχέδιο Β, η κυβέρνηση επιδεικνύει πυγμή έναντι των συνδικαλιστών των μέσων μαζικής μεταφοράς και ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη των χειρισμών, με μια δήλωση σε πρώτο ενικό πρόσωπο.

Εχοντας ουσιαστικά τη στήριξη των δύο εταίρων, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, φαίνεται πως η στρατηγική του μεγάρου Μαξίμου είναι να συγκρουστεί με την όποια κοινωνική ομάδα τολμήσει να αντιταχθεί στις επιταγές της τρόικας και του Μνημονίου. Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποδεικνύεται, σε κάθε δυνατή ευκαιρία, ως ο «υποκινητής» της αποσταθεροποίησης, επιλογή που διεφάνη όλες τις τελευταίες ημέρες διά της διοχέτευσης non paper, χαλκευμένων βίντεο ή και ανακοινώσεων.


Πίσω από όλα αυτά ωστόσο είναι εμφανής ο φόβος των επιτελών του πρωθυπουργού αλλά και των κυβερνητικών του συμμάχων για το αν και κατά πόσο διακυβεύεται το μέλλον της κυβερνητικής σταθερότητας μέσω πολλών μικρών ή μεγαλύτερων κοινωνικών εκρήξεων.

Η απόφαση για την επίταξη χθες το πρωί ήταν, λένε κυβερνητικές πηγές, η αρχή. Οι ίδιες πηγές σημείωναν στην «Εφ.Συν.» ότι «αν η κυβέρνηση υποχωρήσει τώρα στις απαιτήσεις των συνδικαλιστών του Μετρό, η ηγεσία των οποίων διάκειται φιλικά προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η τρόικα δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τις απαιτήσεις της, και αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα επιστρέψει εκεί όπου βρισκόταν πριν από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Κοινώς στον κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη».

Η τελευταία αυτή αποστροφή δείχνει και ποιο θα είναι το επόμενο επιχείρημα που το επιτελείο Σαμαρά θα επικαλεστεί προκειμένου να πατάξει τις όποιες αντιδράσεις προκύψουν, σε κοινωνικό επίπεδο, στο άμεσο μέλλον, δίνοντας πάτημα σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να εξακολουθήσουν να τον στηρίζουν. Καθόλου τυχαία, με δεδομένες και τις δημοσκοπήσεις που τον φέρουν να προηγείται στην καταλληλότητα του Αλέξη Τσίπρα, ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε χθες να κάνει δήλωση χρησιμοποιώντας κατά κόρον το «εγώ». «Ο ελληνικός λαός έχει κάνει θυσίες. Τεράστιες θυσίες. Και εξαιρέσεις δεν μπορώ να επιτρέψω.

Αλλωστε, τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν ανήκουν στις συντεχνίες. Στον λαό ανήκουν, που έχει το δικαίωμα να τα χρησιμοποιεί και όχι να τον ταλαιπωρούν από το πρωί μέχρι το βράδυ».

Η δήλωση απηχεί και τα μηνύματα που φτάνουν στο μέγαρο Μαξίμου από αρκετούς εντός Ν.Δ., ότι, παρά την ταλαιπωρία του κοινού, τα αισθήματα του κόσμου προς τους απεργούς είναι μάλλον φιλικά, καθώς θεωρείται πως αν κερδίσουν υπάρχει ελπίδα και για άλλες κοινωνικές ομάδες.

Το ερώτημα είναι, και το θέτουν και αρκετοί εντός Ν.Δ., αν ο Αντώνης Σαμαράς σκοπεύει πράγματι να φτάσει στα άκρα. Ο ισχύων του 2007 νόμος δίνει τη δυνατότητα ακόμη και τρίμηνης φυλάκισης των «αντιφρονούντων».

Και ναι μεν η δήλωσή του δείχνει μια τέτοια πρόθεση, αλλά τουλάχιστον κάποιοι εκ των προσκείμενων στον Κ. Καραμανλή εξέφραζαν προς την «Εφ.Συν.» ισχυρότατες επιφυλάξεις για τους χειρισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους τουλάχιστον «άτσαλους» και χωρίς μακροπρόθεσμο σχέδιο.

25/01/2013 
http://www.efsyn.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *