Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Ραντεβού... το 2014 για μια εγχείρηση

Της Γιάννας Σουλάκη
giasou@6meres.gr

Καζάνι που βράζει θυμίζει η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με τους αγανακτισμένους γιατρούς να βγαίνουν χθες στους δρόμους κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής απεργίας και να διαδηλώνουν για το χάλι του εκεί υγειονομικού συστήματος. Οι γιατροί μίλησαν έξω από τα δόντια. Οπως είπαν, όποιος ασθενής θέλει σήμερα να υποβληθεί σε επέμβαση αναγκάζεται να κλείσει ραντεβού για το… 2014. Αιτία, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Χρήστος Παπαστεργίου, είναι οι τραγικές ελλείψεις όχι μόνο σε γιατρούς αλλά και σε υλικοτεχνική υποδομή - ελλείψεις που έχουν φτάσει πια στο απροχώρητο.
 
«Αν διακομιστεί κάποιος με έμφραγμα στο νοσοκομείο “Παναγία”, δεν υπάρχει εργαστήριο για να γίνουν οι απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις» δήλωσε ο κ. Παπαγεωργίου. «Θα πρέπει ο ασθενής να μεταφερθεί στο νοσοκομείο “Αγιος Παύλος” με ασθενοφόρο, αν υπάρχει ασθενοφόρο και αν έχει οδηγό. 
 
Το Ιπποκράτειο δεν έχει στεφανιαιογράφο, το ΑΧΕΠΑ δεν έχει μαγνητικό τομογράφο, τρεις κλινικές του “Παναγία” θα μεταφερθούν σε χώρους του “Αγιος Παύλος” που είναι επικαλυμμένοι με αμίαντο. 
Η συγχώνευση των κλινικών γίνεται στο πόδι, χωρίς να υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες» πρόσθεσε.
 
Σε ολόκληρη την ανατολική Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει παιδίατρος του ΕΣΥ, ενώ υπάρχουν μαιευτικές κλινικές χωρίς… μαιευτήρες και χειρουργεία χωρίς αναισθησιολόγους. Γι’ αυτό και οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία αρχίζουν από 6 μήνες και φθάνουν τον 1 χρόνο. Ολα αυτά τα κατήγγειλαν οι συνδικαλιστές έξω από τα γραφεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας κατά τη διάρκεια της χθεσινής πανελλαδικής απεργίας των γιατρών. Ενώ έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης βρέθηκαν χθες και τα μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που διαμαρτύρονται για την απαξίωση από την πλευρά της κυβέρνησης των οδοντιατρικών παροχών υγείας προς τους πολίτες. 
Οι γιατροί άφησαν και αιχμές για διαφθορά που συνεχίζεται, όπως κατήγγειλαν, στα δημόσια νοσοκομεία και ζήτησαν να ανοίξουν οι λογαριασμοί των διοικητών, των διευθυντών κλινικών, αλλά και υπαλλήλων που εργάζονται στα τμήματα προμηθειών των νοσοκομείων.
 
Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Παναγία», ειδικότερα, κατήγγειλαν οργανωμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει πολλά νοσοκομεία της χώρας, με την πρόφαση των συγχωνεύσεων. 
Οπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ, η μεταφορά της ουρολογικής, της νευρολογικής και της ενδοκρινολογικής κλινικής του «Παναγία» στο νοσοκομείο «Αγ. Παύλος», με το οποίο έχει ενοποιηθεί, έχει συνέπεια τη μείωση των κλινών και τη μη εξυπηρέτηση των ασθενών σε όλη την Ανατολική Θεσσαλονίκη. 
Η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου «Παναγία» Ελένη Μπακιρλή είπε ότι «παράλληλα θα μείνουν άνεργοι οι 65 εργαζόμενοι της Euromedica που απασχολούνται βάσει σύμβασης στο νοσοκομείο και οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 5 μήνες».
http://6meres.gr/
 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *