Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Αλέξης Τσίπρας «Θα καταργήσουμε το Μνημόνιο όταν γίνουμε κυβέρνηση»

   20680_1Δηλώνει πως «αντίπαλος της χώρας μας είναι η ίδια η κυβέρνησή της» και σημειώνει πως χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση της Αριστεράς με πυρήνα το κόμμα του

«Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα καταγγείλει το Μνημόνιο». Ο Αλέξης Τσίπρας, σε αποκλειστική του συνέντευξη στην «Ε», ξεκαθαρίζει πως «το Μνημόνιο έχει αποτύχει και αυτήν την πολιτική θα την αλλάξω». Απαντώντας στις κατηγορίες περί στήριξης της βίας, τονίζει πως, «την ίδια ώρα που η κοινωνία διαλύεται από τα μέτρα, η κυβέρνηση επιδιώκει να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά». Επιτίθεται με σφοδρότητα εναντίον του Αντώνη Σαμαρά, κατηγορώντας τον πως «μετέτρεψε την Ελλάδα σε αποικία χρέους». Καλεί την κυβέρνηση να παραιτηθεί, γιατί «εξευτελίζει τη ζωή εκατομμύριων ανθρώπων και ξεπουλάει τη χώρα». Αναφερόμενος, δε, στη συνάντηση του με τον Σόιμπλε, τονίζει πως «είχα απέναντί μου τον υπουργό Οικονομικών της ισχυρότερης ευρωπαϊκής χώρας, η οποία απέναντι στην κρίση επιμένει να σύρει την Ευρώπη σε μια αμήχανη, καταστροφική και αδιέξοδη πολιτική».

Ο κ. Στουρνάρας από το βήμα της Βουλής είπε ότι πήγατε στη Γερμανία για να πάρετε τα διαπιστευτήρια του κ. Σόιμπλε. Και ότι το ίδιο θα κάνετε και στην Αμερική…
Κατανοούμε γιατί η κυβέρνηση αγχώνεται τόσο πολύ με τη συγκεκριμένη συνάντηση. Καταρρίπτεται το επιχείρημά της για διεθνή απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα αισθάνεται ότι οι εταίροι της δεν στοιχηματίζουν τόσο πολύ στη σταθερότητα και τη μακροημέρευσή της. Σε ό,τι αφορά εμάς, μένουμε σταθεροί στις απόψεις μας και δεν έχουμε πρόβλημα να συζητήσουμε με οποιονδήποτε. Αυτό που λέμε δημόσια το είπαμε ξεκάθαρα και στον κ. Σόιμπλε. Δηλαδή ότι η πολιτική των Μνημονίων και της ανεξέλεγκτης ύφεσης οδηγεί την Ελλάδα σε κοινωνική καταστροφή και άτακτη χρεοκοπία, με τεράστιες επιπτώσεις για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας. Είχαμε και την ευκαιρία να θέσουμε το ζήτημα του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, καθώς και να ζητήσουμε την κατάθεση Χριστοφοράκου για την υπόθεση Siemens, ώστε να δούμε πού πήγε το μαύρο πολιτικό χρήμα. Ο κ. Σόιμπλε άκουσε για πρώτη φορά από επίσημα ελληνικά χείλη αυτά τα αιτήματα, καθώς η κυβέρνηση, η οποία θυμίζω ότι επανεξελέγη υπό τη σημαία της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, αρνείται να συζητήσει μαζί του σε ισότιμη βάση.
Μετά την επίσκεψή σας στη Γερμανία συνεχίζετε να υποστηρίζετε ότι η «Ελλάδα είναι αποικία χρέους»;
Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε αποικία χρέους εξαιτίας της πολιτικής των Μνημονίων, μέσω της οποίας εκχωρούμε στους δανειστές της χώρας την εθνική μας κυριαρχία, τους παραγωγικούς μας πόρους και κάθε προοπτική μελλοντικής παραγωγικής ανασυγκρότησης. Υπεύθυνες γι’ αυτό είναι οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων και ιδιαίτερα η τελευταία, η οποία εξαπάτησε τους ψηφοφόρους σχετικά με την πολιτική που σκόπευε να ακολουθήσει. Στον βαθμό που το Μνημόνιο εξακολουθεί να εφαρμόζεται, δεν βλέπω γιατί η θέση μας αυτή θα μπορούσε να αλλάξει ύστερα από οποιοδήποτε ταξίδι.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησής σας με τον κ. Σόιμπλε, θεωρήσατε ότι είχατε απέναντί σας έναν «αντίπαλο» της χώρας;
Είχα απέναντί μου τον υπουργό Οικονομικών της ισχυρότερης ευρωπαϊκής χώρας, η οποία απέναντι στην κρίση επιμένει να σύρει την Ευρώπη σε μια αμήχανη, καταστροφική και αδιέξοδη πολιτική. Αντίπαλος της χώρας μας δεν είναι κάποιος συγκεκριμένος άνθρωπος ή κάποιο άλλο κράτος. Αντίπαλος της χώρας μας, όπως και των υπόλοιπων χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση δανεισμού, είναι η πολιτική της απάνθρωπης και ατελείωτης λιτότητας, η οποία προκαλεί ύφεση, εκρηκτική ανεργία, καθήλωση των μισθών σε επίπεδα εξαθλίωσης, χωρίς να αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Και βέβαια την κύρια ευθύνη για την πολιτική αυτήν την έχει η τρικομματική κυβέρνηση, η οποία εξελίσσεται σε Νο 1 αντίπαλο της χώρας.
Αν γίνετε κυβέρνηση θα καταγγείλετε το Μνημόνιο;
Το Μνημόνιο έχει αποτύχει παταγωδώς. Καμία από τις προβλέψεις του, ούτε οι αρχικές ούτε μετά τις διαδοχικές αναθεωρήσεις ούτε καν μετά το PSI, δεν έχει γίνει πραγματικότητα. Σήμερα είναι πια ξεκάθαρο σε όλους ότι το Μνημόνιο δεν είναι η λύση, αλλά αυτό καθ’ αυτό το πρόβλημα. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και το ίδιο το Μνημόνιο δεν αφήνει κανένα περιθώριο τέτοιου είδους αλλαγής. Επομένως η κατάργησή του είναι το πρώτο βήμα μιας διαφορετικής πολιτικής που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση.
Μετά τη Γερμανία ακολουθεί το ταξίδι πέραν της όχθης του Ατλαντικού. Για πρώτη φορά αριστερός πρόεδρος στις ΗΠΑ. Τι σας απασχολεί στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις;
Στόχος κάθε ταξιδιού είναι να θέσουμε ζητήματα και να ακούσουμε απόψεις. Η κρίση είναι παγκόσμια, αφορά τους πάντες και, όπως γνωρίζετε, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπισή της. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα ενδιαφέρουν τους πάντες, άσχετα αν η κυβέρνηση παραιτήθηκε εκούσια από κάθε προοπτική έστω και στοιχειώδους διαπραγμάτευσης.
Η τρομοκρατία για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είναι μείζον θέμα. Πώς σκέφτεστε να απαντήσετε σε ανάλογες αιτιάσεις;
Σε ποιες αιτιάσεις να απαντήσουμε; Οι κοινωνικοί αγώνες για την απελευθέρωση της χώρας από το Μνημόνιο, στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συμμετέχει με όλες του τις δυνάμεις, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τέτοια θέματα. Και δεν νομίζω ότι οποιοσδήποτε υπηρεσιακός παράγοντας εκτός των συνόρων της χώρας παίρνει σοβαρά τις γελοιότητες ενός καταρρέοντος πολιτικού καταστημένου που βρίσκεται σε απόλυτο πανικό.
Σας κατηγορούν ότι ακόμα φλερτάρετε με τη βία. Σας στοιχίζει πολιτικά και επικοινωνιακά η προσπάθεια δημιουργίας ενοχικών συνδρόμων για τον ΣΥΡΙΖΑ;
Τα περί βίας εντάσσονται σε μια οργανωμένη επίθεση βλακείας εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει αποκλειστικό στόχο να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από τα σοβαρά πολιτικά θέματα. Η κυβέρνηση αναζητά αγωνιωδώς διάφορα σημεία της εξέδρας για να πετάξει την μπάλα. Η όλη συζήτηση, αν καταδικάζουμε τη βία και με πόση έμφαση την καταδικάζουμε, δεν αξίζει σοβαρής αντιπαράθεσης. Πολύ περισσότερο σε μια στιγμή που η Ελλάδα γκρεμίζεται με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, οι κοινοβουλευτικές λειτουργίες εξευτελίζονται και η κοινωνία βουλιάζει στην ανεργία, τη φτώχεια και την ανασφάλεια, χωρίς ορατή διέξοδο.
Πιστεύετε ότι το 2013 είναι έτος εκλογών; Συνεχίζετε να επιμένετε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα εκλογές;
Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει, και μάλιστα άμεσα. Τα κόμματα που τη στηρίζουν εξαπάτησαν το εκλογικό σώμα, δεσμευόμενα ότι θα επαναδιαπραγματευθούν το Μνημόνιο, ότι δεν θα πάρουν νέα μέτρα και ότι δεν θα περικόψουν άλλο μισθούς και συντάξεις. Σήμερα η κυβέρνηση αυτή δεν έχει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του λαού. Εξακολουθεί, όμως, να κυβερνάει και να βυθίζει ακόμη περισσότερο τη χώρα στην παράλογη πολιτική της ύφεσης, με συνεχή μέτρα που εξευτελίζουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και ξεπουλάνε τη χώρα. Ο τόπος χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα μας απεγκλωβίσει από την πολιτική των Μνημονίων και θα ανοίξει έναν νέο δρόμο ώστε να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και αυτή θα είναι μια κυβέρνηση της Αριστεράς με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Σας αφορά;
Δεν μας αφορά καμία κίνηση ανασύνθεσης εντός του μνημονιακού χώρου. Και νομίζω ότι δεν αφορά σχεδόν κανέναν στην κοινωνία. Μας αφορά η ευρύτερη δυνατή ενότητα, πάνω σε ένα πρόγραμμα απαλλαγής από το Μνημόνιο, κοινωνικής σωτηρίας και παραγωγικής ανασυγκρότησης. Την ενότητα αυτή θα την επιδιώξουμε ακόμη και αν οι εκλογές μάς δώσουν τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Υπάρχει ακόμα η εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κάτι το ενιαίο. Τι κόμμα θέλετε;
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία μετασχηματισμού του σε ενιαίο κόμμα αμέσως μετά τις τελευταίες εκλογές. Είναι η πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια που εμφανίζεται στο πολιτικό σκηνικό της χώρας ένα μαζικό αριστερό κόμμα με δική του πρόταση εξουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι ένα κόμμα πολυφωνικό, με δημοκρατική λειτουργία και ανεκτικό στις διαφορετικές απόψεις, γιατί αυτή είναι η παράδοση της δικής μας Αριστεράς, για την οποία είμαστε υπερήφανοι. Αλλά, ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι ένα κόμμα συσπειρωμένο, μαχητικό, εξωστρεφές και αποτελεσματικό, γιατί ευθύνη μας είναι να σταθούμε αντίστοιχοι με τις απαιτήσεις των καιρών.
Λένε ότι θέλετε να γίνετε ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνει γύρω του ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, επειδή αγωνίστηκε με συνέπεια για την υπεράσπιση της κοινωνίας απέναντι στην τρομακτική καταστροφή την οποία προκαλεί το Μνημόνιο. Κυρίως, όμως, επειδή απέναντι στην ολέθρια για την κοινωνία και την οικονομία πολιτική των Μνημονίων αντιπαραθέτει μια τεκμηριωμένη και ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση. Δεν θέλουμε να γίνουμε ούτε ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ ούτε κάτι που δεν είμαστε. Θέλουμε να απαλλάξουμε την Ελλάδα από το Μνημόνιο και θα το κάνουμε με τη βοήθεια και τη στήριξη μιας μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.
Σας κατηγορούν ότι διακατέχεστε από έντονο κρατισμό. Τι απαντάτε;
Έχουμε να κάνουμε με τους Ταλιμπάν της ελεύθερης αγοράς, οι οποίοι ονειρεύονται μια χώρα πλήρως ιδιωτικοποιημένη. Χωρίς κοινωνικό κράτος, χωρίς δημόσια κοινωνικά αγαθά, όπως το νερό και η ενέργεια, χωρίς δικές της υποδομές και δίκτυα. Όλα στην κατοχή κάποιων ισχυρών οικονομικών συμφερόντων. Αυτή δεν είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, είναι μια χώρα αποικιοκρατούμενη. Η δική μας άποψη είναι ότι ένας παραγωγικά ανασυγκροτημένος δημόσιος τομέας μπορεί να παίξει ενεργό και καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην έξοδο από την κρίση. Και φυσικά επιμένουμε στη διατήρηση των κοινωνικών αγαθών υπό δημόσιο έλεγχο, πολύ περισσότερο όταν η εμπειρία της ιδιωτικοποίησης σε άλλες χώρες έχει αποδειχθεί καταστροφική. Αυτό δεν είναι κρατισμός. Είναι η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική προοπτική απέναντι σε μια χρεοκοπημένη αντίληψη που θέλει τις κοινωνίες απολύτως χειραγωγημένες από τα χρηματιστήρια και τους διεθνείς κερδοσκόπους. www.hellada.gr
στους ΣΠΥΡΟ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗ – ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *