Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Ο Αλ.Τσίπρας στο Ινστιτούτο Brookings: "Να νικήσουμε τον φόβο" - "Το Μνημόνιο είναι νεκρό"

 Ουάσιγκτον. Αποστολή: Γιώργος Κυρίτσης
O ΣΥΡΙΖΑ μεταφράζεται Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, είπε παρουσιάζοντας τον Αλέξη Τσίπρα στο πολυπληθές ακροατήριο στο Brookings το ελληνικής καταγωγής στέλεχος του Ινστιτούτου, Γ. Ανθόλις, για να συμπληρώσει ότι η αμερικανική πολιτική θα πρέπει να εξοικειωθεί με αυτό, αν σκεφτεί κανείς ότι ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρείται... σοσιαλιστής.
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε σε μια αίθουσα κατάμεστη από ειδικούς επιστήμονες, ερευνητές, στελέχη της αμερικανικής διοίκησης, κανάλια -μεταξύ των οποίων το C-SPAN, που ασχολείται αποκλειστικά με σοβαρά πολιτικά γεγονότα- αλλά και με την παρουσία... δύο Ελλήνων πρέσβεων, του πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Χ. Παναγόπουλου, αλλά και την πρέσβη των ΗΠΑ στην Ουγγαρία Ελένη Τσακόπουλος, κόρη του γνωστού Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Α. Τσακόπουλος.
Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα, με τίτλο “Η Ελλάδα και οι οικονομικές προκλήσεις που έχει ενώπιόν της”,
ήταν μια περιγραφή της κατάστασης στην Ελλάδα και την Ευρώπη μέσα από την αντιπαραβολή του τρόπου με τον οποίο αντιμετώπισαν την κρίση από το 2008 οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, με αναφορές και στα διδάγματα από την κρίση του 1929, με έντονες αιχμές κατά των πολιτικών και οικονομικών ελίτ της Γηραιάς Ηπείρου για τις επιλογές τους.
* "Αν θέλετε να δείτε με ποιον τρόπο η εφαρμογή προκυκλικών οικονομικών πολιτικών καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό, μετατρέποντας μια ύφεση σε βαθιά κρίση, ελάτε στην Ελλάδα.
* Αν θέλετε να δείτε με ποιον τρόπο η επιβολή του μεγαλύτερου προγράμματος δημοσιονομικής πειθαρχίας, εν καιρώ ειρήνης, αποτυγχάνει ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ελάτε στην Ελλάδα.
* Εάν θέλετε να δείτε με ποιον τρόπο η κλεπτοκρατία καταφέρνει να παραμείνει στην εξουσία έχοντας καταστρέψει ένα ολόκληρο έθνος, ελάτε στην Ελλάδα” περιέγραψε την κατάσταση ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας: “Η Ελλάδα βιώνει βαθιά κατάθλιψη. Και λέγοντας αυτό δεν εννοώ βαθιά ύφεση. Εννοώ κατάθλιψη”.
Στη συνέχεια παρουσίασε την προβληματική λειτουργία της Ευρωζώνης σημειώνοντας:
“Δεδομένης της δομής της Ευρωζώνης, όπου τα κράτη, χωρίς μια κεντρική τράπεζα πίσω τους, έπρεπε να βάλουν πλάτη στην πτώχευση των τραπεζών, και όπου οι τράπεζες έπρεπε να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση των χρεωκοπημένων κρατών, ήταν αναπόφευκτο ότι το θανάσιμο αγκάλιασμα μεταξύ αφερέγγυων τραπεζών και αφερέγγυων κρατών θα οδηγούσε σε φαινόμενο ντόμινο. Σε εκείνο το σημείο η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε να δει κατάματα τα διαρθρωτικά ρήγματα στην καρδιά της νομισματικής ένωσης.
* Αποφάσισαν ότι ήταν καλύτερο να προσποιούνται ότι αυτό είναι απλώς μια κρίση δημόσιου χρέους από το να παραδεχθούν ότι έχουν σχεδιάσει μια νομισματική ένωση - έκτρωμα.
* Αποφάσισαν να επιβάλουν λιτότητα σε υπό κατάρρευση οικονομίες, εξασφαλίζοντας έτσι ότι ο ρυθμός της κατάρρευσης θα επιταχυνθεί.
* Με τον τρόπο αυτόν επέφεραν μια ύφεση που δεν ήταν απαραίτητο να έχουμε.
* Και επιμένουν ακόμη σε αυτό”.
“Ένα άλλο πράγμα που η οικονομική κρίση του 1929 μας έχει διδάξει είναι ότι, εάν η πολιτική τάξη αποτύχει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτής της κατάρρευσης και η οικονομική κάμψη μετατραπεί σε ύφεση, οι ναζί θα βρεθούν σύντομα στο Κοινοβούλιο. Λοιπόν, κυρίες και κύριοι, στέκομαι μπροστά σας και ντρέπομαι βαθιά, αλλά θα πω ότι κανένα από αυτά τα μαθήματα δεν το έχει πάρει η Ευρώπη”, τόνισε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας.
Επίσης ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ υπενθύμισε στο ακροατήριο την ευφυή επισήμανση του Φραγκλίνου Ρούσβελτ: “Σε μια εποχή ύφεσης, το χειρότερο που πρέπει να φοβόμαστε είναι ο ίδιος ο φόβος. Στη χώρα μου, λες και ήθελαν να αποδείξουν ότι έχει δίκιο ο Ρούσβελτ, προς όφελός τους οι κλεπτοκράτες αγωνίζονται να παραμείνουν στην εξουσία διασκορπίζοντας τον φόβο. Τον φόβο για την εναλλακτική στην κυριαρχία τους. Τον φόβο για εμάς. Τον φόβο για την Αριστερά που εκπροσωπώ εδώ σήμερα. Επιτρέψτε μου να το πω αυτό ξεκάθαρα” είπε και συμπλήρωσε:
“Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει αποδοχή ηλίθιων και απάνθρωπων πολιτικών που μας υπαγορεύονται από τους σημερινούς, αυτοκαταστροφικούς ιθύνοντες της Ευρωζώνης. Όχι! Πράγματι, κατά την άποψή μου, προκειμένου να παραμείνουμε μακροπρόθεσμα στην Ευρωζώνη, πράγματι, προκειμένου η Ευρωζώνη να επιβιώσει, χρειαζόμαστε αλλαγή σχεδίου. Χρειαζόμαστε μια ορθολογική επανεκτίμηση της στρατηγικής μας για την καταπολέμηση της κρίσης. Όχι σε ελληνικό επίπεδο. Στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά αυτή η νέα στρατηγική δεν θα έρθει μέχρις ότου και εκτός εάν ένα κόμμα, όπως το δικό μας, φωνάξει στις Βρυξέλλες: Φτάνει πια! Αυτό που λέμε είναι ότι η συμφωνία αυτή παραβιάζεται καθημερινά από την ίδια την πραγματικότητα. Η δανειακή θα γίνει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης. Αλλά το Μνημόνιο της λιτότητας είναι ήδη νεκρό”.

Στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών
Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από την υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής Ρ. Δούρου και τον διπλωματικό του σύμβουλο, πρέσβη Γ. Αϋφαντή, επισκέφθηκε το γνωστό think tank Center for Strategic and International Studies (CSIS) - Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, όπου παρουσίασε και συζήτησε με τους ερευνητές του Κέντρου τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για την ελληνική και την ευρωπαϊκή κρίση, την κατάσταση στη ΝΑ Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αλλά και την άνοδο της Χρυσής Αυγής, για την οποία οι Αμερικανοί συνομιλητές έκαναν αρκετές ερωτήσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τους ερευνητές του CSIS στις κινήσεις που θα κάνει ο Αλ. Τσίπρας αν σε έναν χρόνο από σήμερα, ή σε 8 μήνες, δηλαδή μετά τις γερμανικές εκλογές, αναλάβει τα ηνία της χώρας.
Σήμερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συναντηθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον βοηθό υπουργό για την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο και τον Καύκασο, Έρικ Ρούμπιν, και υψηλόβαθμους διπλωμάτες, καθώς και εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών.
http://www.avgi.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *