Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Μίλησαν για όλα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το Διεθνές Νομισματικο Ταμείο κατανοεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει δίχως γενναίο κούρεμα του χρέους

Του Νίκου Σβέρκου

Σημαντικές διαφωνίες, κάποιες κοινές διαπιστώσεις και αναζήτηση προθέσεων συνέθεσαν τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον αναπληρωτή διευθυντή του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, και τον απεσταλμένο του Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν. Στη συνάντηση, η οποία έγινε σε καλό κλίμα, το ΔΝΤ εμφανίστηκε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, να «κατανοεί το αυτονόητο, δηλαδή ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει δίχως γενναίο κούρεμα χρέους», καθώς και ότι το Ταμείο δεν προέκρινε ποτέ την περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα», επιρρίπτοντας ουσιαστικά ευθύνες στην Ε.Ε., την ελληνική κυβέρνηση και ελληνικούς επιχειρηματικούς κύκλους.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «με το ΔΝΤ έχουμε πολύ σημαντικές διαφορές και αντιθέσεις», ενώ
αναφέρθηκε και στον «λάθος πολλαπλασιαστή» για την ύφεση, που παραδέχτηκε προ ημερών ο αξιωματούχος του Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ. Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «οι ελληνικές κυβερνήσεις έκρυβαν στα συρτάρια τις λίστες των πλούσιων φοροφυγάδων προκειμένου να μην πληρώσουν φόρους και τους έκαναν το χατίρι να κόβουν τον 13ο και τον 14ο μισθό στο Δημόσιο».

Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε τις ενστάσεις του για τις εκτιμήσεις του Ταμείου ως προς το τι θα συμβεί αν βγει στην εξουσία το αριστερό κόμμα, μιλώντας για «ιδιαίτερα άκομψο και άδικο τρόπο», ενώ ο Αλ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι «η δημοκρατία δεν θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα στην Ελλάδα. Η δημοκρατία μπορεί να δώσει διέξοδο. Και μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα μπορεί να δώσει θετική διέξοδο».

Τα υψηλά στελέχη του ΔΝΤ πάντως μιλούσαν για «δύσκολη» συζήτηση λόγω των πολλών ασύμπτωτων θέσεων των δύο πλευρών, αλλά έμειναν «ικανοποιημένα» από τη συνάντηση. Αφενός λόγω της διαβεβαίωσης Τσίπρα ότι «δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την ευρωζώνη» και αφετέρου λόγω του τρόπου με τον οποίο εξέθεσε τις απόψεις του, που «δεν θύμιζε τη ρητορεία του στο εσωτερικό της χώρας».

Στη συνομιλία πάντως με δημοσιογράφους, στελέχη του Ταμείου επανέλαβαν ότι «αναμένουν από τα πολιτικά κόμματα να έχουν κοινή γραμμή στήριξης στο πρόγραμμα» και ότι «αν μια ελληνική κυβέρνηση καταγγείλει το Μνημόνιο, τότε θα σταματήσει και η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ».

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για τον 13ο και τον 14ο μισθό σχολιάστηκαν καυστικά από τη Ν.Δ., λέγοντας ότι δεν υπάρχει «κόψιμό» τους στην Ελλάδα. «Καλά είναι τα ταξίδια αναψυχής, αλλά ας διαβάζει τουλάχιστον εφημερίδες» συμπλήρωσε η Συγγρού. «Η Ν.Δ. παίζει με τις λέξεις για να αποφύγει την ουσία» απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «εν τέλει αθροιστικά οι περικοπές στο εισόδημα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα υπερβαίνουν τους δύο μισθούς». «Ευτυχώς τον διόρθωσε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Εσωτερικού» ανταπάντησε η Ν.Δ.

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ χαρακτήριζαν «εκτός τόπου και χρόνου» τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας τα ταξίδια του Αλ. Τσίπρα, μίλησε για «διγλωσσία», επισκέψεις «δημοσιοσχεσίτικες παλαιού τύπου για τον εξωραϊσμό της εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ» και «γλείψιμο» των ξένων παραγόντων.

Το ΚΚΕ μέσω του «Ριζοσπάστη» μίλησε χτες για «βαθιά υπόκλιση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό» και για «ξεδιάντροπα διαπιστευτήρια στα αμερικανικά μονοπώλια».

n.sverkos@efsyn.gr http://www.efsyn.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *