Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Έρχονται αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συγκλίνουν με τις αγοραίες τιμές τους, οι οποίες βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω της κρίσης.
Επιτροπή,  η οποία συγκροτείται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, θα υποβάλει τις προτάσεις της έως τις 28 Φεβρουαρίου, καθως θα πρέπει να σημειωθεί οτι η σύγκλιση αντικειμενικών και εμπορικών τιμών αποτελεί δέσμευση που έχει αναληφθεί με το μνημόνιο.

 Στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, η οποία θα οδηγήσει στη μείωσή τους, προχωρά το ΥΠΟΙΚ. Συγκροτείται επιτροπή που θα υποβάλει τις προτάσεις της έως τις 28/02
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αναπροσαρμογή θα οδηγήσει σε μείωση των σημερινών αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στα χαμηλότερα επίπεδα που βρίσκονται οι εμπορικές τιμές τους, με αποτέλεσμα στις περιοχές αυτές να προσαρμοστούν ανάλογα και οι φόροι που καταβάλλονται σήμερα στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Σημειώνεται ότι οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα αποτελέσουν τη βάση επι της οποίας θα υπολογισθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εφαρμοσθεί απο το δεύτερο εξάμηνο του 2013, μέτρο το οποίο προβλέπεται επίσης στο μνημόνιο. Οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα επεκταθουν σε όλη τη χώρα αφού με το νέο φόρο θα επιβαρύνονται πλέον και τα αγροτεμάχια.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Βήμα, περισσότεροι από 2.800.000 ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να φορολογηθούν από εφέτος με τον ενιαίο φόρο ακινήτων για την περιουσία που διαθέτουν. Αυτό θα γίνει, αν τελικά επικρατήσει το σενάριο που κάνει λόγο για αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας ατομικής ακίνητης περιουσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες συνολικά ο αριθμός των ιδιοκτητών που θα επιβαρύνονται με τον ενιαίο φόρο ακινήτων αν τελικά δεν ισχύσει κανένα αφορολόγητο ανέρχεται σε 5.569.000. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 50.000 ευρώ διαθέτουν 2.769.000 συμπολίτες μας, ενώ 1.356.000 ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν συνολική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 50.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ.
 
Πάντως, στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το πως θα φορολογηθούν τα εντός σχεδίου ακίνητα αλλά και για πρώτη φορά τα αγροτεμάχια.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *