Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Ωρολογιακή «βόμβα» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Του Γιάννη Αγουρίδη
jagouridis@6meres.gr

Ωρολογιακή «βόμβα» στα θεμέλια της  ομαλής εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού προκαλεί η συσσώρευση τεράστιου όγκου ληξιπρόθεσμων οφειλών φορολογουμένων προς το Δημόσιο, η οποία φτάνει στα 56,7 δισ. ευρώ. Οπως έχει δείξει το πρόσφατο παρελθόν, κάθε παρέκκλιση  από τους στόχους κινεί τις διαδικασίες για τη λήψη νέων μέτρων, όπως προβλέπει άλλωστε και το Μνημόνιο 3.
Αναφορικά με τις οφειλές, μόνο το 2012 αυξήθηκαν κατά 13,2 δισ. ευρώ, δείχνοντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η συνεχιζόμενη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει τους πολίτες στο μη περαιτέρω, καθώς τα «βάρη» τα οποία καλούνται να σηκώσουν αποδεικνύονται δυσβάσταχτα.
Σήμερα οι φορολογούμενοι μπορούν να ζητήσουν από τον προϊστάμενο της εφορίας τους διευκόλυνση πληρωμής της οφειλής τους σε δόσεις που μπορούν να φτάνουν, υπό προϋποθέσεις, ακόμα και τις 36, αλλά συνήθως τις 24 με προσαύξηση 1%. Τη ρύθμιση, όμως, φαίνεται να επιστρατεύουν ελάχιστοι, εφαρμόζοντας τη ρήση «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». 
Παρά τις όποιες διευκολύνσεις έχει δώσει  το υπουργείο Οικονομικών και οι οποίες φαίνονται στην πράξη ανεπαρκείς, η κυβέρνηση έχασε τον στόχο του Μνημονίου για είσπραξη 2 δισ. ευρώ στη διάρκεια του 2012 από ληξιπρόθεσμα, καθώς κατάφερε να βάλει στα ταμεία του 1,4 δισ. ευρώ.
 
Το «αγκάθι» των ληξιπρόθεσμων έχει πάντως ιστορικό... Αλλωστε στην εποχή του «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου, το μέγεθος των τότε οφειλών είχε γίνει «σημαία» στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού ως η κύρια πηγή ανεύρεσης εσόδων. Τελικά ούτε το σύνθημα ευοδώθηκε ούτε τα λεφτά ανευρέθησαν... 
Ετσι φτάνουμε στα τέλη του 2010, με την κυβέρνηση Παπανδρέου να έχει πάνω από ένα χρόνο ζωής και οι ανείσπρακτες οφειλές να είναι στα 39 δισ. ευρώ. Ηταν τότε που το κράτος «μοχθούσε» με περαιώσεις, ρυθμίσεις και συμβιβασμούς να καταφέρει να... μαζέψει το «κατιτίς», χωρίς αποτέλεσμα. 
Εν συνεχεία, ο προβληματικά σχεδιασμένος φοροεισπρακτικός μηχανισμός συνεχίζει να επιδεικνύει ανικανότητα, ενώ το Μνημόνιο «μετρά» ήδη ένα εξάμηνο και τα μέτρα πέφτουν «βροχή», φτάνοντας στα όριά τους τούς φορολογουμένους, οι οποίοι δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, ενώ όσοι μπορούν συνεχίζουν να... ξεγλιστρούν. Στο τέλος, λοιπόν, του 2011 τα ληξιπρόθεσμα φτάνουν σχεδόν τα 45 δισ. ευρώ.
 
Συνεχίζοντας το ίδιο... βιολί, η κυβέρνηση εξαθλιώνει μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις με αποτέλεσμα ούτε να επιτυγχάνει τους στόχους του προϋπολογισμού, βάζοντας νέα μέτρα, ενώ η φοροδιαφυγή ανθεί και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ολοένα και συσσωρεύονται. 
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών κάνοντας «ταμείο» για το 2012 διαπίστωσαν ότι τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς το Δημόσιο έφτασαν στο διάστημα Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου τα 13,2 δισ. ευρώ, από 12,078 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο ιλιγγιώδες ποσό των 56,7 δισ. ευρώ.
 
Οι εναλλακτικοί τρόποι που μελετώνται.  Σε αυτή τη φάση, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μελετά εναλλακτικούς τρόπους για το πώς θα διαχειριστεί το ακανθώδες πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, έχοντας δεχθεί «κόκκινη» κάρτα από την τρόικα στην πρόταση για βελτίωση των όρων ρύθμισης χρεών.
Οπότε, στο υπουργείο Οικονομικών σκέπτονται να εφαρμόσουν, έστω και καθυστερημένα, τις επιταγές της τρόικας. Ως πρώτο μέτρο χαρακτηρίζεται η διάταξη που ψηφίστηκε με τον κυρωτικό νόμο και προβλέπει ότι κατά την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου έναντι τρίτων, θα παρακρατούνται κατά προτεραιότητα οι οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο.
 
Η τρόικα ζητά, πάντως, μηχανισμό αυτόματης προειδοποίησης για τα 2,3 εκατομμύρια μικροοφειλέτες, που χρωστάνε 1,1 δισ. ευρώ συνολικά και κάτω από 3.000 ευρώ ο καθένας, την αυτόματη αναγκαστική άμεση χρέωση των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών, την ανάθεση είσπραξης οφειλών στο 10% του προσωπικού των ΔΟΥ, καθώς και την ανάθεση στη Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών και των 5.770 υπόχρεων με χρέη από 300.000 έως 1 εκατ. ευρώ.
Με βάση το Μνημόνιο, έως το τέλος 2013 θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί 1,9 δισ. ευρώ από τις παλιές οφειλές και το 24,5% από τις νέες οφειλές. Η τρόικα ζητά, επίσης, την αυστηρή εφαρμογή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, που προβλέπει μεταξύ άλλων την άσκηση ποινικής δίωξης για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ, κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, κατασχέσεις μισθών-συντάξεων, που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ και με προϋπόθεση η κατάσχεση του 25% να μη μειώνει τις αποδοχές κάτω από τα 1.000 ευρώ.

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: «ΜΕ ΦΟΒΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

Την αδιάκοπη αύξηση της ανεργίας έως ότου έρθει η πολυθρύλητη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παραδέχτηκε ο ως συνήθως ρεαλιστής στα όρια του… κυνικού υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, την ώρα που δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων σε περίπτωση που δεν πάνε «όλα καλά».
Ο υπουργός εσχάτως έχει αποδυθεί σ’ ένα κυνήγι διεθνούς δημοσιότητας δίνοντας συνεχώς συνεντεύξεις. Μόνο χτες έδωσε δύο, στο πρακτορείο «Reuters» και στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», ενώ είχε προγραμματίσει για αργά το βράδυ και μια εμφάνιση στο CNN.  Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον μπορεί να υποσχεθεί στους Ελληνες ότι το πρόσφατο πακέτο περικοπών θα είναι το τελευταίο, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει: «Αν πάνε όλα καλά, θα είναι το τελευταίο». Παραδέχεται, ωστόσο, ότι αν μπορούσε να καθορίσει ο ίδιος την ατζέντα, η διαδικασία της προσαρμογής θα ήταν περισσότερο σταδιακή, προκειμένου να μετριαστεί η σκληρότητα.
 
Ακόμη, προέβλεψε ότι η ανεργία θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά μέχρι την ανάκαμψη της οικονομίας, που χρονικά τοποθετείται στο τέλος του 2013.
Αν και ο υπουργός φάνηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα είναι στον δρόμο της ανάκαμψης, εντούτοις δείχνει ανήσυχος, καθώς φοβάται τις συνέπειες των εσωτερικών πιέσεων που ασκούνται στην πολιτική της κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να αντισταθεί στις εγχώριες πολιτικές πιέσεις για επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων.
«Αυτό που με φοβίζει είναι οι μεγάλες πιέσεις από την κοινωνία, τα μίντια και τους βουλευτικούς εκπροσώπους όλων των κομμάτων να χαλαρώσει το πρόγραμμα. Πρέπει να αντισταθούμε… είναι πολύ νωρίς για να διακηρύξουμε τη νίκη» δήλωσε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας πως το ότι δεν είναι πολιτικός είναι πλεονέκτημα σε μια κρίση.
 
Επιπρόσθετα, τόνισε ότι η κυβέρνηση κρίνεται από το πρωτογενές έλλειμμα. Η τρόικα περιμένει να μειωθεί στο μηδέν, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι θα τα πάμε λίγο καλύτερα» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες οι εταίροι μας να μειώσουν περαιτέρω το χρέος μας». 
Απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας επαναγοράς χρέους και δήλωσε ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις για νέο «κούρεμα» στο χρέος της χώρας που κατέχει ο «επίσημος» τομέας. Διευκρίνισε ότι η μείωση του χρέους μπορεί να προέλθει από άλλους τρόπους, όπως μείωση των επιτοκίων. Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα θα πετύχει φέτος τον στόχο σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις (2,6 δισ. ευρώ), ενώ τόνισε ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης στον τραπεζικό κλάδο έχει σχεδόν συντελεστεί και πως οι τράπεζες μπορεί να μη χρειαστούν τελικά και τα 50 δισ. ευρώ που προορίζονται για αυτόν τον σκοπό.
http://6meres.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *