Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Ο Τσίπρας, ο Σόιμπλε και η Siemens

Του Γιάννη Παντελάκη

Ενας τηλεσχολιαστής παρατήρησε με στόμφο πως το αίτημα Τσίπρα προς Σόιμπλε να δοθεί στη χώρα μας η δικογραφία για την υπόθεση Χριστοφοράκου ήταν άστοχο. «Πώς θα μπορούσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας να δώσει στην Ελλάδα μια τέτοια δικογραφία; Δεν έχει κανένα νόημα», είπε.  Η λογική του σχολιαστή δεν είναι διαφορετική από τη λογική της κυβέρνησης που έσπευσε να κλείσει άρον-άρον το σκάνδαλο Siemens με έναν οικονομικού χαρακτήρα συμβιβασμό με την άλλη πλευρά.

Ας αφήσουμε στην άκρη το γεγονός ότι έως τώρα δεν έχει προχωρήσει από την πλευρά της γερμανικής εταιρείας η συμφωνία που, μεταξύ άλλων, προέβλεπε επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ, η οποία δεν έχει καν δρομολογηθεί. Και ας στηθούμε στην άλλη παράμετρο, το αίτημα Τσίπρα. Προφανώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν περίμενε πως ο υπουργός Οικονομικών της
Γερμανίας θα άνοιγε ένα συρτάρι από το γραφείο του και θα έδινε στον κ. Τσίπρα ένα αντίγραφο της δικογραφίας. Οπου μέσα σ’ αυτήν, ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος Χριστοφοράκος θα αποκάλυπτε ονόματα από το ελληνικό πολιτικό αλλά και μιντιακό προσωπικό, τα οποία είχαν βάλει το δάχτυλό τους στο μέλι με τις μίζες που έδινε η Siemens.


Hταν μια περισσότερο συμβολική κίνηση, εικάζω. Για να υπενθυμίσει στον κ. Σόιμπλε πως η πανίσχυρη Siemens μετείχε στο μεγάλο πάρτι διαφθοράς των πολλών τελευταίων χρόνων που βούλιαξε τη χώρα. Αλλά και να στείλει ένα μήνυμα ότι ανάμεσα στα πρόσωπα που διακρίθηκαν σ’ εκείνο το πάρτι, υπάρχουν αρκετά που κυριαρχούν και σήμερα είτε στην πολιτική είτε στη μιντιακή ελληνική παραγματικότητα. Αλλά, εκτός από τον συμβολισμό, υπάρχει και μια ουσία στην κίνηση Τσίπρα. Εικάζω πάντα. Οι πληροφορίες αναφέρουν -και δεν είναι αβάσιμες- πως στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ υπάρχουν και πρόσωπα εμπλεκόμενα στο σκάνδαλο Siemens. Ωστόσο, η λίστα δεν έχει ακόμα διερευνηθεί. Ακόμα ψάχνουμε για εκείνον ή εκείνους που αλλοίωσαν τη λίστα. Για τα πρόσωπα και τα ποσά της λίστας, ακόμη τίποτα.

Υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι εκτιμούν πως η απόκρυψη της λίστας Λαγκάρντ συνδέεται και με το σκάνδαλο Siemens. Ακόμα και αυτούς όμως, αν τους θεωρήσουμε ευφάνταστους, η αλήθεια είναι πως το σκάνδαλο κουκουλώθηκε. Και όχι μόνον αυτό. Οι Γερμανοί γνωρίζουν τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτό. Δεν είναι ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια τους; Αποκλείεται να έχει ήδη χρησιμοποιηθεί;
http://6meres.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *