Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Νάντια Βαλαβάνη: Προς ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα

Με αφορολόγητο 12.000 ευρώ θα υπολογιστεί ο φόρος στα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος όλα τα φυσικά πρόσωπα και θα δηλώσουν του χρόνου την άνοιξη στην Εφορία. Αυτό είπε από το βήμα της Βουλής η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την Νάντια Βαλαβάνη, προωθείται ώς τον Ιούνιο η μείωση των αντικειμενικών τιμών, ενώ έδωσε υπόσχεση για αποκατάσταση των μικροομολογιούχων του PSI. Από την άλλη απηύθυνε έκκληση να πληρωθούν οι φόροι σε ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ για να γεμίσουν τα άδεια κρατικά ταμεία. Όπως επισήμανε, σχεδόν έτοιμο είναι το περιουσιολόγιο, ένα εργαλείο μέσω του οποίου μπορεί να αποδειχθεί η φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων. Η ίδια ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να φορολογηθούν οι καταθέσεις».
Έκκληση στους πολίτες: Πληρώστε την τελευταία δόση ΕΝΦΙΑ
Η υπουργός Οικονομικών έκανε και μια έκκληση προς τους πολίτες, ζητώντας τους να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν και κυρίως την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ -και την προτελευταία όσοι δεν το έχουν κάνει, ως τον μόνο τρόπο για να απαλλαγούμε οριστικά από τον επαχθέσετατο φόρο. «Ζητάμε τρία πράγματα», είπε. «Πρώτον, χωρίς την απειλή σύλληψης και προσωποκράτησης για χρέη στο Δημόσιο, που θα την εξαλείψουμε με εξαίρεση τις μεγάλες υποθέσεις, χωρίς τον φόβο των κατασχέσεων, καλούμε τους πολίτες να πληρώσουν την τελευταία δόση ΕΝΦΙΑ, αυτή του 2014 και μαζί την προτελευταία δόση του Ιανουαρίου αυτοί που δεν το έχουν κάνει. Έτσι θα απαλλαγούμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο από τον ΕΝΦΙΑ οριστικά».
»Δεύτερον, ζητάμε να πληρώσουν άμεσα μαζί με το ΦΠΑ Φεβρουαρίου και το ΦΠΑ Ιανουαρίου όσοι δεν το έχουν κάνει». Επίσης, κάλεσε όλους τους οφειλέτες του Δημοσίου να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, υποσχόμενη πως θα αρθούν όλοι οι περιορισμοί. «Δεσμευόμαστε ότι από την άρση των περιορισμών στη ρύθμιση και τα νέα κίνητρα θα μπορούν να ωφεληθούν όλοι όσοι δεν μπορούν να μπουν σήμερα αλλά και όλοι όσοι θα έχουν ήδη ρυθμίσει τα χρέη τους, όταν θα τρέξει η ρύθμιση πρακτικά για όλους», είπε.
Οι 100 δόσεις των οφειλετών του Δημοσίου
Ειδικότερα, η υπουργός προανήγγειλε βελτιώσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων με άρση των περιορισμών και κίνητρα, ώστε να μπορούν να υπαχθούν σε αυτή όλοι σήμερα δεν μπορούν. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο έχουν ξεπεράσει τα 70 δισ., η πλειοψηφία των οποίων είναι χρέη παλιά και αδύνατο να εισπραχθούν. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι όλοι οι πολίτες να μπορέσουν να μπουν σε σύστημα ρύθμισης. Γι' αυτό τον λόγο, η κυβέρνηση θα δώσει λίγους ακόμη μήνες για δυνατότητα ρύθμισης των χρεών με το σύστημα μέχρι 100 δόσεων, αφαιρώντας άμεσα όλους τους περιορισμούς που εμπόδιζαν να μπει η μεγάλη πλειοψηφία σε αυτό.
Επόμενη φάση της ρύθμισης θα είναι η ένταξη σε αυτήν των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα περιθώρια είναι τεράστια, καθώς οι ενταγμένοι σε ρυθμίσεις χρεών είναι συνολικά σήμερα μόλις 198.000 πολίτες, οι 168.000 με τη ρύθμιση των 100 δόσεων τους τελευταίους μήνες, ενώ υπό διακανονισμό είναι συνολικά από όλες τις μέχρι σήμερα ρυθμίσεις μόλις 2 δισ. Η υπουργός ανέφερε πως θα αρθεί ο περιορισμός «της οροφής του 1 εκατομμυρίου ευρώ, καθώς λιγότερα του 1 εκατομμυρίου, θεωρητικά δυνάμενα να ρυθμιστούν σήμερα, είναι μόλις 16 δισ. ευρώ». Θα συσταθούν επιτροπές εξώδικου συμβιβασμού που θα εξετάζουν την πραγματική φοροδοτική ικανότητα του φορολογούμενου για διακανονισμό χρεών, ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες που αποδεδειγμένα αδυνατούν στην αποπληρωμή φόρων και εισφορών.
Δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών
Η υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε για δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, σύμφωνα με την πραγματική και όχι με την τεκμαρτή φοροδοτική του ικανότητα. Αυτό θα επιτευχθεί με τις διασταυρώσεις από τη βάση δεδομένων και το σχεδόν έτοιμο περιουσιολόγιο. Ταυτόχρονα θα υπάρξει συνδυασμός μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Στην προσπάθεια αυτή συμπεριέλαβε την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ και το νέο φορολογικό σύστημα, που θα διαμορφωθεί στο β' εξάμηνο του 2015.
«Η νέα φορολογική πολιτική ουσιαστικά ξεκινά από σήμερα», είπε η κ. Βαλαβάνη και πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του έτους, τα αποφασιστικότερα βήματα θα είναι τα εξής:
• Η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας με αφορολόγητη την πρώτη κατοικία για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Εξήγησε ότι θα φορολογηθούν μόνο οι υπερπολυτελείς κατοικίες και πως η κλίμακα επιβολής του νέου φόρου θα είναι προοδευτική, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν αναθεωρηθεί οι αντικειμενικές αξίες. Η απώλεια εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ του 2015, εξήγησε η Νάντια Βαλαβάνη, θα καλυφθεί μέσω της μεγάλης προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
• Το νέο σύστημα φορολογίας εισοδήματος, το οποίο θα ισχύσει για εισοδήματα που θα αποκτηθούν μέσα στο 2015 και θα δηλωθούν το 2016. Θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της φορολογικής δικαιοσύνης, καθώς καθιερώνεται αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ και προοδευτική φορολογική κλίμακα με πολλές διαβαθμίσεις σε κατεύθυνση μεταφοράς ουσιαστικού φορολογικού βάρους προς τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα. Το νέο φορολογικό σύστημα θα διαμορφωθεί έπειτα από «ευρύτατο θεσμοποιημένο διάλογο» στη Βουλή, τόνισε, με στόχο να εγκαινιάσει μια φορολογική πολιτική που θα τη στηρίζει η κοινωνία.
• Η εφαρμογή νέων επιχειρησιακών σχεδίων για τη φοροδιαφυγή από το ΣΔΟΕ από κοινού με τις τελωνειακές και άλλες αρχές και σε στενή συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών με την νέα αρχή του υπουργού Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Το υπουργείο Οικονομικών θα συνεργαστεί με όλα τα υπουργεία και τις ανεξάρτητες αρχές για να ενισχύσει τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς, ενώ θα υπάρξουν μέτρα για τη διαφθορά και την κατοχύρωση της διαφάνειας.
• Η αξιοποίηση όλων των βαθμίδων των δημοσίων υπηρεσιών. Στόχος είναι να ξαναμπούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα υπηρεσίες και στο ζήτημα αυτό θα βοηθήσει αποφασιστικά η ριζική αναβάθμιση των πληροφοριακών δομών.
Το ΤΑΙΠΕΔ
Όσον αφορά τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, η υπουργός Οικονομικών, με αφορμή το Ελληνικό, διαβεβαίωσε πως «κανείς δεν ξεχνάει τους αγώνες που δώσαμε μαζί τα προηγούμενα χρόνια. Θα σταθούμε στο ύψος των καθηκόντων τερματισμού της λεηλασίας και περιφρούρησης του δημόσιου χαρακτήρα της δημόσιας περιουσίας για την πραγματική αξιοποίηση και όχι εκποίηση για ένα ξεροκόμματο, επιχειρήσεων και ακινήτων για τις ανάγκες της παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της χώρας».
Στο θέμα των μικροομολογιούχων που υπέστησαν μεγάλες ζημιές λόγω του PSI, η Νάντια Βαλαβάνη τόνισε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αποκαταστήσει μια κατάφωρη αδικία που αφορά 15.000 οικογένειες, που σε μεγάλο ποσοστό έκαναν το μοναδικό έγκλημα να εμπιστευτούν τις οικονομίες τους στο κράτος. Επίσης τόνισε πως θα υπάρξει ειδικό πλαίσιο για εργαζόμενους που έλαβαν ομόλογα ως εργατικές αποζημιώσεις για την απόλυσή τους.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *