γράφει ο Νίκος Σβέρκος
Κάθε νεοεκλεγμένη κυβέρνηση, προκειμένου να προβάλει την εικόνα ενός ευέλικτου και αποφασιστικού σχήματος, συνηθίζεται να θέτει στόχους με ορίζοντα τις πρώτες «100 μέρες».
Στην περίπτωση, όμως, της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξαρτήτων Ελληνων, η υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και λήψης μέτρων μέσα στο πρώτο τρίμηνο της διακυβέρνησης τίθεται επιτακτικά από την ίδια την πραγματικότητα.
Οι μνημονιακές υποχρεώσεις και η κατάσταση της οικονομίας ασκούν πρωτοφανή πίεση στο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο, ενώ η εφαρμογή μέτρων από το «παράλληλο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά ως στοιχείο «ελάφρυνσης» του νέου προγράμματος.
Οι στόχοι στην οικονομία
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει θέσει επανειλημμένα τους δύο στόχους που άπτονται της οικονομίας και θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους: η έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Και οι δύο στόχοι έχουν όμως ως «προαπαιτούμενα» την υπερψήφιση μέτρων στη Βουλή. Η συγκεκριμένη κίνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ενώ το χρονοδιάγραμμα επιδέχεται μόνο μικρές καθυστερήσεις τεχνικής φύσης.
Ακολούθως τον Νοέμβριο η κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκινήσει η διαδικασία για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και, αν αυτή είναι θετική, θα ανοίξει τον δρόμο -σύμφωνα με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου- για τη συζήτηση περί το χρέος και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Η συζήτηση για το χρέος προβλέπεται να είναι «επίπονη», καθώς σε αυτήν αναμένεται να «στρωθεί» μια σκληρή παρτίδα σκάκι με τρεις... παίκτες: τη γερμανική ηγεσία, που ούτως ή άλλως ηγεμονεύει στην ευρωζώνη, το ΔΝΤ, που η συμμετοχή του στο πρόγραμμα είναι επιθυμητή από τη Γερμανία, αλλά ως «βραχίονας» των ΗΠΑ θα συνυπολογίσει την αναγκαιότητα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, και την Αθήνα, που επιθυμεί στην αναδιάρθρωση του χρέους να βρει το πρώτο της μεγάλο επίτευγμα.
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κρίνεται ζωτικής σημασίας για την πραγματική οικονομία, καθώς η επιτυχία της σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο επίπεδο μπορεί να δώσει σημαντικές ανάσες.
Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί η ανακεφαλαιοποίηση να συνδεθεί με ένα συνολικό σχέδιο για το τραπεζικό σύστημα που θα περιλαμβάνει και την επίλυση του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων, ώστε να μην παρουσιαστεί η ανάγκη για νέα ανακεφαλαιοποίηση, αλλά και για να ελαφρυνθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Τη σχετική ευθύνη συντονισμού έχει αναλάβει ο Γιάννης Δραγασάκης.
Αλλο κομβικό κεφάλαιο είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες έχει επωμιστεί πλέον ο Νίκος Παππάς. Σύμφωνα με το Μνημόνιο, η Αθήνα καλείται να βρει το εναλλακτικό σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ η διαδικασία για τον διαγωνισμό παραχώρησης περαιτέρω ποσοστού του ΟΛΠ πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.
Ο πρωθυπουργός έχει δώσει, όμως, το «σήμα» στους υπουργούς του να έχουν νομοθετημένο έργο στον τομέα τους σε διάστημα έξι μηνών. Ηδη έχει δημιουργηθεί πλάνο προτεραιοτήτων με παρεμβάσεις στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Δημόσιας Διοίκησης.
Η ανεύρεση πόρων μέσω ισοδυνάμων, που θα οδηγήσει στην ανεύρεση σημαντικών πόρων, συνδέεται άρρηκτα -μεταξύ άλλων- με την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Στο κυβερνητικό επιτελείο έχει δοθεί εντολή να ενταθούν οι σχετικοί έλεγχοι, αλλά και να προχωρήσουν τα σχετικά νομοθετήματα εντός των επόμενων εβδομάδων.
Προτεραιότητες
Πέραν αυτών, η κυβέρνηση επιθυμεί στον τομέα της Υγείας να προωθηθεί αμέσως το σχέδιο για τη δημιουργία συστήματος πρωτοβάθμιας πρόληψης και φροντίδας με την όσο το δυνατόν μικρότερη οικονομική επιβάρυνση. Επιθυμεί μάλιστα έτσι να ελαφρυνθεί ο «φόρτος» εργασίας στα νοσοκομεία, ώστε να μην επιβληθεί «εισιτήριο» στους ασφαλισμένους, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα κάλυψης της περίθαλψης σε ανασφάλιστους.
Στον τομέα της Παιδείας, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει εντολή για την κατάρτιση νομοσχεδίου που θα επιφέρει «ριζοσπαστικές αλλαγές» στον τομέα της έρευνας, ενώ θα προωθηθεί για ψήφιση το πολυνομοσχέδιο που -όπως είπε ο πρωθυπουργός- είναι ήδη έτοιμο.
Οσον αφορά τη δημόσια διοίκηση, οι πρόσφατες εξαγγελίες του Παναγιώτη Κουρουμπλή δίνουν το στίγμα της μεταρρύθμισης που θα θέσει επί τάπητος και αφορά την ενοποίηση των ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και αστυνομικής ταυτότητας, λέγοντας ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να «χτυπηθεί» η γραφειοκρατία, αλλά και το οικονομικό έγκλημα.
Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ
Τα νέα πρόσωπα
Το Σάββατο, μετά την ορκωμοσία της νέας Βουλής, πρόκειται να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αναδειχθούν οι επιτελείς της.
Μέχρι στιγμής, το πιθανότερο σενάριο φέρει τον Χρήστο Μαντά να παραμένει στη θέση του γραμματέα της Κ.Ο., ενώ τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων αναμένεται να καταλάβουν τρεις εκ των Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Συρμαλένιου, Σάκη Παπαδόπουλου, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη και Γιώργου Βαρεμένου.
Για τον τελευταίο, όμως, ακούγεται ότι μπορεί να προταθεί στη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής, ακολουθώντας τον Τάσο Κουράκη, που προορίζεται για Α΄ αντιπρόεδρος του Σώματος. Την «τριάδα» των αντιπροέδρων αναμένεται να συμπληρώσει -εκτός απροόπτου- η Χαρά Καφαντάρη.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου