Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Γιατί η Χρυσή Αυγή έχει 18 βουλευτές και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος της πήρε 59 ψήφους;


Με την Χρυσή Αυγή να έχει 18 βουλευτές στο ελληνικό Κοινοβούλιο και τον Νίκο Μιχαλολιάκο να απουσιάζει από τη σημερινή ψηφοφορία για το Προεδρείο της Βουλής, απορίας άξιο είναι το πως ο προτεινόμενος για αντιπρόεδρος της Βουλής εκ μέρους της νεοναζιστικής οργάνωσης Γιάννης Αϊβατίδης πήρε 59 θετικές ψήφους. Έκλιναν προς τα ακροδεξιά ξαφνικά κάποιοι βουλευτές του δημοκρατικού τόξου ψηφίζοντας την Χρυσή Αυγή ή πρόκειται για ένα χρυσαυγίτικο τέχνασμα με τον κανονισμό της Βουλής;
Ο κανονισμός της Βουλής αναφέρει ρητά πως προκειμένου να εκλεγεί κανείς αντιπρόεδρος πρέπει να λάβει 75 ψήφους από το σώμα, κάτι που με τη λογική αλλά και την αριθμητική είναι αδύνατο να συμβεί για οποιονδήποτε υποψήφιο του ακροδεξιού κόμματος. Εκτός αν υπάρχει κάποιο παραθυράκι που δεν ξέρουμε....
«Η Χρυσή Αυγή είναι το τρίτο κόμμα, δικαιούται θέση αντιπροέδρου στη νέα βουλή, διεκδικούμε τη θέση αυτή με τον κο. Αϊβατίδη, πρόεδρο των Ελλήνων Ιατροδικαστών και βουλευτή μας στην Κέρκυρα και αν ενωθούν και πάλι όλα τα υπόλοιπα κόμματα για να μας αποκλείσουν, όπως έκαναν και στις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους, θα αποδείξουν για πολλοστή φορά ότι συναποτελούν το αντισυνταγματικό τόξο και δεν σέβονται τη λαϊκή κυριαρχία και το Σύνταγμα των Ελλήνων», διαμαρτυρόταν προκαταβολικά ο Ηλίας Κασιδιάρης πριν την ψηφοφορία.
Σημειώνεται πάντως ότι ακόμα και ο νεοφώτιστος Βασίλης Λεβέντης είχε σπεύσει να αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε ψήφο σε προτεινόμενο από τη Χρυσή Αυγή.
Αν, λοιπόν, κανείς αφαιρέσει από τις 59 ψήφους τους 17 παρόντες στην ψηφοφορία Χρυσαυγίτες αυτό σημαίνει πως ο στρατηγός της νεοναζιστικής οργάνωσης Ηλίας Κασιδιάρης κατάφερε να πείσει 42 βουλευτές του δημοκρατικού τόξου να στηρίξουν την Χρυσή Αυγή;
«Στην πρώτη ομιλία του Προέδρου της Βουλής, πάρα πολλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επέλεξαν να λείπουν από την αίθουσα. Και υπάρχουν και χειρότερα, ότι πολλοί εξ αυτών επέλεξαν να ψηφίσουν τη Χρυσή Αυγή, αντί να στηρίξουν το συναινετικό προεδρείο», ήταν το πρώτο σχόλιο που εσπευσμένα έκανε για το θέμα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αποδίδοντας τις θετικές ψήφους που πήρε ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής για την θέση του Αντιπροέδρου της Βουλής στους γαλάζιους βουλευτές της ΝΔ. «Σας θυμίζω ότι σε όλη αυτή την προεκλογική περίοδο, η Νέα Δημοκρατία μιλούσε για συναίνεση. Με τη συναίνεση ξεκινούσαν, με τη συναίνεση έκλειναν. Δεν το πιστέψαμε ποτέ και το διατυπώσαμε προς τον ελληνικό λαό, ότι δεν το εννοούν. Και σήμερα απεδείχθη η διάσταση μεταξύ λόγων και πράξεων», είπε.
Τα πράγματα όμως μάλλον δεν είναι έτσι και οι παραπάνω ψήφοι για τον Αϊβατίδη μάλλον οφείλονται σε χρυσαυγίτικα παιχνίδια με τον κανονισμό της Βουλής.
Ο Νίκος Βούτσης ξεκαθάρισε το τι ακριβώς συνέβη λέγοντας ότι δεν υπήρξε κάποια πολιτική δύναμη η οποία να ψήφισε «εν σώματι ή μεγάλο μέρος της» την υποψηφιότητα του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Αϊβατίδη, ο οποίος θα εκλεγόταν αν λάμβανε 75 ψήφους.
Ουσιαστικά πρόκειται για μία αδυναμία του Κανονισμού της Βουλής, καθώς κατά παραχώρηση προσμετρά ψηφοδέλτια που βρίσκονται και στις άλλες κάλπες.
Στη σημερινή ψηφοφορία στήθηκαν πέντε κάλπες: μία για τους τρεις Αντιπροέδρους που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, μία για τον Αντιπρόεδρο που προέρχεται από τη Ν.Δ., μία για τον Αντιπρόεδρο που προέρχεται από την Χρυσή Αυγή, μία για τον Αντιπρόεδρο που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και μία για τον Αντιπρόεδρο που προέρχεται από το ΚΚΕ.
Με βάση τον τρόπο καταμέτρησης που ορίζει ο Κανονισμός μπορεί κάθε βουλευτής να ψηφίζει μέχρι και πέντες φορές τον ίδιο υποψήφιο, γιατί τα ψηφοδέλτια που βρίσκονται σε λάθος κάλπη προσμετρώνται κανονικά! Για παράδειγμα η Χρυσή Αυγή που έχει 17 βουλευτές θα μπορούσε να «δώσει» έως και 85 ψήφους στον ίδιο υποψήφιο Αντιπρόεδρο.
Κάπως έτσι φαίνεται να το είχαν σκεφτεί οι Χρυσαυγίτες, αλλά από ότι φαίνεται κάποιοι από αυτούς μάλλον δεν κατάλαβαν τι τους είπανε να κάνουν. Εξού και μετά ο Ηλίας Κασιδιάρης ξεκίνησε τις ενστάσεις…
Μετά από αυτά τα ευτράπελα, ο νέος πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε ότι προσανατολίζεται σε αλλαγή του κανονισμού της Βουλής όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής των ψηφοφοριών.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *