Η συγκρότηση της κυβέρνησης της «δεύτερης ευκαιρίας» προκάλεσε πολλά ερωτηματικά στους ψηφοφόρους της και όχι μόνο, αφ΄ ενός από την ανακύκλωση των προσώπων και εφ΄ ετέρου από την κατάργηση του υπουργείου για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Δεν εξηγήθηκε ποτέ το γιατί και πώς καταργήθηκε, μόνο κάποιοι ψίθυροι ακούστηκαν, ότι δήθεν τα πράγματα δεν έτρεχαν και τόσο γρήγορα. Πρόκειται για αστείο. Οι δύο φάκελοι που είχε ετοιμάσει ο κ. Νικολούδης, για τα 5 δισ. ευρώ των θαλασσοδανείων της ΑΤΕ και το λαθρεμπόριο καυσίμων, ήταν ώριμοι για να ανοίξουν… Τι συνέβηκε; Κάποιος κελάηδησε άκαιρα;…
Αυτά ο κόσμος τα παρακολουθεί ανήσυχος γιατί όλοι ξέρουν πως το βασικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης είναι το ηθικό, σε σύγκριση με τα κόμματα του παλιού καθεστώτος. Επίσης, η κυβέρνηση αυτή στηρίζεται από τους πάντες για να οδηγηθεί η χώρα στην σταθερότητα και την ανάπτυξη. Όμως, η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός οφείλουν να αντιληφθούν πως ούτε οπαδοί, ούτε ιδεολογίες υπάρχουν πια. Μόνο κανόνες που πρέπει να εφαρμοστούν και ότι η αριστεροσύνη θα δικαιωθεί από τον τρόπο που αυτοί θα εφαρμοστούν.
Η «δυναμική και ελεύθερη αγορά» κόκκινων δανείων που θεσμοθετείται έως το τέλος του μηνός και ο φορολογικός Αρμαγεδδών που επέρχεται δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην κυβέρνηση να παίζει με την εξουσία και τα θεάματα. Η τακτική του φθηνού θεάματος (Σαλαμίνα κ.ο.κ.) δεν πρόκειται να αντισταθμίσουν ούτε τα βάρη των πολιτών, ούτε την απαίτηση να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για τα σπασμένα. Το πρώτο ζητούμενο είναι να σταματήσουν οι γκάφες (12 ώρες υπουργός, επίορκοι, θρησκευτικά κλπ).
Η ενοποίηση του ΣΔΟΕ-ΓΓΔΕ δεν λύνει κανένα πρόβλημα, μάλιστα λέγεται ότι μπορεί να παραγραφούν 12.000 υποθέσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι λίστες τύπου Λαγκάρντ δεν «εκκαθαρίζονται» έτσι, ούτε με την αποστολή των δύο εισαγγελέων στον Φαλτσιανί (την πλήρη λίστα την έχει το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών που την έδωσε αρχικά).
Ίσως να εκκαθαρίζονται με ένα ευέλικτο και καλά νομικά εξοπλισμένο (μεικτό) σώμα 100 αδιάφθορων … Κάτι σαν αυτούς που έβαλαν στο χέρι τον Καπόνε. Μόνο τέτοιοι μπορούν να βγάλουν από το συρτάρι το φάκελο Τεντέ με τα αντισταθμιστικά της Ζίμενς, ή τα φορολογικά κόλπα (transfer pricing) των πολυτελών γερμανικών αυτοκινήτων (Mercedes, BMW κλπ) που λέγεται ότι ανέρχονται σε δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση και οι βουλευτές της συμπολίτευσης πρέπει να δείξουν γνώση και επιτηδειότητα και κυρίως ήθος, τόσο στο πολιτικό, όσο και στο προσωπικό επίπεδο. Με φθηνά θεάματα δεν σώζεται ούτε η παρτίδα, ούτε η πατρίδα.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου