Mε τον κυβερνητικό πήχη στις 155 ψήφους, με τη Νέα Δημοκρατία σε επιχείρηση αντιπερισπασμού και ανασύνταξης μετά την εμφύλια σύρραξη και με την ελάσσονα αντιπολίτευση σε επιθετική αμηχανία, η Βουλή ψηφίζει απόψε το πολυνομοσχέδιο των «προαπαιτούμενων» και δοκιμάζεται στον πρώτο μνημονιακό κάβο.
Σε επίπεδο αριθμών η κυβερνητική πλειοψηφία δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει ουσιαστική απειλή – μετά, μάλιστα, και τη νέα... επανατοποθέτηση υπέρ του «ναι» του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Νίκου Νικολόπουλου η διατήρηση του συμπαγούς μπλοκ των 155 βουλευτών δείχνει πιθανή, ειδικά σε ό,τι αφορά την επί της αρχής ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Πολιτικά, ωστόσο, το «ναι» στην αποψινή ψηφοφορία δεν είναι παρά το πρώτο βήμα προς τον σκληρό, και πιο δύσκολο, πυρήνα των μέτρων που καλείται να περάσει η κυβέρνηση έως τα μέσα Νοεμβρίου προκειμένου να κλείσει η περίφημη πρώτη αξιολόγηση.
Σ’ αυτό τον σκληρό πυρήνα τα κυρίαρχα και πιο εύφλεκτα μέτωπα είναι εκείνα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών καθώς και της μεγάλης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, όπως τα προσδιόρισε χθες το βράδυ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. «Τίποτα δεν έχει κλείσει» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Δραγασάκης για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια προδιαγράφοντας δύσκολες μέρες με την τρόικα, ενώ σε ό,τι αφορά το νέο ασφαλιστικό έδειξε εκ θεμελίων ανατροπές λέγοντας ότι στόχος είναι ένα ένα συστημα βιώσιμο «με εγγυημένη τη σύνταξη, έστω μέχρι τα 1.000 ευρώ».
Η σαρωτική αναμόρφωση του ασφαλιστικού, δε, θα γίνει σε ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, καθώς ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε χθες πως η διαβούλευση επί του πορίσματος της «Επιτροπής Σοφών» πρέπει να εξαντληθεί μέσα στον επόμενο μήνα και ο νέος νόμος να ψηφιστεί στα μέσα Νοεμβρίου.
Σ’ αυτό το δύσκολο, κοινωνικό και πολιτικό κάδρο, η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να σηκώσει κατακόρυφα τους τόνους με τα στελέχη και τους υποψηφίους προέδρους της ΝΔ να επιλέγουν την μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση για να υπερβούν τον εσωτερική κομματική αποσύνθεση.
«Είστε η πρώτη κυβέρνηση από την ίδρυση της χώρας που άλλαξε τον κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού και το μετατρέπετε σε ανακεφαλαιωτικό σύστημα. Αυτό δεν υπάρχει σε κανένα ευρωπαϊκό σύστημα, εκτός και αν το συμφωνήσατε με την τρόικα για να αλλάξετε το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος», είπε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, ενώ ο μεταβατικός πρόεδρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης επαναβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το πολυνοσχέδιο εξαπολύοντας μύδρους κατά Τσίπρα: Τον κατήγγειλε για «αδίστακτη πολιτική απάτη», είπε ότι τον είχε προειδοποιήσει «να μην τολμήσει να παραδώσει τα σπίτια του κόσμου σε ξένα funds», και τόνισε: «Τελικά η κατασκευή εχθρών είναι το λαδάκι που συντηρεί το καντήλι της Αριστεράς. Είναι όμως το καντήλι του τίποτα που σιγά- σιγά τελειώνει».
Γεννηματά: «Οχι» επί της αρχής, αλλά...
Σε υψηλούς, επιθετικούς τόνους επιμένουν και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, προκρίνοντας ωστόσο την υπερψήφιση άρθρων του πολυνομοσχεδίου που αφορούν μεταρρυθμίσεις όπως εκείνες για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Είναι μια γραμμή που καταδεικνύει και την δύσκολη θέση στην οποία θα βρεθούν αρκετές φορές το απόμενο διάστημα τα δύο κόμματα, έχοντας υπερψηφίσει το Μνημόνιο και καταψηφίζοντας τώρα μέτρα που – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ – είναι απότοκα και δικών τους πολιτικών.
Η Φώφη Γεννηματά, πάντως, ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ- Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, αλλά θα πει ναι σε διατάξεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, και άλλες χρήσιμες ρυθμίσεις, ενώ κατήγγειλε την κυβέρνηση λέγοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, οι πρόθυμοι αριστεροί, φέρνουν από το παράθυρο και εφαρμόζουν νεοφιλελευθερες συνταγές. Γιατί δεν είναι προοδευτικές, οι φορομπηχτικές λογικές εξόντωσης της μεσαίας τάξης».
Το Ποτάμι, το ΚΚΕ και ο Λεβέντης
Στην ίδια γραμμή θα κινηθεί, όπως είχε ήδη προαναγγείλει ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι: Θα καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο επί της αρχής αλλά θα πει «ναι» σε «κάθε διάταξη που βοηθάει τον ελληνικό λαό», όπως είπε στη Βουλή ο ειδικός αγορητής του κόμματος Χάρης Θεοχάρης.
Κατηγορηματικό «όχι» είναι η δεδηλωμένη θέση του ΚΚΕ, ενώ η Ενωση Κεντρώων του Βασίλή Λεβέντη θα πει «όχι» επί της αρχής και θα υπερψηφίσει πιθανότατα και εκείνη διατάξεις που αφορούν την φοροδιαφυγή.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου