γράφει ο Δημήτρης Τρίμης
Σήμερα (21/10) στη Βουλή κατά την ακρόαση των σχετικών φορέων επί του νομοσχεδίου για την αδειοδότηση των καναλιών και την αντιμετώπιση του μονοπωλίου της Digea, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ εκπροσώπησε ο συνταξιούχος Δημήτρης Τσαλαπάτης: «Αυτά που λέω δεν είναι προσωπικές απόψεις, είναι η ομόφωνη θέση και των 11 μελών του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, για να είναι, απολύτως, ξεκάθαρο», δήλωσε προς αποφυγήν παρεξηγήσεων. Σας θυμίζουμε ότι το παρόν Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ εδώ και τέσσερις μήνες δεν έχει καταφέρει να εκλέξει προεδρείο και στο οποίο Δ.Σ εκπροσωπούνται παρατάξεις της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ανεξάρτητης Αριστεράς και του ΚΚΕ.
Και τι ακριβώς παρουσίασε αυτός ο συνδικαλιστής ως ομόφωνες θέσεις του μεγαλύτερου δημοσιογραφικού σωματείου της χώρας; Πρώτα απ' όλα, ο κ. Τσαλαπάτης, υπερασπίστηκε το... απαράγραπτο δικαίωμα των δημοσιογράφων του δημόσιου Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και της κρατικής Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, να συνεχίσουν να έχουν κι άλλες δημοσιογραφικές δουλειές στον ιδιωτικό τομέα ή όπου αλλού στο δημόσιο, αρνούμενος την αποκλειστική απασχόλησή τους, την οποία προβλέπει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης: «Η αποκλειστικότητα της απασχόλησης», είπε, «είναι ένα θέμα το οποίο κρύβει πολλά και πολύ περισσότερο για να επιχειρηματολογήσω με συγκεκριμένα στοιχεία, του κυρίου Κρέτσου, το έχουμε θέσει παλαιότερα αυτό, ίσως μπορεί να το δει πάλι, όταν υπάρχει μια εξαίρεση σε αυτό το άρθρο που λέει ότι ο δημοσιογράφος που εργάζεται στο ΑΠΕ όπως και στην ΕΡΤ, δεν μπορεί να έχει αποκλειστική απασχόληση ή αν έχει μπορεί να του δώσει άδεια ο επικεφαλής τους, σύμφωνα με το άρθρο 31 του νόμου 3528/2007 που είναι ο Κώδικας ο Δημοσιοϋπαλληλικός. Αυτό αφορά τακτικούς δημοσίους υπαλλήλους». Ο,τι καταλάβατε.
Ύστερα, για το μεγάλο σκάνδαλο του μονοπωλίου της Digea των καναλαρχών, το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει με αυτό το νόμο ιδρύοντας νέα εταιρεία του Δημοσίου για την παροχή επίγειου ψηφιακού σήματος, ένιψε τας χείρας του: «Για το πώς η DIGEA, θα πουλάει ή η ΕΡΤ θα γίνει DIGEA ή οτιδήποτε άλλο, αυτό είναι ένα ζήτημα που είναι θέματα του ΕΣΡ, που εμείς δεν μπορούμε να μπούμε».
Στο μέγα θέμα του αριθμού των αδειών των καναλιών, επίσης δεν πήρε θέση: «Εγώ δεν μπορώ να βάλω κανένα περιορισμό», τόνισε όπως ακριβώς λένε και οι βαρόνοι της διαπλοκής, «υπάρχει, όμως, ένα θέμα, δεν δίνω εγώ τις άδειες, ξέρετε. Υπάρχει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και υπάρχει και η πολιτική εξουσία η οποία θα κρίνει με βάση τα κριτήρια και τα δεδομένα που για εμάς ισχύουν και σας είπα για ποιο λόγο».
Αλλα και για τη ρήτρα απασχόλησης που προβλέπει το συζητούμενο σχέδιο νόμου για να προστατεύσει την αξιοπρεπή εργασία (δηλαδή, 400 μισθωτοί με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου στα κανάλια εθνικής εμβέλειας - και όχι εργαζόμενοι με μπλοκάκια, ενοικιαζόμενοι, ανασφάλιστοι κ.λπ) ο κ. Τσαλαπάτης ήταν ...σαφής διαφωνώντας, βεβαίως με το νομοσχέδιο της κυβέρνηση: «Μπορεί να προστατεύσει τους εργαζόμενους εάν γίνει χρήση του άρθρου, το οποίο υπάρχει σε κάποιο νόμο του 2003 ή 2005, και, βεβαίως, μπορούμε να τον προσκομίσουμε με το υπόμνημα που θα καταθέσει η νομική μας σύμβουλος. Και λέω ενδεικτικά τι λέει το άρθρο: ότι στην περίπτωση ραδιοφωνικών σταθμών που έχουν άδεια - παρεμφερές είναι διότι δημόσια συχνότητα δίνεται και εκεί – οι 35 δημοσιογράφοι που πρέπει να απασχολούνται πρέπει να απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας».
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου