ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ – «CASUS BELLI» Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
Μπορεί η κυβέρνηση να …πλειοδοτεί σε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα περικοπούν οι κύριες συντάξεις, ωστόσο η υπόσχεση αυτή μάλλον θα παραμένει κενή περιεχομένου, καθώς είναι πολύ οριακό το κόστος της μεταρρύθμισης.
Συγκεκριμένα, μετά το γενναίο ψαλίδι σε συνταξιοδοτικά δικαιώματα, η συνταξιοδοτική δαπάνη θα περιοριστεί στο 16% του ΑΕΠ από σήμερα έως και το 2021.
Οι αριθμοί φαίνεται ότι θα είναι το πεδίο μάχης και ως όπλα θα πέσουν οι αναλογιστικές μελέτες.
Και αυτό γιατί εάν προσμετρηθεί και το κόστος για την Εθνική Σύνταξη, τότε αυτό το όφελος είναι πολύ οριακό.
Το πιθανότερο είναι ότι ο πέλεκυς άμεσα θα πέσει στις επικουρικές συντάξεις, ειδικά αν οι δανειστές δεν αποδεχθούν την αύξηση των εισφορών για την οποία άναψαν πράσινο φως οι δανειστές. Από μια τέτοια περικοπή το δημοσιονομικό όφελος αναμένεται να είναι περί τα 550 εκατομμύρια ευρώ.
Όμως, δεν αποκλείεται ακόμα και «ξαφνικός θάνατος» σε κάποιες πολύ υψηλές συντάξεις.
Δεδομένου μάλιστα ότι το ΔΝΤ έχει άλλη λογική για τις συντάξεις και απαιτεί να σφίξει ακόμα περισσότερο η μέγγενη, θεωρείται πιθανό ότι μπορεί να «κλείσει» η συμφωνία για το ασφαλιστικό, με απόφαση για περικοπή.
Το επόμενο πεδίο μάχης είναι η Εθνική Σύνταξη, για την οποία οι δανειστές απαιτούν 20 χρόνια εργασίας για την κατοχύρωσή της, ενώ η κυβέρνηση προτείνει 15.
Η δεύτερη παράμετρος είναι το άρθρο 6 του νομοσχεδίου που προτείνει η κυβέρνηση. Αυτό προβλέπει ότι η Εθνική Σύνταξη αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της φτώχειας, έχοντας το χαρακτήρα προνοιακής παροχής.
Ωστόσο και αυτό μπορεί να «σκοντάψει» στους δανειστές, πιθανά θα επιμείνουν να ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγησή της.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου