Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Ούτε μεταξύ τους δεν τα βρίσκουν: Ποιος υπουργός άδειασε… υπουργό!

Αποκαλυπτικοί διάλογοι από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας


Αποστάσεις- και μάλιστα μεγάλες- κράτησε ευθέως ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος από τους χειρισμούς του αναπληρωτή Υπουργού του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην υπόθεση της Εισαγγελέως Εφετών Ευαγγελίας Τσατάνη, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.  
 
Σε ερώτηση συγκεκριμένα για το ζήτημα της συνάντησης που είχε ο αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης με την εισαγγελέα Εφετών, ανέφερε ξεκάθαρα ότι «δεν επιτρέπονται ούτε φιλικές συναντήσεις…»!   Σχετικά επίσης με τους χειρισμούς της κ. Τσατάνη,  τόνισε όταν ερωτήθηκε:  «Δεν θα πάρω θέση, γιατί σε ζητήματα εξατομικευμένων υποθέσεων, ο υπουργός δεν παίρνει θέση».
 
Ο κ. Παρασκευόπουλος συμπλήρωσε: «Δεν μπορώ να αντιληφθώ δικαστικό που έχει δικογραφία να επισκέπτεται υπουργό για να συζητήσει υπόθεση».
 
Ο υπουργός Δικαιοσύνης αποκάλυψε μάλιστα ότι διάδικος της πλευράς Βγενόπουλου προσπάθησε να επικοινωνήσει με το γραφείο του για να κανονίσει  συνάντηση αλλά ο ίδιος  αρνήθηκε να υπάρξει η οποιαδήποτε επαφή.
 
Παπαγγελόπουλος: «Τι είμαι,  άβατο για να μην με συναντήσει κάποιος;Το ‘Αγιο  Όρος;»
 
Ο κ. Παπαγγελόπουλος πάντως, υποστήριξε από την πλευρά του ότι η συνάντηση με την κ. Τσατάνη δεν είχε ως αντικείμενο την υπόθεση Βγενόπουλου, αλλά «προσωπικό της θέμα», όπως του δήλωσε η Εισαγγελέας Εφετών.«Η άποψη που της εξέφρασα για το εάν θα έπρεπε ή όχι να επιτρέψει την δικογραφία ήταν μια γενική νομική άποψη περί αρμοδιότητας όπως θα μπορούσα να έχω για οποιοδήποτε δικονομικό θέμα και όχι επί της ουσίας της υπόθεσης» επισήμανε. 
 
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι συμπέρανε, αφού συναντήθηκαν, ότι ήθελε να εξασφαλίσει ότι δεν θα διεξαχθεί πειθαρχική έρευνα εναντίον της, γεγονός  που το χαρακτήρισε «θεμιτό».  Ανέφερε ακόμα ότι δεν γνωρίζει «αν όσα στη συνέχεια έχουν ακολουθήσει ήταν εξαρχής σχεδιασμένα ή μετά κάποιοι τα εκμεταλλεύτηκαν. Πιστεύω ότι ήρθε ανθρώπινα και κάποιοι μετά το χρησιμοποίησαν αυτό για να κάνουν το μαφιόζικο χτύπημα…»
 
Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε ακόμα «λογικό» να γνωρίζει πολλούς από τους δικαστές και εισαγγελείς «και να τους συναντά ανθρώπινα»,  λόγω της 30χρονης θητείας του στη Δικαιοσύνη και διερωτήθηκε χαρακτηριστικά:  «Γιατί να μην την δεχθώ; Τι είμαι άβατο; Το Άγιο Όρος;».   Επέμεινε πάντως ότι δεν υπέδειξε στην εισαγγελέα «να βάλει την υπόθεση Βγενόπουλου στο αρχείο ή να ασκήσει δίωξη, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν παρέμβαση».
 
Βενιζέλος: Άλλα μας είπε στη Βουλή ο κ. Τσίπρας
 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι υπάρχει αντίφαση με τον  πρωθυπουργό, καθώς  στην προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή «μας είπε ότι δεν είναι παρέμβαση επειδή μια εισαγγελέας ζήτησε να μιλήσει στον υπουργό Δικαιοσύνης που την παρεκίνησε να μην βάλει στο αρχείο μια υπόθεση που απασχολεί το Κυπριακό Υπουργείο Δικαιοσύνης και την κοινή γνώμη».
 
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Παρασκευόπουλος, πήρε και για αυτό το ζήτημα αποστάσεις  από τον κ. Παπαγελλόπουλο, επισημαίνοντας  ότι «το εάν η συνάντηση του κ.Παπαγγελόπουλου με την εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη ήταν φιλική ή επί της ουσίας, είναι κάτι που το γνωρίζουν οι ίδιοι και μόνο αφού δεν υπήρχαν μπροστά άλλοι τρίτοι…». Σχετικά με την ομιλία Τσίπρα δήλωσε:  «Από πού ο Πρωθυπουργός να το γνωρίζει; Είναι υποθετικός ο λόγος του Πρωθυπουργού με βάση την επικρατούσα εκδοχή».
 
Κόντρα για το ποιος διορίζει τους δικαστές και τον… Σαμαρά 
 
Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, ισχυρίσθηκε ακόμη ότι «η ίδια η κυρία Τσατάνη δεν αναφέρει τίποτα για παρέμβασή μου στην ουσία της υπόθεσης…» και ανέφερε: «Σας θυμίζω ότι τα δημοσιεύματα δύο μήνες πριν τη συνάντηση μας έλεγαν ότι παράνομα η κυρία Τσατάνη αφαίρεσε τη δικογραφία από την κυρία Ράικου».Διατύπωσε όμως και μία αιχμή, διερωτώμενος: «Εγώ τι ενδιαφέρον να είχα να φύγει η υπόθεση από την κυρία Τσατάνη και να πάει στην Ράικου, μήπως εγώ είχα τοποθετήσει εκεί την κυρία Ράικου ή η Κυβέρνηση Σαμαρά;».
 
Την αναφορά αυτή την επέκριναν έντονα η  ΝΔ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας  για «ολίσθημα»  και «επί της ουσίας λάθος». Όπως διευκρίνισαν, οι τοποθετήσεις των ανώτατων δικαστών  όπως της Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου,  γίνεται  από το Υπουργικό Συμβούλιοαλλά η τοποθέτηση της κυρίας Ράικου έγινε από το αρμόδιο δικαστικό όργανο και όχι από τον πρώην πρωθυπουργό.  
 
Βορίδης: «Έχετε πει και σε άλλους δικαστές την προσωπική σας άποψη κ. Παπαγγελόπουλε;»
 
Ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, μεταξύ άλλων υπενθύμισε επίσης τις  δηλώσεις του περί «δικαστικών κυκλωμάτων και δικαστικών πραξικοπημάτων» και ρώτησε:  «Όταν είσαι  Υπουργός και έρχεται ένας δικαστικός λειτουργός για να σου ζητήσει μια άποψη του λες έλα να κάνουμε κουβέντα; Αυτό το έχετε κάνει και με άλλους δικαστικούς λειτουργούς και για άλλες υποθέσεις και εάν  ναι, εκτός από μια που έχει διαρρεύσει, ποιες είναι αυτές;».
 
Ο  κ. Βορίδης ζήτησε επίσης να απαντήσει  «αν όλα αυτά είναι προϊόν σκευωρίας και η κυρία Τσατάνη θύμα σκευωρών,πείτε μας ποιοι είναι οι σκευωροί, ποιών συμφερόντων και πώς εσείς θωρακίσατε και προστατεύσατε τον εαυτό σας από αυτούς τους σκευωρούς;».
 
Και τα εσωκομματικά του… ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση με αφορμή τον Σηφουνάκη 
 
Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «γελοιότητες» τους υπαινιγμούς του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου για  τις σχέσεις του με τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο,  όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες δηλώσεις. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την κίνηση Σηφουνάκη σαν «προσπάθεια συνδιαλλαγής και συναλλαγής μέρους του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ»  και ότι «στη συγκεκριμένη υπόθεση αυτοί δεν εκφράζουν το ΠΑΣΟΚ,  το οποίο σύσσωμο το εκφράζω εγώ».


 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *