Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

UNICEF: Περισσότερα από 23εκ αγόρια έχουν παντρευτεί πριν γίνουν 15 ετών



“Μπορούμε και πρέπει να τερματίσουμε αυτή την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, δηλώνει η επικεφαλής της UNICEF, Henrietta Fore.

Σύμφωνα με την έρευνα αναφορικά με τους παιδικούς γάμους, που πραγματοποιείται παγκοσμίως από την UNICEF, εκτιμάται ότι 115εκ άνδρες σε όλο τον κόσμο παντρεύτηκαν όταν ήταν ακόμα παιδιά, ενώ 23εκ πριν καν γίνουν 15 ετών.

“Ο γάμος στερεί την παιδική ηλικία”, δηλώνει η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Henrietta Fore, συμπληρώνοντας πως “Τα νεαρά αυτά αγόρια αναγκάζονται να αναλάβουν τις ευθύνες ενός ενήλικα, γεγονός για το οποίο ενδεχομένως δεν είναι έτοιμοι”.

Η έρευνα επίσης διαπιστώνει πως οι γάμοι αυτοί τελούνται κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, τη Νότια Ασία, την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 28% των ανδρών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία παντρεύτηκαν ως παιδιά, κατατάσσοντάς την χώρα πρώτη, ενώ ακολουθούν με 19% η Νικαράγουα και με 13% η Μαδαγασκάρη.

“Ο πρώιμος γάμος φέρνει πρώιμη πατρότητα, ανάγκη για φροντίδα της οικογένειας και συνεπακόλουθα διακοπή της όποιας εκπαίδευσης και ελαχιστοποίηση των ευκαιριών απασχόλησης”, ανέφερε η επικεφαλής της UNICEF.

Σε αντίθεση με τα νεαρά αγόρια, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το πρόβλημα στα κορίτσια παραμένει πολύ μεγαλύτερο, με 1 στις 5 νέες γυναίκες ηλικίας 20 έως 24 ετών να έχουν παντρευτεί πριν τα 18α γενέθλιά τους, με την αναλογία στους νεαρούς άντρες να είναι 1 στους 30. Τα παιδιά που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προέρχονται από τα φτωχότερα νοικοκυριά, ζουν κυρίως σε αγροτικές περιοχές και έχουν ελάχιστη ή μηδενική εκπαίδευση.

“Φτάνοντας στην 30ή επέτειο από την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο γάμος των αγοριών και των κοριτσιών ενώ εξακολουθούν να είναι παιδιά αντιβαίνει στα δικαιώματα που κατοχυρώνονται με την Σύμβαση”, υπενθύμισε η κ. Fore .
     






πηγή

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *