Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Την Παρασκευή στη Βουλή η κατάργηση μείωσης του αφορολόγητου



Κίνηση ματ απ’ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που χθες βράδυ ανακοίνωσε ότι προχωρά στην κατάθεση τροπολογίας με την οποία θα ακυρώνεται η μείωση του αφορολόγητου από το 2020.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ούτως ή άλλως ήταν στα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά η Νέα Δημοκρατία της είχε πετάξει το γάντι να την ψηφίσει ακόμη και χωρίς το τελικό «ok» των θεσμών. Σχετική τροπολογία κατέθεσε η Ν.Δ. στις αρχές Μαΐου, σημειώνοντας στην αιτιολογική έκθεση πως «η περαιτέρω αύξηση των φόρων μέσω της μείωσης του αφορολόγητου είναι αδιανόητη».

Χθες βράδυ ο πρωθυπουργός σήκωσε τελικά το γάντι και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει τη σχετική τροπολογία, την ώρα που έχει δηλώσει πως θα απόσχει απ’ τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες μέχρι να κλείσει η Βουλή για τις εκλογές.

Η ακύρωση του συμφωνημένου μέτρου για το αφορολόγητο μπορεί να μην έχει την τελική έγκριση απ’ τους θεσμούς, όμως είναι ενήμεροι και ήδη αξιωματούχοι είχαν κλείσει από καιρό το μάτι στην κυβέρνηση ότι θα μπορούσε να προχωρήσει εφόσον επιτυγχάνονται οι στόχοι, κάτι που έγινε και με τις συντάξεις. Παράθυρο -και μάλιστα ορθάνοιχτο- άφησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές προβλέψεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχει τη συγκατάθεση των θεσμών για αυτή την ενέργεια, καθώς έχει κατατεθεί με το Stability Programme από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη στο EuroworkingGroup.

«Την ερχόμενη Παρασκευή θα κλείσει η Βουλή με ένα μέτρο θετικό για τους πολίτες, που το κερδίσαμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός και εξηγώντας γιατί έρχεται τώρα η τροπολογία τόνισε ότι: «όλα τα μέτρα που ψηφίσαμε και εφαρμόσαμε το κάναμε με δημοσιονομική ασφάλεια».

Η απάντηση της Ν.Δ.
Η αντίδραση της Ν.Δ. στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού για το αφορολόγητο ήταν να κάνει λόγο για «ρουσφετολογικές διευθετήσεις».

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής: «Ο κ. Τσίπρας για μια ακόμη φορά επιβεβαίωσε ότι είναι αμετανόητος παρά το διπλό μήνυμα που του έστειλαν οι πολίτες στις εκλογές. Αφού μετέτρεψε τη Βουλή σε πλυντήριο των τελευταίων ρουσφετολογικών διευθετήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, σύρεται πλέον να υιοθετήσει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη μη μείωση του αφορολογήτου, την οποία μόνος του ψήφισε».

«Προφανώς αδυνατεί να συνειδητοποιήσει ότι οι πολίτες μετρούν πλέον αντίστροφα τις μέρες για να γίνει οριστικά πράξη η πολιτική αλλαγή που επιθυμούν», καταλήγει.   

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *