Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Του Ελληνα του αρέσει να ελέγχει και να κατηγορεί





Από τον καιρό που επιτράπηκε η χρήση για συγκεκριμένους λόγους και με συγκεκριμένο τρόπο ενός συγκεκριμένου είδους της κάνναβης, όλα τα ψιλικατζίδικα, τα περίπτερα και τα συναφή μαγαζιά έχουν γεμίσει με αφίσες, μικρές και μεγάλες, με το γνωστό κλαράκι με τα πέντε φυλλαράκια, που σημαίνει επισήμως κάνναβη, ανεπισήμως πράγματα που έχουν σχέση με την κάνναβη, αλλά πάντα απαγορευμένα επισήμως μεν, διαδεδομένα δε απ' άκρη σ' άκρη αυτής της χώρας εδώ και πάρα πάρα πολλές δεκαετίες.

Το συγκεκριμένο κλαράκι το βλέπεις πια σε μπλούζες, τασάκια, πιατάκια, ποτηράκια, αναπτήρες, σε ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί, ακόμα και μαγαζιά έχουν ανοίξει, που ειδικεύονται στο συγκεκριμένο θέμα και καμαρώνουν γι' αυτό. Φυσικά, όλοι αυτοί στην πραγματικότητα χαίρονται και προετοιμάζονται –πώς λέμε ό,τι θυμούνται χαίρονται– με την ελπίδα ότι σύντομα επισήμως θα επιτραπεί το εν λόγω «σπορ», οπότε θα μπορούν και να καπνίζουν ελεύθερα κάθε είδος κάνναβης...

Στην πραγματικότητα βέβαια τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα για να επιτραπεί οτιδήποτε, για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί στην Ελλάδα, ως γνωστόν, πρώτα φτιάχνεται το παράθυρο και μετά ο υπόλοιπος νόμος και καταλαβαίνετε πως, κατασκευαστικά και μόνο πάντα, είναι δύσκολο κάτι τέτοιο!!! Το άλλο πρόβλημα είναι το γνωστό «ο Ελληνας δεν είναι ακόμα έτοιμος για κάτι τέτοιο».

Αυτό είναι και το πιο σοβαρό, γιατί, ως γνωστόν, ο Ελληνας γενικά δεν είναι έτοιμος για τίποτα το οποίο μπορεί να ευχαριστεί τον διπλανό του. Αντιθέτως ο Ελληνας γουστάρει πάρα πολύ να κάνει ό,τι γουστάρει, αλλά σιωπηλά και κρυφά, και για τα ίδια τα πράγματα που κάνει να κατηγορεί τους πάντες γύρω του αν τα κάνουν. Γιατί του Ελληνα του αρέσει να ελέγχει και να κατηγορεί. Γιατί, κακά τα ψέματα, στην Ελλάδα μπορείς να κάνεις ό,τι θες, αρκεί να μη γίνει γνωστό.

Διότι η ηθική στην Ελλάδα εξαρτάται από τη σιωπή και την έλλειψη τιμωρίας. Κάπως έτσι αυτός ο Ελληνας, ο μέσος Ελληνας, όπως μας τον παρουσιάζουν τα ΜΜΕ και κάποιες έξαλλες κραυγές στο ίντερνετ και όχι μόνο –και που μπορεί να μην είναι η πλειοψηφία των Ελλήνων αυτή– αρέσκεται να επεμβαίνει και να «επιτρέπει» ή να μην «επιτρέπει» στους γύρω του την όποια ευχαρίστησή τους. Μπορεί ο ίδιος να κάνει πολύ χειρότερα αλλά ο ίδιος δεν «προκαλεί». Το «δεν προκαλεί» αυτό μεταφράζεται συνήθως ως «δεν τον παίρνουν είδηση».

Ο Ελληνας μπορεί να κάνει τέρατα και σημεία και να μην ανοίγει ρουθούνι, να κάνει όμως μεγάλο θέμα αν το ίδιο ακριβώς πράγμα το έκανε ο διπλανός του. Αυτή η υποκρισία μού θυμίζει την περίφημη ατάκα της Λουσίλ Μπολ, της αγαπημένης Λούσι της τηλεόρασης. Μιλώντας κάποια στιγμή για τον τρόπο που αντιμετώπιζε το Χόλιγουντ το σεξ παλιά και σήμερα, είχε πει το καταπληκτικό: «Παλιά στις ταινίες δεν μπορούσαμε να αναφέρουμε καν τη λέξη έγκυος, τώρα σου δείχνουν πώς γίνεται»...

Θα επανέλθω...


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *