Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Οταν η κυβέρνηση συνομιλεί με τη Βουλή





Θα μπορούσε το σημερινό χρονογράφημα να τιτλοφορείται: «Μια διαφορετική άποψη για τη διάκριση των εξουσιών» ή «Μια νεωτεριστική θέση για τη διάκριση των εξουσιών» και άλλα παρόμοια. Το ζήτημα είναι οι θέσεις του πρωθυπουργού για τη διάκριση των εξουσιών, όπως τις διατύπωσε στο Εθνικό Κοινοβούλιο επί του θέματος προανακριτική επιτροπή για τη Novartis. Αλλά την επομένη της κρίσιμης συνεδρίας, κατά την οποία, ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός επέλεξε η κυβέρνησή του να απουσιάσει. Με τα κυβερνητικά έδρανα στη Βουλή να εμφανίζουν θέαμα κενοταφίου και τους υπουργούς (υποθέτω και τους μη κοινοβουλευτικούς) «χύμα» στα έδρανα των βουλευτών της παράταξης.

Διευκρίνισε λοιπόν, την επομένη, ο πρωθυπουργός: «… για εμάς η Βουλή δεν αποτελεί απλά τον βραχίονα της κυβέρνησης, δεν εντάσσεται στη λειτουργία της, την πλαισιώνει, δεν την υπηρετεί, αλλά συνομιλεί μαζί της». Και παρακάτω, για την «αμηχανία των αντιπάλων μας» (προφανώς, του ΣΥΡΙΖΑ): «Θα χρειαστούν (…) αρκετό καιρό για να αντιληφθούν, γιατί η κυβέρνηση, σεβόμενη το Σύνταγμα, άφησε στη Βουλή την πρωτοβουλία για την υπόθεση Novartis», υποστηρίζοντας πως «η εικόνα των κενών εδράνων δεν συνιστούσε σε καμία περίπτωση περιφρόνηση του αντιπάλου μας», αλλά «έμπρακτη απόδειξη για τον σεβασμό που επιδεικνύουμε στη διάκριση των εξουσιών».

Τρέμε Μοντεσκιέ! Σεβασμός του αντιπάλου, της Βουλής και της διάκρισης των εξουσιών… η επιτομή της πολιτικής στρεψοδικίας, ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός και οπορτουνισμός, στην καλύτερη περίπτωση ελιγμός οφειλής έναντι υποστηρίξεως, αυτό που λέμε «και η πίτα αφάγωτη και ο σκύλος χορτάτος». Η αθλιότητα της, δήθεν, κυβερνητικής ουδετερότητας. Δεν πά’ να βγούνε όλοι λάδι με τη Novartis! Ολοι… ασκανδάλιστοι! Το μέγα σκάνδαλο είναι οι μεθοδεύσεις, ο διασυρμός των θεσμών, που πάνε να το περάσουν για θεσμική καινοτομία και ευεργέτημα!    

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *