Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Ο Ερντογάν απειλεί την Κρήτη - Η Ελλάδα "κοιμάται"



Την υλοποίηση δυο στόχων έθεσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, προωθώντας τη συμπλήρωση του γεωπολιτικού παζλ που έχει σχεδιάσει η κατοχική δύναμη για την περιοχή. Στόχοι που είχαν εξαγγελθεί, πλην όμως τώρα φαίνεται να εισέρχονται σε τροχιά εφαρμογής. Σε συνέντευξή του στο CNNTurk και το Κανάλ D, ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας περιέγραψε τα επόμενα βήματα στην ανατολική Μεσόγειο:

Ανακοίνωσε πως τουρκικός στρατός αυτή τη στιγμή αποστέλλεται σταδιακά στη Λιβύη, πως αυτό θα ολοκληρωθεί σύντομα και πώς θα ιδρυθεί εκεί κέντρο επιχειρήσεων. Εξήγησε ότι καθήκον του τουρκικού στρατού εκεί είναι ο συντονισμός στο κέντρο επιχειρήσεων, σημειώνοντας πως «θα υπάρχουν διάφορες μονάδες μας ως δυνάμεις αντίστασης».


Η κίνηση αυτή σαφώς και θα δημιουργήσει αναταράξεις στην περιοχή. Πρώτη αντίδραση αναμένεται από την Αίγυπτο, που σαφώς δεν θα ανεχθεί τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη. Αντιδράσεις θα υπάρξουν και από την Ιταλία, Γαλλία, Ρωσία. Σημειώνεται συναφώς ότι αύριο Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, θα συναντηθούν στο Κάιρο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Ψηλά στην ατζέντα θα είναι το θέμα της Λιβύης.

Την Κρήτη θέλει ο Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε στη συνέντευξή του πως η χώρα του μπορεί να καλέσει ξένες εταιρείες για έρευνες για να συνεργαστεί μαζί τους στις περιοχές της συμφωνίας της με τη Λιβύη. Είναι σαφές πως αυτό θα γίνει, αλλά όχι τώρα. Προτεραιότητα του προφανώς είναι αποστολή ερευνητικού σκάφους. Και όχι, κατά πάσα πιθανότητα στην περιοχή της Κρήτης.

Παρουσιάζοντας χάρτες, ανέφερε πως «εδώ ξέρετε είναι η Κρήτη. Κοιτάξτε εμείς χωρίς να μπούμε στην υφαλοκρηπίδα της Κρήτης, πηγαίνουμε ακριβώς από τα ανατολικά της και από εκεί στη Ρόδο στη δική μας ακτή. Και εμείς έχουμε την πιο μεγάλη ακτογραμμή στην Μεσόγειο. Έχουμε και μια τέτοια ιδιαιτερότητα». Επανάληψη, δηλαδή, του ιδίου τροπαρίου με το οποίο αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος.


Έφθασε, βέβαια και στο διά ταύτα και εξήγησε πως με τη συμφωνία αυτή με τη Λιβύη, «έχουν χαλάσει τα σχέδια της Ελλάδας και των Ελληκυπρίων να μας φυλακίσουν στη Μεσόγειο». Αυτό είναι και το σχέδιο του άλλωστε. Να αποτρέψει την υλοποίηση των σχεδιασμών Ελλάδος και Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία κινείται αποτρεπτικά με ενέργειες ανατροπής και επιβολής τετελεσμένων. Το ζητούμενο είναι τι γίνεται από την ελληνική πλευρά.

Αποτροπή, όχι κατευνασμός

Το πολιτικό μπλοκ Μητσοτάκη- Σημίτη, εναρμονισμένο με τις λογικές του κατευνασμού, αναζητούν τρόπους και πρακτικές, που δεν ενοχλούν την Τουρκία. Και οι μόνες κινήσεις που δεν προκαλούν την αντίδραση της Τουρκίας είναι εκείνες που προσαρμόζονται στις αξιώσεις της, ικανοποιούν τα συμφέροντα της.

Οι εξαγγελίες Ερντογάν για την αποστολή στρατού στη Λιβύη, που σύμφωνα με τον ίδιο άρχισε να υλοποιείται σιγά- σιγά, όπως και η προώθηση ενεργειακών σχεδιασμών στην περιοχή από τη Λιβύη στην Τουρκία, αποτελούν μέρος του μεγαλεπήβολου σχεδιασμού της κατοχικής δύναμης για έλεγχο της περιοχής. Ένας σχεδιασμός που μπορεί να σταματήσει. Κι αυτό μπορεί να γίνει με κινήσεις αποτροπής και όχι με πολιτικές κατευνασμού.  





0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *