Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Πίσω από τον κοροναϊό καραδοκεί ο «Μεγάλος Αδελφός»



Γράφει η φίλη από τη βόρεια Ιταλία: «Συγγνώμη αλλά θα πρέπει να κυκλοφορήσω με μια εφαρμογή στο κινητό μου που κάθε λεπτό μου λέει για παράδειγμα "μπιπ μπιπ στα 30 μέτρα άντρας ονόματι Giovanni, 50 χρόνων, μεταδοτικός, μείνε μακριά"; Αστιευόμαστε. Επαναλαμβάνω, αστιευόμαστε»!

Δυστυχώς όχι, δεν είναι αστείο. Την Πέμπτη 16 Απριλίου, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επέλεξε την εφαρμογή στα κινητά με το όνομα «Immuni» για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του κοροναϊού.

Το «Immuni» είναι μία εφαρμογή της εταιρείας Bending Spoons του Μιλάνου, που επιλέχθηκε από την ιταλική κυβέρνηση «μεταξύ 319 άλλων προτάσεων», αναφέρει η εφημερίδα La Stampa, εξηγώντας ότι η εφαρμογή Immuni «θα δοκιμαστεί πιλοτικά σε ορισμένες περιοχές προτού η χρήση της επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα». Πώς θα λειτουργήσει αυτή η εφαρμογή; Όπως εξηγεί η εφημερίδα Il Foglio, «Η Immuni προσφέρει ένα σύστημα παρακολούθησης επαφών το οποίο - χρησιμοποιώντας τεχνολογία Bluetooth - αποκαλύπτει την εγγύτητα δύο smartphone σε ακτίνα ενός μέτρου. Με αυτόν τον τρόπο, η εφαρμογή θα διατηρεί στο τηλέφωνο κάθε πολίτη μια λίστα ανώνυμων κωδικών αναγνώρισης όλων των άλλων συσκευών στις οποίες ο χρήστης έχει προσεγγίσει κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου."

Και στη Γαλλία

Μία ανάλογη εφαρμογή smartphone δοκιμάζεται και στη Γαλλία για την παρακολούθηση και προειδοποίηση των χρηστών της, με σκοπό την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κοροναϊού. Εάν, όμως, στην Ασία, κάτι παρόμοιο είχε επιτυχία, στη Γαλλία, υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις.

Η γαλλική κυβέρνηση ήταν αρχικά εχθρική στην ιδέα της «ανίχνευσης» ατόμων για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του Covid-19, κι αυτό στο όνομα του σεβασμού των ατομικών ελευθεριών και της ιδιωτικής ζωής, αξίες που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους Γάλλους, τονίζουν οι New York Times. Αλλά «τρεις εβδομάδες αργότερα - και με δεκαπλάσια αύξηση του αριθμού των θανάτων» που συνδέονται με τον ιό, «η γαλλική κουλτούρα μπορεί κάλλιστα να αλλάξει» και «οι επιλογές που κάποτε φαινόταν αδιανόητες έγιναν σταδιακά αποδεκτές» γράφει η εφημερίδα.

Η εφαρμογή δοκιμάζεται από ερευνητές της Inria (Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας στην Επιστήμη των Υπολογιστών και Αυτοματισμού). Πρόκειται επίσης για μία εφαρμογή smartphone που θα δουλεύει με το Bluetooth και «θα στέλνει τηλεφωνικές ειδοποιήσεις σε άτομα που θα έρχονται σε επαφή με ασθενείς του Covid-19», εξηγεί η Daily Telegraph. "Η εφαρμογή ονομάζεται "StopCovid", και θα πρέπει να είναι έτοιμη σε μερικές εβδομάδες.

Οι αντιδράσεις είναι σφοδρές, αλλά ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν αποκλείεται να επιβάλλει την εφαρμογή, αφού μόνο έτσι θα επιτραπεί η κυκλοφορία εκτός σπιτιού. Μια εφαρμογή εφιαλτική…

Όπως μεταδίδει το Euronews οι ακτιβιστές υπέρ της ιδιωτικότητας προειδοποιούν ότι ο «Μεγάλος Αδελφός» καραδοκεί ακόμα και αν υπάρχουν καλές προθέσεις. Και φέρνουν ως παράδειγμα τι συνέβη μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

«Αν υπάρχει κάτι που μάθαμε από τα χρόνια του πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία είναι πως τα έκτακτα μέτρα πάντα διατηρούνται και πάντα επεκτείνονται. Ποτέ μην περιμένετε ότι αυτόματα θα αποσυρθούν, γιατί δεν πρόκειται να συμβεί», λέει η Ζίλκι Κάρλο της οργάνωσης Big Brother Watch. Η πρόκληση λοιπόν είναι να προστατευτεί η δημόσια υγεία και ταυτόχρονα η ιδιωτικότητα. 























   

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *