Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Κατάρρευση στην αγορά πετρελαίου - Σε αρνητική τιμή το αμερικανικό αργό



Στο κλείσιμο μίας εφιαλτικής συνεδρίασης, η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου καταβαραθρώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία σε αρνητική τιμή, κάτω από το δολάριο/βαρέλι, καθώς οι επενδυτές και οι κερδοσκόποι είναι έτοιμοι να πληρώσουν για να ξεφορτωθούν πετρέλαιο ελλείψει δυνατότητας αποθήκευσης.

Το συμβόλαιο που εκπνέει στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Τρίτης, σημαίνει ότι όσοι διαθέτουν πετρέλαιο πρέπει να βρουν το συντομότερο δυνατόν αγοραστές. Η κατάρρευση της ζήτησης, λόγω του lockdown διεθνώς, έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες πετρελαίου να έχουν μείνει αδιάθετες και καθώς τα αποθέματα είναι υπερκορεσμένα στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, οι παραγωγοί είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν για να βρουν αγοραστές.


Η τιμή του αμερικανικού αργού έχασε και 250% της αξίας και το βαρέλι έφτασε μέχρι και τα -40, 32 δολάρια. Με τιμή στα 60 δολάρια στην αρχή του έτους και στα 18,27 δολάρια το βράδυ της Παρασκευής, έκλεισε στα -37,63 δολάρια. Δεν είχε ποτέ πέσει κάτω από τα 10 δολάρια/βαρέλι, από την δημιουργία αυτού του δείκτη το 1983.

Διεθνή μέσα αναφέρουν πως η αποθήκευση σε δεξαμενόπλοια εκτιμάται στο επίπεδο ρεκόρ των 160 εκατ. βαρελιών. Πρόκειται για τάνκερ τα οποία έχουν αγκυροβολήσει έξω από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου, περιμένοντας την άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.



Η κατάρρευση του αμερικανικού αργού αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προσπάθησε να προστατεύσει τους πετρελαιοπαραγωγούς υποστηρίζοντας τις κινήσεις του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας για μείωση της παραγωγής παγκοσμίως. Αρχικά η αγορά πλημμύρισε με πετρέλαιο χαμηλού κόστους, αφού η Σαουδική Αραβία, ισχυρό μέλος του ΟΠΕΚ, εξαπέλυσε πόλεμο τιμών κατά τις Ρωσίας θέλοντας να εξασφαλίσει μεγαλύτερο κομμάτι τις αγοράς. Οι δύο χώρες έβαλαν τέλος στις διαφορές τους αποδεχόμενες, μαζί με άλλες χώρες, την μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, με στόχο την σταθεροποίηση των αγορών που πλήττονται από τον ιό. Ωστόσο, οι τιμές συνέχισαν να κατρακυλούν, όταν έγινε προφανές ότι η μείωση της παραγωγής δεν θα μπορέσει να ισοφαρίσει την κατάρρευση της ζήτησης.








0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *