Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Τι έγραφαν οι εφημερίδες ένα 24ωρο πριν από τη δικτακτορία της 21ης Απριλίου.


  

Στα μέσα της 10ετίας του '60, αλλά και από τις αρχές της, όσοι μιλούσαν για επερχόμενη δικτατορία το 1967, παραβίαζαν ανοικτές θύρες. Το πράγμα φώναζε από μακριά· και πολλοί το προέβλεπαν όχι ως φόβο (που υπήρχε) αλλά ως βεβαιότητα. Από καιρό οι εφημερίδες «φωτογράφιζαν»
αυτό που ερχόταν πάνω σε ερπύστριες και σκλάβωσε την Ελλάδα για επτά χρόνια. Και δεν ήταν μόνο οι ελληνικές εφημερίδες, ήταν και οι ξένες –κυρίως οι αμερικανικές. Στις 19 Απριλίου 1967 τα Νέα, με τίτλο «Απαράδεκτη στην Ελλάδα η στρατιωτική δικτατορία - Προειδοποίηση στον βασιλέα», αναδημοσίευαν άρθρο των Τάιμς της Νέας Υόρκης,  το οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εάν υπάρξει θέμα εκλογής μεταξύ διακυβερνήσεως Παπανδρέου και δικτατορίας, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος πρέπει να γνωρίζει ότι η εκλογή της δικτατορίας θα ήταν απαράδεκτη».

Σήμερα, το μπλογκ που αναδεικνύει ιστορικές στιγμές και πρόσωπα μέσα από τις σελίδες παλιών εφημερίδων, το «Πασατέμπος» του συναδέλφου και πολύ αγαπημένου φίλου Άγγελου Μενδρινού, παραθέτει μια σειρά από πρωτοσέλιδα, αποκόμματα και γελοιογραφίες από τις ελληνικές εφημερίδες της 20ης Απριλίου 1967. Πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον για το τι έλεγαν και τι έγραφαν οι ελεύθερες, ακόμα, δημοσιογραφικές φωνές, μια ακριβώς ημέρα πριν σιγήσουν αποσυρόμενες (Καθημερινή, Μεσημβρινή κ.ά.) ή πριν αρχίσουν να ακούγονται μέσα από τις σελίδες τους οι φωνές των δικτατόρων και των λογοκριτών τους.

Δείτε εδώ τα πρωτοσέλιδα και διαβάστε κείμενα που το Πασατέμπος έχει διασώσει στο πολύτιμο αρχείο του. Είναι μια περιήγηση στο παρελθόν, η οποία γίνεται πολύ επίκαιρη και καθόλου παρωχημένη.    

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *