Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Τι περιμένουμε από τις υπό δοκιμή θεραπείες για τον κορονοϊό



"Δεν θα πρέπει να βιαστούμε να πούμε ότι έχουμε ένα πετυχημένο εμβόλιο, θα περάσουν αρκετοί μήνες ακόμα" ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σύμφωνα με την οποία 70 εμβόλια για τον κορονοϊό αναπτύσσονται παγκοσμίως σε προκλινική φάση, ενώ τρία από αυτά έχουν περάσει σε φάση Ι, δηλαδή δοκιμάζονται σε ανθρώπους για την ασφάλεια και την καταλληλότητα του φαρμάκου (σημειώνεται πως υπάρχουν κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙ και ΙΙΙ όπου καθορίζονται τα κατάλληλα επίπεδα δοσολογίας και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας).
  

"Τα πρώτα δεδομένα μελετών θα δείξουν αν οι άνθρωποι αναπτύσσουν επαρκή, ώστε όταν εκτίθενται τον ιό να μην κολλούν. Ξέρω για προσπάθειες οι οποίες γίνονται ήδη στην Αυστραλία, με εμβόλια νεότερης τεχνολογίας, στην Αμερική και φυσικά στην Ευρώπη" συμπλήρωσε ο Καθηγητής.

"Μια στρατηγική του "εμβολιάζω πρώτα αυτούς που είναι στην πρώτη γραμμή" έχει νόημα και αφορά στη δυνατότητα του συστήματος υγείας να συνεχίσει να λειτουργεί. Θεωρώ ότι παρόμοιες στρατηγικές, όσο περισσότερο βλέπουμε μελέτες εμβολίων, θα υιοθετούνται και από άλλες χώρες" υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.

Λήψη πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει

Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συζήτησε πρωτόκολλο θεραπείας με έγχυση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, σαν πολυκεντρική μελέτη φάσεως ΙΙ, με συντονιστή τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η μελέτη θα περιλαμβάνει συλλογή πλάσματος από δότες με πλασμαφαίρεση και στη συνέχεια χορήγησή του σε σοβαρά ασθενείς με τη νέα νόσο. Θα κατατεθεί στα επιστημονικά συμβούλια των εφτά συμμετεχόντων νοσοκομείων αυτή τη βδομάδα με σκοπό να προχωρήσει άμεσα, όπως τονίστηκε στην ενημέρωση.

"Ένα τέτοιο πρόγραμμα λειτουργεί, όπως καταλαβαίνετε, με λίστα εθελοντών που ήταν θετικοί για τον ιό, έχουν αναρρώσει, δεν έχουν συμπτώματα και είναι αρνητικοί για την παρουσία του ιού για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.

Η έρευνα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως πειραματική και η προοπτική εφαρμογής στην πατρίδα μας, με όλους τους κανόνες της επιστήμης, είναι σημαντικοί. Αλλά δεν μπορούμε ακόμα να πούμε για τα αποτελέσματά της ή για τη χρήση της σαν τελικού μέσου θεραπείας σε σοβαρά αρρώστους. Αν αποδειχθεί αποτελεσματική θα είναι ένα ακόμα θεραπευτικό όπλο στα χέρια των γιατρών μας" σημειώθηκε.

Τι γίνεται με την ανοσία

Με τα ως σήμερα δεδομένα από παρόμοιους κορονοϊούς, καθώς και τους ιούς SARS και MERS, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, φαίνεται πως μετά από λοίμωξη με το νέο ιό οι περισσότεροι θα έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας.

"Φαίνεται ότι η διάρκεια αυτής της απάντησης με αντισώματα, με τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουμε από άλλους κορονοϊούς, θα κρατήσει τουλάχιστον ένα έτος με πιθανή μείωση μετά.

Εάν είναι αλήθεια ότι η λοίμωξη δημιουργεί ανοσία στα περισσότερα ή όλα τα άτομα και ότι η προστασία διαρκεί ένα έτος ή περισσότερο, τότε η μόλυνση αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων σε οποιοδήποτε δεδομένο πληθυσμό, θα οδηγήσει στη συσσώρευση της αποκαλούμενης ανοσίας της αγέλης" εξήγησε.

Αυτό σημαίνει πως ένα μολυσμένο άτομο έχει όλο και λιγότερες πιθανότητες να έρθει σε επαφή με ένα πρόσωπο που δεν έχει περάσει τη λοίμωξη. Και αν είναι αρκετά διαδεδομένη η ανοσία της αγέλης, θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των νέων μολύνσεων ακόμα και χωρίς υπόλοιπα μέτρα για την επιβράδυνση της μετάδοσης.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *