Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Ο μύθος για τους αναπνευστήρες και ποιες είναι πραγματικά οι ευπαθείς ομάδες



Όλο τον Μάρτιο, καθώς η πανδημία κέρδιζε έδαφος στις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλές από τις προετοιμασίες επικεντρώθηκαν στους αναπνευστήρες που υποτίθεται ότι θα έσωζαν τις ζωές όλων, γράφει η Washington Post.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Andrew M. Cuomo και ο Πρόεδρος Τραμπ, έκαναν λόγο για τον αριθμό αναπνευστήρων που έλειπαν από την πολιτεία.  Eιδικοί έδιναν ιδέες για τεχνικές τροποποιήσεις, με στόχο  τη θεραπεία περισσότερων ασθενών. Και οι ειδικοί περί της ηθικής ασχολούνταν για το πώς θα κατανείμουν τους αναπνευστήρες δίκαια, αν εξαντληθούν.


«Τώρα πέντε εβδομάδες μετά την κρίση, μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA για το  σύστημα υγείας της Νέας Υόρκης υποδηλώνει μια άλλη πραγματικότητα», γράφει η εφημερίδα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 20 τοις εκατό όλων αυτών που νοσηλεύτηκαν πέθαναν -  παρόμοιο είναι το ποσοστό θανάτων μεταξύ αυτών που νοσηλεύονται σε εντατικές για αναπνευστική ανεπάρκεια σε φυσιολογικές περιόδους.

Όμως, οι αριθμοί αποκλίνουν περισσότερο για τους σοβαρά ασθενείς που είναι συνδεδεμένοι σε αναπνευστήρες. Ογδόντα οκτώ τοις εκατό των 320 covid-19 ασθενών σε αναπνευστήρες που παρακολουθήθηκαν στη μελέτη, πέθαναν. Περίπου 80 τοις εκατό των ασθενών πέθαναν σε αναπνευστήρες πριν από την πανδημία, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες. Ορισμένοι εντατικολόγοι αισιοδοξούσαν, όταν διαγνώστηκαν οι πρώτες περιπτώσεις, ότι θα έχουμε ποσοστό περίπου 50 τοις εκατό. «Για όσους είναι σοβαρά ώστε να απαιτήσουν νοσηλεία μέσω του τμήματος επειγόντων περιστατικών, είναι ένας θλιβερός αριθμός», δήλωσε η Karina W. Davidson, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας του Feinstein στο Northwell.



Η ανάλυση είναι η μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη ματιά στα αποτελέσματα που έχουν δημοσιευτεί μέχρι τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ερευνητές εξέτασαν τα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία 5.700 ασθενών που είχαν μολυνθεί με covid-19 μεταξύ 1ης Μαρτίου και 4 Απριλίου, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε 12 νοσοκομεία  που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, στο Long Island και στο Westchester County - όλα επίκεντρα της επιδημίας. Εξήντα τοις εκατό ήταν άνδρες, 40 τοις εκατό γυναίκες και η μέση ηλικία ήταν 63 ετών

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι από εκείνους που πέθαναν, το 57% είχαν υπέρταση, το 41% ήταν παχύσαρκοι και το 34% είχαν διαβήτη, ο οποίος συνάδει με τους παράγοντες κινδύνου που απαριθμούνται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης. Αυτό που απουσίαζε από την κορυφή της λίστας ήταν το άσθμα. Όσο  οι γιατροί και οι ερευνητές μαθαίνουν περισσότερα για το covid-19, τόσο λιγότερο φαίνεται ότι το άσθμα παίζει κυρίαρχο ρόλο στην τελική έκβαση της ασθένειας.

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα από τη μελέτη, ήταν ότι το 70% των ασθενών που ήταν αρκετά άρρωστοι για να εισαχθούν στο νοσοκομείο δεν είχαν πυρετό. Ο πυρετός αυτή τη στιγμή αναφέρεται ως το κορυφαίο σύμπτωμα του covid-19  και για εβδομάδες, πολλά κέντρα δοκιμών για τον ιό δεν δέχονταν τους ασθενείς εάν δεν είχαν πυρετό.

«Ενθαρρύνονται  άτομα με υποκείμενες καταστάσεις υγείας, όπως υπέρταση και διαβήτη, τα οποία ενδέχεται να εκτίθενται στον ιό και που ενδέχεται να μην έχουν πυρετό, να συμβουλευτούν έναν γιατρό νωρίτερα παρά αργότερα», καταλήγει το άρθρο της εφημερίδας.  

























πηγή   

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *