Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Ανήκει στις ευπαθείς ομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ;





Για ακόμη μία φορά τα αντανακλαστικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίστοιχα με αυτά ενός υπερήλικα. Ενα κόμμα δυσκίνητο, το οποίο δυσκολεύεται να εκμεταλλευτεί προς όφελος των πολιτών τα εργαλεία που διαθέτει στα χέρια του. Βαδίζει στην πεπατημένη προηγούμενων ετών και αδυνατεί να ανεβεί σε σύγχρονα οχήματα, ώστε να ανοίξει δρόμο στους πολίτες για ένα καλύτερο αύριο.

Επικοινωνιακά, στην προσπάθεια να μη δημιουργηθούν άσχημες εντυπώσεις στους πολίτες, ορθά δεν υπήρξε ακόμα δυναμική αντιπολίτευση. Ωστόσο την ίδια στιγμή ουδείς σκέφτηκε να πραγματοποιήσει έστω και μια θετική συνολική πολιτική στην πράξη και οργανωμένα ως κόμμα, με την κυβέρνηση να προλαβαίνει και σε αυτό το επίπεδο. Το επικοινωνιακό κομμάτι για ακόμη μία φορά επαφίεται στο ιδεολογικό υπόβαθρο, σαν να απαιτείται κάποιο ειδικό πτυχίο ώστε να γίνουν κατανοητά τα νέα μέσα πειθούς.

«Ιοί» όπως τα fake news, οι post truth ειδήσεις και η παραπληροφόρηση είναι μερικά από όσα καλείται να αντιμετωπίσει το επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο η μοναδική ερώτηση που γεννάται είναι πώς αντιμετωπίζει τους «ιούς» αυτούς! «Με την αλήθεια», θα πει κάποιος με περισσή ευκολία. Αν όμως ήταν έτσι εύκολες οι λύσεις και τα «αντίδοτα» σε όλα τα παραπάνω, θα επένδυαν κυβερνήσεις ολόκληρες σε αυτά; Αν η αλήθεια από μόνη της ήταν «αντίδοτο», θα έπρεπε να έχουν εξαλειφθεί τα fake news, οι post truth ειδήσεις και η παραπληροφόρηση. Για να παραμένουν οι «ιοί» αυτοί, έτοιμοι να προσβάλουν τον καθένα, σημαίνει ότι χρειάζεται ειδική θεραπεία.

Την ίδια στιγμή η όποια προσπάθεια για άνοιγμα στο κόμμα συνεχίζει να μένει στα λόγια, με την τεχνολογία να παραμένει ανεκμετάλλευτη και τους πολίτες να αδυνατούν να εκφράσουν την άποψή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η λειτουργία του ιστότοπου isyriza.gr. Ακόμη είναι ανενεργές οι περισσότερες δυνατότητες. «Πες τη γνώμη σου», «Γίνε μέρος στις πολιτικές τού αύριο», «Συνομίλησε με τους τομεάρχες της Κ.Ο.» και «Κάνε τη δωρεά σου» έχουν πολύ ωραίο χρώμα και βρίσκονται σε ωραίο σημείο, αλλά κανείς δεν μπορεί να κάνει κλικ ώστε να καταθέσει άποψη, να συνομιλήσει με τους τομεάρχες της Κ.Ο. ή να κάνει δωρεά όπως υπόσχεται η ιστοσελίδα. Μάλλον και εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρεται σαν υπερήλικας και δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την τεχνολογία, που μπορεί να του δώσει το πραγματικό άνοιγμα στον κόσμο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να λειτουργεί ως ευπαθής ομάδα. Κλείνεται σπίτι, υποτίθεται για να προστατευτεί από τον «ιό» της εξέλιξης, του ανοίγματος και της τεχνολογίας. Την ίδια στιγμή συναναστρέφεται με όλους εκείνους που μπορεί να φέρουν τον «ιό» της ανυπαρξίας και της ιδεοληψίας, μόνο και μόνο επειδή είναι συγγενείς και φίλοι. Μοναδική ελπίδα για το κόμμα, τα μέλη του και την κοινωνία είναι να ξαναγίνει νέος και αληθινός αγωνιστής ή έστω να συμπεριφερθεί ως Μπέντζαμιν Μπάτον και να αναγεννηθεί.     

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *