Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Στην Ελλάδα των μνημονίων οι πλούσιοι κερδίζουν έξι φορές περισσότερα από τους φτωχούς - Τι δείχνει έρευνα του ΟΟΣΑ


Έρευνα του ΟΟΣΑ αποδεικνύει πώς οι κυβερνήσεις του μνημονίου μετέτρεψαν την Ελλάδα σε χώρα όπου οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.
Ένας στους δυο πολίτες είναι δυσαρεστημένος για το επίπεδο ζωής και την καθημερινότητα, καθώς μόλις το 52% των Ελλήνων δηλώνει πως έχει θετικές εμπειρίες σε μία ημέρα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Δείκτη Καλύτερης Ζωής, οι Έλληνες είναι λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωής του εν συγκρίσει με το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.
Μόλις το 52% των Ελλήνων δηλώνει πως έχει θετικές εμπειρίες σε μία ημέρα, ενώ το αντίστοιχο μέσο όρο ανέρχεται στο 76%.
Ο δείκτης έχει στόχο να επιτρέψει μια σύγκριση για την ευημερία σε όλες χώρες, με βάση τα 11 θέματα που έχουν χαρακτηριστεί ως καθοριστικής σημασίας από τον ΟΟΣΑ, στους τομείς των υλικών συνθηκών διαβίωσης και της ποιότητας ζωής.
Τα θέματα είναι: Ασφάλεια, Στέγαση, Εργασία, Εισόδημα, Ισορροπία μεταξύ εργασίας και ελεύθερου χρόνου, Ικανοποίηση από τη ζωή, Υγεία, Παιδεία, Διακυβέρνηση, Κοινότητα και Περιβάλλον.
Στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Γερμανία, η Φινλανδία και η Πολωνία επέλεξαν την ικανοποίηση από τη ζωή ως κορυφαία προτεραιότητα. Η υγεία εκτιμήθηκε περισσότερο στη Ρωσία, την Νορβηγία, την Ισλανδία, την Γαλλία και την Αυστρία.
Η Ελλάδα αποδίδει καλά σε μόνο λίγα μέτρα ευημερίας, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι κατατάσσεται κοντά ή κάτω από τον μέσο όρο σε μεγάλο αριθμό θεμάτων στον Δείκτη Καλύτερης Ζωής.
Τα χρήματα, αν και δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία, είναι ένα σημαντικό μέσο για την επίτευξη υψηλότερης ποιότητας ζωής. Στην Ελλάδα, το μέσο νοικοκυριό έχει διαθέσιμο κατά κεφαλήν εισόδημα 19.095 δολάρια (16.951 ευρώ) ετησίως, λιγότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, που είναι 23.938 δολάρια (21.268 ευρώ) τον χρόνο.
Ένα από τα στοιχεία που προκαλούν ιδιαίτερη αίσθηση είναι ότι εν μέσω κρίσης οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί, φτωχότεροι. το κορυφαίο 20% του πληθυσμού κερδίζει έξι φορές περισσότερα από το κατώτατο 20%!
Η λεγόμενη κοινωνία των 2/3 όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας και μόνο το 1/3 ευημερεί. Με τις επιλογές της τρόικας και των εθελόδουλων κυβερνήσεων μετακινήθηκε ο πλούτος στους λίγους με αποτέλεσμα να έχει «στεγνώσει» η αγορά και η πραγματική οικονομία.
Σε ότι αφορά την απασχόληση, το 51% των ατόμων ηλικίας 15 έως 64 ετών στην Ελλάδα έχουν μια αμειβόμενη εργασία, κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ για την απασχόληση, που είναι 65%.
Το 61% των ανδρών έχουν μια αμειβόμενη εργασία, σε σύγκριση με το 42% των γυναικών, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξισορρόπηση οικογένειας και σταδιοδρομίας. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα εργάζονται 2.034 ώρες ετησίως, περισσότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, που είναι 1.765 ώρες.
Στην Ελλάδα, το 67% των ενηλίκων ηλικίας 25-64 ετών έχουν πτυχίο Λυκείου, λιγότεροι από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, που είναι 75%.
Ακόμα και η προσέλευση των ψηφοφόρων, ένα μέτρο εμπιστοσύνης του λαού στο πολιτικό προσωπικό και στο πολιτικό σύστημα, και της συμμετοχής των πολιτών στην πολιτική διαδικασία, ήταν 62% κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εκλογών, κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (72%).



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *