Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

«Θολώνει» τα νερά για το χρέος ο Ντάισελμπλουμ

Η «μάχη» για το ελληνικό χρέος ξεκίνησε για τα καλά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να επιμένει στις θέσεις του: Eίναι πρόθυμο να συνδράμει την Ελλάδα ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να εγκριθεί βοήθεια του ΔΝΤ είναι το πρόγραμμα προσαρμογής να στηρίζεται σε δύο σκέλη: αφενός στην υιοθέτηση και ψήφιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων (συνταξιοδοτικό και τράπεζες) και αφετέρου σε πρωτοβουλίες που θα επαναφέρουν το ελληνικό δημόσιο χρέος σε τροχιά βιωσιμότητας.

Πλαφόν 15%

Τα παραπάνω επανέλαβε η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, την Πέμπτη, μιλώντας στο Περού, στην ετήσια γενική συνέλευση του ΔΝΤ.
Λαμβάνοντας τα μηνύματα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιχείρησε να κάνει ένα βήμα προσέγγισης ωστόσο η πρότασή του απέχει από την πρόταση του Ταμείου.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, μιλώντας στο Reuters, ανέφερε πως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, συμφωνούν πως μια ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω του περιορισμού του κόστους για την εξυπηρέτησης του χρέους στο 15% του ΑΕΠ ετησίως.
Ωστόσο, οι συζητήσεις για το εάν η ελάφρυνση αυτή θα πρέπει να δοθεί εξ ολοκλήρου από την αρχή, σταδιακά με την πάροδο του χρόνου όσο τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις ή ως συνδυασμός αυτών των δύο, θα ξεκινήσει αργότερα φέτος, αφού η Ελλάδα περάσει με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση από τους πιστωτές, είπε ο Ντάισελμπλουμ.

«Θόλωσε» τα νερά

Ο Ντάισελμπλουμ προχωρώντας το θέμα ένα βήμα παρακάτω, άφησε να εννοηθεί ότι μια συμφωνία για την εξ ολοκλήρου εμπροσθοβαρή ελάφρυνση του χρέους ίσως να μην είναι η καλύτερη λύση.
«Θα δούμε εάν θα υπάρξουν κάποιες πολύ υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες (peaks) τα επόμενα 30 χρόνια» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.
«Η ανάλυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) έχει δείξει ότι οι πρώτες χρηματοδοτικές δυσκολίες ίσως προκύψουν σε 15 χρόνια. Άρα, εάν ισχύει αυτό, θα ήταν περίεργο να προσπαθήσουμε από τώρα να κάνουμε παρεμβάσεις - είναι πολύ μακριά» είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, προσθέτοντας: «Αλλά θα δούμε, σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τα σενάρια πάνω στα οποία εργαζόμαστε με το ΔΝΤ».
Να σημειώσουμε πως το ΔΝΤ ζητά το πλαφόν να μη ξεπερνά το 10% του ελληνικού ΑΕΠ.
«Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι το ΔΝΤ πάντα εργάζεται στο πρότυπο του 15% αλλά εάν πουν ότι αυτό είναι πολύ υψηλό για την Ελλάδα, τότε είναι ένα από τα θέματα που θα πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους» δηλώνει από την πλευρά του ο Γ. Ντάισελμπλουμ, επιχειρώντας να δείξει διαλλακτικός.
Ο ίδιος, συμπληρώνει ότι από πολιτικής άποψης είναι πολύ σημαντικό το ΔΝΤ να συμμετάσχει και στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, ακόμα και αν δεν πρόκειται να δανείσει χρήματα, επιχειρώντας να διατηρήσει τις «γέφυρες» επικοινωνίας με το Ταμείο.

Παρέμβαση Ολάντ

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως στα παζάρια» που γίνονται, σημαντική παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας πραγματοποίησε την Τετάρτη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Φρανσουά Ολάντ, ανοίγοντας πρώτη φορά ευθέως τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος κι υπενθυμίζοντας ότι αποτελεί μέρος της συνολικής συμφωνίας του Ιουλίου.
Κρατώντας σαφείς αποστάσεις από τις θέσεις του Βερολίνου, παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Ευρώπη απαρνήθηκε τις ευθύνες της έναντι της Ελλάδας. Τώρα ελπίζω ν' αρχίσουμε να μιλάμε για το χρέος».
Παραδέχτηκε ότι «εγκαταλείψαμε την Ελλάδα, μια χώρα της οποίας ο πολιτισμός μάς φωτίζει ακόμη. Απαρνηθήκαμε τις ευθύνες μας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Ελπίζω τώρα να αρχίσουμε να μιλάμε για το χρέος».

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *